Мін'юст Росії вніс до переліку «іноземних агентів» видання The Insider і п'ятьох журналістів

Мін'юст Росії вніс до переліку «іноземних агентів» видання The Insider і п'ятьох журналістів

23 Липня 2021
1307
23 Липня 2021
17:46

Мін'юст Росії вніс до переліку «іноземних агентів» видання The Insider і п'ятьох журналістів

1307
The Insider вже назвав рішення влади РФ «божевіллям», яке жодним чином не вплине на роботу базованого у Латвії видання.
Мін'юст Росії вніс до переліку «іноземних агентів» видання The Insider і п'ятьох журналістів
Мін'юст Росії вніс до переліку «іноземних агентів» видання The Insider і п'ятьох журналістів

У п'ятницю, 23 липня, Мін'юст Росії додав до переліку ЗМІ, що виконують функції іноземних агентів, видання The Insider і п'ятьох журналістів російських видань.

Також «іноземними агентами» визнали журналістів:

  • Михайла Рубіна (видання «Проєкт»);
  • Іллю Рождественского (видання «Открытые медиа»);
  • Софію Гройсман (телеканал «Дождь»);
  • Юлію Апухтіну (інтернет-журнал «Другой город»);
  • Олексія Постернака.

Видання The Insider відоме участю в роботі над розслідуваннями про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, журналістів Володимира Кара-Мурзи і Дмитра Бикова.

Головний редактор The Insider Роман Доброхотов повідомив «МБХ медіа», що зарахування видання до «іноземних агентів» жодним чином не позначиться на його роботі.  

«The Insider – це латвійське видання, яке зареєстроване у Латвії згідно із латвійським законодавством. І що там Мін'юст РФ хоче від The Insider, нас не цікавить. Представництва видання в Росії у нас немає, тому всі ці божевільні закони на Insider не поширюються, Insider буде працювати, як працював», сказав він.

У 2021 році влада Росії додала до переліку «іноземних агентів» такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes вже оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня 2021 року суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

19 травня Радіо Свобода та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Графіка: The Insider/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1307
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду