Страсбурзький суд відхилив перші вимоги Росії проти України щодо «утисків» медіа та подачі води в Крим

Страсбурзький суд відхилив перші вимоги Росії проти України щодо «утисків» медіа та подачі води в Крим

23 Липня 2021
1506

Страсбурзький суд відхилив перші вимоги Росії проти України щодо «утисків» медіа та подачі води в Крим

1506
Частину своєї заяви до ЄСПЛ росіяни подали англійською, але решту своєї скарги проти України надіслали до Страсбурга російською мовою.
Страсбурзький суд відхилив перші вимоги Росії проти України щодо «утисків» медіа та подачі води в Крим
Страсбурзький суд відхилив перші вимоги Росії проти України щодо «утисків» медіа та подачі води в Крим

Європейський суд з прав людини відхилив запит уряду Росії про застосування тимчасових заходів у рамках міждержавної скарги «РФ проти України». 

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на уповноваженого уряду у справах ЄСПЛ, заступника міністра юстиції Івана Ліщину.

Ліщина розповів, що ЄСПЛ офіційно повідомив Україну про міждержавну скаргу, яка надійшла від РФ, а також повідомив, що відхилив заяву російського уряду про застосування так званого «правила 39», тобто тимчасових забезпечувальних заходів, які Москва просила накласти на Україну на час розгляду скарги.

«Вони, зокрема, просили, щоби Суд зобов’язав Україну припинити "дискримінацію" російськомовного населення, невідкладно зупинити дію норм законодавства, тобто щодо мови освіти, тобто скасувати ухвалене освітнє законодавство, а також хотіли відновлення мовлення російських медіа і доступу до заблокованих сайтів», – розповів Ліщина.

«Цікаво, що частину своєї заяви до ЄСПЛ про правило 39 росіяни подали англійською, але решту своєї скарги проти України надіслали до Страсбурга російською мовою», – додав він.

Нагадаємо, що 22 липня Генпрокуратура Росії повідомила, що звернулася до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з міждержавною скаргою на Україну. В Офісі президента України зазначили, що у цієї скарги Росії немає жодної юридичної перспективи.

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу. У липні 2014 року російський ЗРК Бук, який був перекинутий росіянами на непідконтрольну Україні територію Донецької області, знищив пасажирський лайнер Боїнг-777 Малайзійських авіаліній. Загинули 298 осіб.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів. Жертвами російської агресії стали понад 13 тисяч громадян України. До війни проти України активно залучена і російська пропаганда.

У березні-квітні 2021 року Росія активно стягувала війська до кордонів України під приводом військових навчань, також росіяни активізували обстріли позицій ЗСУ, українські війська понесли втрати. Крім того, Росія продовжує нарощувати свою військову присутність і в окупованому Криму. 

Також міністр юстиції Денис Малюська сказав, що в Європейському суді з прав людини на скаргу Росії проти України чекає неминуча поразка.

Фото: з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1506
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду