detector.media
08.07.2021 12:52
Україна провела в ООН засідання високого рівня з питань протидії дезінформації
Україна провела в ООН засідання високого рівня з питань протидії дезінформації
Еміне Джапарова: Дезінформація підживлює конфлікти та підриває національну безпеку.

У середу, 7 липня, Україна у співпраці з партнерами провела в ООН засідання високого рівня з питань протидії дезінформації.

Як повідомляє МЗС, Україна ініціювала цей захід у рамках просування в ООН теми протидії поширенню дезінформації та недостовірної інформації як одній з найбільших глобальних загроз людству.

«Україна має унікальний досвід у виявленні, аналізі та спростуванні дезінформації, набутий у рамках боротьби з гібридною агресією з боку Росії. Цей досвід Україна активно поширює та пропонує партнерам в ООН у рамках дискусії про розбудову спільних глобальних підходів з протидії загрозам у інформаційній сфері», – повідомили у відомстві.

Як зазначила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на відкритті заходу, пандемія COVID-19 змусила ООН та держави-члени активізувати зусилля на треку боротьби з дезінформацією, однак деструктивний вплив останньої є значно ширшим.

«Дезінформація підживлює конфлікти, підриває національну безпеку, функціонування демократичних інституцій та процесів, повагу до прав людини, економічний розвиток та захист навколишнього середовища. Саме тому для України є пріоритетним питанням як налагодження партнерства з метою боротьби з дезінформацією на міжнародному рівні, так і вдосконалення своєї діяльності та зміцнення своїх інституційних можливостей на національному рівні, зокрема, за допомогою створення двох абсолютно нових установ – Центру протидії дезінформації та Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки», – повідомила Джапарова.

Під час засідання представники держав-членів ООН мали можливість обговорити з керівницею відділу боротьби з недостовірною інформацією компанії Facebook сучасні тренди у протидії поширенню дезінформації та недостовірній інформації з використанням онлайн-платформ.

Як зазначив представник США, занепокоєння у цьому зв’язку викликає діяльність як держав, так і недержавних акторів.

Також на засіданні представили найкращі практики перевірки фактів та джерел інформації від представників Європейської служби зовнішньої діяльності та профільних експертних організацій з України (StopFake), Литви (DebunkEU) та Республіки Корея (SNU FactCheck Center).

У березні 2021 року для протидії російській дезінформації та пропаганді в Україні створили два спеціальні органи.

Зокрема, на базі РНБО створений орган під назвою Міжнародний центр протидії дезінформації. 2 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Поліни Лисенко керівником Міжнародного центру протидії дезінформації.

У складі Мінкульту створений Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Очолила Центр Любов Цибульська, яка була керівницею групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру.

Фото: Emine Dzheppar/Fасebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY