МЗС України про російську агресію: Кремль активно використовує ЗМІ як інструмент гібридної війни

МЗС України про російську агресію: Кремль активно використовує ЗМІ як інструмент гібридної війни

16 Липня 2021
1852
16 Липня 2021
11:47

МЗС України про російську агресію: Кремль активно використовує ЗМІ як інструмент гібридної війни

1852
Еміне Джапарова: Проти України триває збройна агресія Росії, яка, серед іншого, активно використовує ЗМІ як інструмент своєї гібридної війни.
МЗС України про російську агресію: Кремль активно використовує ЗМІ як інструмент гібридної війни
МЗС України про російську агресію: Кремль активно використовує ЗМІ як інструмент гібридної війни

У четвер, 15 липня, у МЗС України відбулася панельна дискусія високого рівня на тему «Побудова стійкості до інформаційних впливів: свобода слова як складова інформаційної безпеки».

У панельній дискусії виступили перша заступниця міністра Еміне Джапарова, представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро, директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко.

Еміне Джапарова підкреслила, що найбільшим викликом свободі та безпеці ЗМІ в Україні залишається триваюча збройна агресія Росії, яка, серед іншого, активно використовує ЗМІ як інструмент своєї гібридної війни. 

У цьому зв’язку вона привернула увагу до кричущих порушень свободи ЗМІ та слова на тимчасово окупованих територіях України в Криму та окремих районах Донецької та Луганської областей.

Зокрема, після вичавлення незалежних ЗМІ з Криму активісти/громадянські журналісти взяли на себе роль із заповнення вакууму неупередженого висвітлення реальної ситуації на тимчасово окупованому півострові.

«Наразі 8 з них ув'язнені російськими окупантами строком до 20 років за фальшивими звинуваченнями», цитує Джапарову пресслужба МЗС.

Еміне Джапарова також нагадала про незаконний арешт російською окупаційною владою в Криму у березні цього року фрілансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка.  

Джапарова закликала міжнародне співтовариство використати всі наявні засоби для підтримки України у сприянні звільненню українських політичних в'язнів та закриттю всіх незаконних в'язниць на тимчасово окупованих територіях України. 

У свою чергу, директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко зазначила, що найбільш уразливі до російської пропаганди південні та східні регіони України, їх можна розділити на три групи відповідно до ступеня вразливості.

Донецька та Запорізька області знаходяться в «червоній зоні», тут фіксується найбільша підтримка російських наративів. Харківська та Одеська області знаходяться в «помаранчевій зоні», до «жовтої зони» входить Луганська, Миколаївська та Херсонська області. Єдиним регіоном у «зеленій зоні» є Дніпропетровська область, де також знаходиться рідне місто президента України Володимира Зеленського Кривий Ріг.

Петренко акцентувала увагу на необхідності підвищення медіаграмотності серед вразливих до російської пропаганди категорій населення, зокрема:

  • Необхідно проводити групові тренінги з медіаграмотності для менш просунутих споживачів інформації, підвищувати загальну обізнаність та розвивати навички на особистому рівні;
  • Запроваджувати комплексні програми розвитку місцевих журналістів у цільових регіонах: це включатиме поліпшення їхньої пристосованості до нових викликів у медіасфері, розвивати почуття відповідальності та підвищувати професіоналізм видань

Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро повідомила, що безпека журналістів є одним з пріоритетів її мандату. Вона також відзначила роботу Координатора проєктів ОБСЄ в Україні, пов’язану з протидією дезінформації та багаторічний проєкт з підтримки зміцнення механізмів саморегулювання ЗМІ, а також створення Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Під час дискусії представники державних органів влади України, міжнародних експертів НАТО, ЄС, незалежних ЗМІ та громадських організацій, які обговорили кращі світові практики захисту суспільства від шкідливого впливу дезінформації та інших гібридних інструментів, збереження свободи слова та медіа.

7 липня 2021 року Україна у співпраці з партнерами провела в ООН засідання високого рівня з питань протидії дезінформації. Україна ініціювала цей захід у рамках просування в ООН теми протидії поширенню дезінформації та недостовірної інформації як одній з найбільших глобальних загроз людству.

У березні 2021 року для протидії російській дезінформації та пропаганді в Україні створили два спеціальні органи.

Зокрема, на базі РНБО створений орган під назвою Міжнародний центр протидії дезінформації. 2 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Поліни Лисенко керівником Міжнародного центру протидії дезінформації.

У складі Мінкульту створений Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Очолила Центр Любов Цибульська, яка була керівницею групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру.

Фото: пресслужба МЗС України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1852
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду