Розслідувачі OCCRP припинили роботу в Росії

Розслідувачі OCCRP припинили роботу в Росії

15 Вересня 2021
1621
15 Вересня 2021
15:49

Розслідувачі OCCRP припинили роботу в Росії

1621
OCCRP: Робота в Росії може принести місцевим журналістам більше шкоди, ніж користі.
Розслідувачі OCCRP припинили роботу в Росії
Розслідувачі OCCRP припинили роботу в Росії

Центр із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) повідомив, що повністю припинив роботу в Росії через «кампанію Кремля проти незалежної журналістики».

Головний редактор OCCRP Дрю Салліван заявив, що робота в Росії «може принести місцевим журналістам більше шкоди, ніж користі».

«Це не означає, що ми припинимо писати про масштабну корупцію в цій країні. Просто ми розуміємо, що уряд, за своїм звичаєм, каратиме своїх же громадян за співпрацю з нами», — заявив Салліван.

За останні місяці більшість російських партнерів OCCRP внесли до списку «іноземних агентів» або «небажаних організацій». Отримавши такий статус, ЗМІ мають дотримуватися жорстких вимог, які заважають працювати. Багато таких медіа змушені були закритися. Влітку 2021 року кілька російських журналістів OCCRP були внесені в список «ЗМІ — іноземних агентів».

Співзасновник і директор з інновацій OCCRP Пол Раду повідомив, що журналісти продовжать випускати розслідування про Росію.

«Російський уряд — великий гравець, який активно поширює корупцію і дезінформацію, регіонально і на міжнародному рівні, і намагається дестабілізувати інші країни. Ми не будемо це замовчувати», — каже Раду.

Російським співробітникам OCCRP запропонував переїхати в інші країни, тим, хто відмовився, виплатили вихідну допомогу й допомогли з пошуком нової роботи.

Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) — некомерційна організація, яка об'єднує понад п'ятдесят незалежних ЗМІ з усього світу й публікує понад 100 розслідувань на рік про злочини, зокрема про корупцію у вищих ешелонах влади різних країн. Найбільш відомим міжнародним розслідуванням OCCRP стала публікація «Панамського архіву».  

У Росії діє законодавство про «ЗМІ — іноземних агентів», які передбачають штрафи за незгадування про статус «іноагентів» при цитуванні їхніх повідомлень в інших засобах масової інформації. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу. А сам статус ускладнює існування для тих ЗМІ, яким його присвоїли. 

У реєстр так званих «ЗМІ — іноземних агентів» вже потрапили «Радіо Свобода», зареєстроване в Латвії інтернет-видання «Медуза», московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване в Нідерландах. Невдовзі після внесення до реєстру редакція VTimes повідомила про закриття. 

Через утиски в Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозили до Києва та Праги.

З 18 травня 2021 року московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії.

Фото: Mikhail Serbin/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1621
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду