«Репортери без кордонів» оголосили номінантів премії за свободу преси 2021 року

«Репортери без кордонів» оголосили номінантів премії за свободу преси 2021 року

6 Листопада 2021
2868
6 Листопада 2021
14:21

«Репортери без кордонів» оголосили номінантів премії за свободу преси 2021 року

2868
Серед номінантів – БАЖ, Bellingcat та «Проєкт Пегас».
«Репортери без кордонів» оголосили номінантів премії за свободу преси 2021 року
«Репортери без кордонів» оголосили номінантів премії за свободу преси 2021 року

Правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) оприлюднила список номінантів на премію за свободу преси 2021 року, оголошення лауреатів якої відбудеться 18 листопада.

На нагороди, які вручатимуться у трьох категоріях – журналістська мужність, вплив та незалежність, – номіновані журналісти та ЗМІ з 11 країн.

Серед 12 номінантів (по чотири в кожній категорії) є шість журналістів (у тому числі чотири жінки) і шість ЗМІ або журналістських організацій. Серед них – спеціалісти з журналістських розслідувань у країнах, де право на інформацію різко обмежено або знаходиться під загрозою – Білорусь, Китай, Бразилія, Туреччина та Північна Ірландія (Велика Британія).

Номінанти на Премію за мужність:

Кей Зон Нвей (М'янма) – репортерка, яка стала символом боротьби за свободу інформування на місці подій у М’янмі. Її арештували 26 лютого під час прямої трансляції протесту проти державного перевороту, а потім ув’язнили. Журналістку звільнили 1 липня. Вона працює в Myanmar Now.

Чжан Чжань (Китай) – юристка, яка стала журналісткою. Вона була першою, хто висвітлював початок пандемії коронавірусу в Ухані. У грудні 2020 року її було засуджено до чотирьох років позбавлення волі за «розпалювання ворожнечі та підбурювання до безладів».

Патрисія Девлін (Північна Ірландія) – журналістка кримінальної тематики в тижневику Sunday World. Після розслідувань про організовану злочинність та діяльність військових угруповань вона зазнала тиску та погроз. Патрисія Девлін ініціювала судовий позов проти Служби поліції Північної Ірландії за неспроможність належним чином розслідувати погрози проти неї, а також проти Facebook, домагаючись розкриття деталей облікового запису, який погрожував зґвалтуванням її новонародженого сина.

Confidencial (Нікарагуа) – щотижнева газета, відома своїми журналістськими розслідуваннями та одне з небагатьох неофіційних ЗМІ, які залишилися в країні. 20 травня відбувся обшук редакції, а журналістів, які висвітлювали інцидент, було заарештовано. 

Номінанти на Премію за вплив:

«Проєкт Пегас» – розслідування міжнародного консорціуму з понад 80 журналістів із 17 ЗМІ в 11 різних країнах. На основі витоку інформації з понад 50 000 телефонних номерів, здійсненому шпигунською програмою ізраїльської компанії NSO Group, «Проєкт Пегас» показав, що майже 200 журналістів стали у світі об’єктом стеження з боку урядів – як автократичних, так і демократичних.

«Білоруська Асоціація Журналістів» (БАЖ) – організація для підтримки незалежної журналістики, яка відіграла ключову роль у документуванні нападів та арештів журналістів, цензури та тиску на ЗМІ після президентських виборів у Білорусі в серпні 2020 року.

Bellingcat (США) – незалежний міжнародний колектив журналістів-розслідувачів та громадянських журналістів, які публікують матеріали на різноманітні теми. 

The Intercept Brasil (Бразилія) – новинна організація, чиє розслідування корупційного скандалу за участю високопоставлених урядовців виявило явне нехтування бразильським законодавством, оскільки вони довели упередженість судді та його зв'язки з прокуратурою.

Номінанти на Премію Незалежності:

Stand News (Гонконг) – видання є незалежним, некомерційним кантонсько-китайським новинним проєктом, який намагається захищати демократичні цінності в Гонконзі.

Майдолін Хассона (Палестина) – журналістка, що зазнала переслідувань як ізраїльської, так і палестинської влади за свої критичні репортажі. Вона переїхала до Туреччини та працює на турецький телеканал TRT. Вона висвітлювала антиурядові протести в червні 2021 року та стала однією з двох жінок-журналісток, на яких напали та побили палестинські співробітники безпеки.

Муса Аксар (Нігер) – журналіст, який не може заробляти на життя журналістикою розслідувань у своїй країні. Влада переслідує його та засновану ним газету L'Événement, через що з ними не співпрацюють рекламодавці. Лише за останні два роки він вісім разів поставав перед судом, у червні його оштрафували на 1830 євро за участь у міжнародному журналістському розслідуванні, яке викрило розкрадання державних коштів на закупівлі зброї.

Андраш Арато (Угорщина) – журналіст, який керує незалежним радіо в Будапешті Klubradio, що відоме відвертою та сатиричною критикою влади. Рада Угорщини з питань медіа призупинила дію ліцензії на діяльність цього радіо з формальних підстав.

Починаючи з 1992 року, премія «Репортерів без кордонів» заохочує, підтримує та нагороджує роботу журналістів та ЗМІ, які роблять помітний внесок у захист або просування свободи ЗМІ у всьому світі. Цю нагороду отримали понад 50 чоловіків, жінок, новинних та неурядових організацій.

Фото: twitter.com/rfi

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2868
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду