Гендиректор «Медузи»: Статус «іноземного агента» веде до закриття проєкту

Гендиректор «Медузи»: Статус «іноземного агента» веде до закриття проєкту

10 Червня 2021
1940
10 Червня 2021
10:19

Гендиректор «Медузи»: Статус «іноземного агента» веде до закриття проєкту

1940
Галина Тимченко: Нас стали уникати не тільки рекламодавці, але і ньюсмейкери.
Гендиректор «Медузи»: Статус «іноземного агента» веде до закриття проєкту
Гендиректор «Медузи»: Статус «іноземного агента» веде до закриття проєкту

Гендиректор «Медузи» Галина Тимченко повідомила про збитки у два мільйони євро за місяць і фактичний крах бізнес-моделі видання через статус іноземного агента.

Під час віртуальної зустрічі в Інституті Кеннана Тимченко заявила, що статус «іноагента» веде до закриття проєкту.

«Статус іноземного агента – це тільки надводна частина айсбергу…Проєкт буде закритий, існуюча бізнес-модель зазнала краху… Але навіть на самому початку, коли ми тільки запускали наше медіа, в 2014 році, ми вже були до цього готові. І справа не тільки у фінансуванні. Найболючіше, що нас стали уникати не тільки рекламодавці, але і ньюсмейкери: люди боятися з нами розмовляти. Отримати коментар від російських правоохоронних органів і зовсім стало неможливо: їм заборонили спілкуватися з "іноагентамі", що вступає в протиріччя з правом журналіста на отримання інформації», – цитує Тимченко Голос Америки.

За словами Тимченко, статус «іноземного агента» також забов’язує журналістів здавати в російський Мін'юст спеціальні звіти.

«А це 84 сторінки щомісяця: ви буквально зобов'язані відзвітувати про ті сорти чаю, який ви п'єте на роботі, розписавши, куди йде кожен рубль. І навіть якщо журналіст звільняється – він отримує чорну мітку назавжди: він буде згадуватися як "колишній іноземний агент"», – каже Тимченко.

Тимченко додала, що за минулий місяць 85 тисяч росіян підтримали редакцію не тільки словом, а й матеріально, надіславши пожертвування.

«Це говорить про любов аудиторії. Нам потрібен час для реструктуризації. Але ми обіцяємо, що ми продовжимо працювати якщо ви, читачі, будете нас підтримувати», – каже Тимченко. 

У березні-квітні 2021 року влада Росії додала до переліку «іноземних агентів» такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes вже оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

Фото: «Настоящее Время»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1940
Читайте також
01.08.2022 15:00
Наталя Стеблина
для «Детектора медіа»
12 297
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду