Росія намагається дезінформацією повернути Україну в «смертельні обійми» – Цибульська

Росія намагається дезінформацією повернути Україну в «смертельні обійми» – Цибульська

31 Травня 2021
1340
31 Травня 2021
09:38

Росія намагається дезінформацією повернути Україну в «смертельні обійми» – Цибульська

1340
Любов Цибульська: Сфера охорони здоров'я є прекрасним об'єктом для дезінформації.
Росія намагається дезінформацією повернути Україну в «смертельні обійми» – Цибульська
Росія намагається дезінформацією повернути Україну в «смертельні обійми» – Цибульська

Керівниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов Цибульська заявила, що РФ проводить інформаційні операції і з метою дискредитації теми охорони здоров'я в Україні.

Під час презентації дослідження «Огляд основних інформаційних операцій Російської Федерації щодо пандемії COVID-19» Цибульська зазначила, що сфера охорони здоров'я є прекрасним об'єктом для дезінформації.

«Ця сфера стосується кожного. Тим більше коли йдеться про пандемію, згадаємо, наскільки ми усього пережили за цей рік. Звісно, тут просто величезне поле для гібридного впливу. Крім того, охорона здоров'я та таргетування цієї сфери – чудовий спосіб підірвати наші прагнення до євроінтеграції», – цитує Цибульську Укрінформ.

Цибульська наголосила, що медична сфера давно є об'єктом для російської дезінформації. Як приклад, навела агресивну кампанію проти колишньої глави Міністерва охорони здоров'я Уляни Супрун.

«В першу чергу тут переслідується мета – підірвати довіру до інституції. Це дуже добре укладається у такий глобальний наратив про Україну як недодержаву», – додала керівниця центру.

Цибульська зазначила, що загалом РФ використовує кілька базових наративів, які надзвичайно пов'язані один з одним. Наприклад у телеграм-каналах постійно йдеться про торги навколо МОЗ і те, як у них пов'язані так звані соросята.

«Це спроба дискретизації громадянського суспільства, а наратив про зовнішнє управління – це спроба показати, що Україна не є самостійною, що неї керують ззовні», – додала вона.

Керівниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки переконана, що до будь-якої наступної інформаційної операції будуть залучені ті ж самі агенти та медіа, як і зазвичай, які шкодять національним інтересам України та просувають російські наративи за великі гроші, які платить Кремль.

На переконання Цибульської, треба посилювати сферу охорони здоров'я та обов'язково розслідувати діяльність агентів впливу Кремля.

«Інакше можна багато розповідати про ці фейки, але якщо не показати те, що ті чи інші ЗМІ або люди, які поширюють ось маніпуляції та брехню, фінансуються Москвою, то будемо лише «гасити пожежі», але це не призведе до бажаного результату», – переконана очільниця Центру.

Також на думку Цибульської, Україна стала тестовим майданчиком для російських дезінформаційних спецоперацій.

У березні 2021 року для протидії російській дезінформації та пропаганді в Україні створили два спеціальні органи. Зокрема, у складі Мінкульту створюється Центр протидії дезінформації. Очолить Центр Любов Цибульська, яка була керівницею групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру.

Крім того, на базі РНБО створений ще один орган під назвою Міжнародний центр протидії дезінформації. 2 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Поліни Лисенко керівником Міжнародного центру протидії дезінформації.

Фото: Український кризовий медіа-центр/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1340
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду