У Росії заблокували сайти «Открытые медиа», «МБХ медиа» і «Правозащита Открытки»

У Росії заблокували сайти «Открытые медиа», «МБХ медиа» і «Правозащита Открытки»

5 Серпня 2021
1023
5 Серпня 2021
09:36

У Росії заблокували сайти «Открытые медиа», «МБХ медиа» і «Правозащита Открытки»

1023
Ресурси офіційно не повідомляли про причини блокування.
У Росії заблокували сайти «Открытые медиа», «МБХ медиа» і «Правозащита Открытки»
У Росії заблокували сайти «Открытые медиа», «МБХ медиа» і «Правозащита Открытки»

У середу, 4 серпня, Роскомнагляд заблокував на території РФ доступ до сайтів «Открытые медиа», «МБХ медиа» і «Правозащита Открытки», пов'язаних з Михайлом Ходорковським.

Як повідомляє «Медуза», видання внесли до реєстру забороненої інформації за рішенням Генпрокуратури РФ. Відомство послалося на статтю 15.3 закону «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації»: ця стаття дозволяє блокувати сайти, які містять інформацію із закликами до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності або участі в незаконних масових заходах.

Також в Росії заблокували сайт «Правозащита Открытки», правозахисного проєкту Михайла Ходорковського. У повідомленні про блокування також сказано, що доступ до сайту обмежений на підставі статті 15.3 закону «Про інформацію».

«Открытые медиа», «МБХ медиа» і «Правозащита Открытки» офіційно не повідомляли про причини блокування. Представники видання «Открытые медиа» розповіли, що ввечері 4 серпня, за кілька годин до блокування, отримали чотири листи від Роскомнагляду з вимогою видалити протиправну інформацію. Про яку саме інформацію йде мова, в листах не уточнювалася.

Головний редактор «Открытые медиа» Юлія Ярош у коментарі «Медузі» відзначила, що зазвичай Роскомнадзор в своїх попередженнях вказує конкретну адресу матеріалу, до якого є претензії, а також період часу, за який його потрібно видалити.

«Зараз цього не було. Ми не розуміємо причини блокування. І поки не знаємо, що з цим робити. Будемо звертатися в Роскомнадзор. Але скоріше за все, це щось дуже серйозне. Мабуть, мова не йде про те, що ми видалимо якусь новину і нас розблокують», – каже Ярош.

Головний редактор сайту «МБХ Медиа» Вероніка Куцилло повідомила «Медузі», що за два тижні до блокування редакція отримала останнє офіційне попередження від Роскомнадзору через новину, опубліковану в грудні 2020 року.

«Вона стосувалася самогубства і попередження було пов'язано з описом способу суїциду. Ми все виправили», – сказала Куцилло.

Куцилло зазначила, що в 2018 році Роскомнагляд заблокував сайт mbk.media, але потім його розблокував.

«Зараз ніякі формальні причини блокування сайту mbk-news.appspot.com на території РФ мені як головному редактору не відомі, ніяких вимог і попереджень нам не надходило, очевидно що зараз просто зачищають поле незалежних медіа», – сказала Куцилло.

У Росії з 2015 року діє закон про «небажані організації». Згідно з законом, будь-яка іноземна або міжнародна неурядова організація, визнана «небажаною», не може працювати на території РФ. Дочірні відділення таких організацій повинні бути закриті, а рахунки заморожені. Співробітникам загрожує спочатку адміністративна, а потім кримінальна відповідальність. Керівникам – відразу кримінальна. Рішення про заборону діяльності таких організацій ухвалюються без суду.

Також у Росії діє закон про так званих «іноземних агентів», у 2021 році влада додала до відповідного  реєстру такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах, а також The Insider і п'ятьох журналістів російських видань. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes вже оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня 2021 року суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

19 травня Радіо Свобода та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Скріншот: «МБХ медиа»/Настоящее Время

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1023
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду