У Москві до головреда The Insider Романа Доброхотова прийшли з обшуком

У Москві до головреда The Insider Романа Доброхотова прийшли з обшуком

28 Липня 2021
1347
28 Липня 2021
09:53

У Москві до головреда The Insider Романа Доброхотова прийшли з обшуком

1347
The Insider нещодавно внесений російською владою до реєстру «іноагентів». Роман Доброхотов стверджував, що це жодним чином не позначиться на його роботі.
У Москві до головреда The Insider Романа Доброхотова прийшли з обшуком
У Москві до головреда The Insider Романа Доброхотова прийшли з обшуком

У середу, 28 липня, російські правоохоронці прийшли з обшуками до головного редактора The Insider Романа Доброхотова. Про це Доброхотов встиг повідомити у Twitter.

Поліція з'явилася близько о пів на восьму ранку, з чим пов'язаний обшук, невідомо. Як повідомляє The Insider, до Доброхотова вже виїхала адвокат Оксана Опаренко.

The Insider пише, що обшуки проходять також у родичів Доброхотова, але не вказує, у кого саме.  Редакція припускає, що обшуки пов'язані зі справою про наклеп, яку відкрили за заявою голландського журналіста Максиміліана Ван дер Верффа. The Insider повідомляв, що голландський журналіст за гроші поширював «інформацію» про збитий на сході України малайзійський літак рейсу МН17.

Російський журналіст-розслідувач Сергій Єжов повідомив, що 28 липня Доброхотов планував виїхати з Росії.

23 липня Мін'юст Росії вніс до переліку ЗМІ, що виконують функції іноземних агентів, видання The Insider, а також п'ятьох журналістів російських видань.

Роман Доброхотов тоді зауважив, що зарахування видання до «іноземних агентів» жодним чином не позначиться на його роботі.  

The Insider – латвійське видання, яке зареєстроване у Латвії згідно із латвійським законодавством. Видання відоме участю в роботі над розслідуваннями про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, журналістів Володимира Кара-Мурзи і Дмитра Бикова, а таож про збиття рейсу МН17.

У 2021 році влада Росії додала до переліку «іноземних агентів» такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes вже оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня 2021 року суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

19 травня Радіо Свобода та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Фото: The Insider

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1347
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду