280 символів доброти та підтримки. Невже російська деза обійшла твітер?

280 символів доброти та підтримки. Невже російська деза обійшла твітер?

30 Червня 2021
8591

280 символів доброти та підтримки. Невже російська деза обійшла твітер?

8591
Твітер — це міжнародна підтримка з одного боку та проросійська дезінформація з іншого.
280 символів доброти та підтримки. Невже російська деза обійшла твітер?
280 символів доброти та підтримки. Невже російська деза обійшла твітер?

«Детектор медіа» вирішив проаналізувати твітер на предмет маніпуляцій про затримання колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича. «Детектор медіа» вже аналізував, як російські політичні токшоу та російський телеграм висвітлювали затримання колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчини, громадянки Росії Софії Сапєги, в перші дні після цієї події (з 23 до 31 травня). А також, які наративи щодо Романа Протасевича поширювались в інформаційному просторі Росії та України з 1 по 13 червня. «Детектор медіа» також відстежував, як кремлівські наративи щодо Протасевича перетікали на українське телебачення та в українські прокремлівські телеграм-канали, а також виявив хто поширює дезінформацію та маніпуляції в білоруському телеграмі. 

8% українців використовують твітер як джерело новин. Цю соцмережу її користувачі цінують за оперативність поширення інформації. Твіт може набрати сотні тисяч поширень всього за декілька хвилин. При цьому сторінці не обов'язково мати сотню тисяч підписників: ключову роль тут відіграють гештеґи. Також у твітері теоретично можна достукатись до будь-кого з публічних людей, які користуються соцмережею. 

«Детектор медіа» проаналізував твіттер за ключовими словами «Протасевич», “Protasevich”, «НЕХТА» та “NEXTA”, щоб зрозуміти, що писали користувачі твітера про затримання білоруського медіаактивіста. Період моніторингу — з 23-го травня (день затримання Романа та його дівчини Софії Сапеги в аеропорту Мінська) по 29 червня 2021.

За моніторинговий період про затримання білоруського медіаактивіста йшлося у понад 33 000 розмов українською та російською. Вони отримали понад 59 мільйонів переглядів. Очікувано, що найбільше твітів про Протасевича — з Росії. Майже 9 тисяч, коли з Білорусі та України по 1100 та 1600 відповідно.

Піки активності відповідали інформаційним приводам щодо перебігу ситуації з Романом Протасевичем. Зокрема бачимо активність у день затримання — 23 травня. Найбільшим піком стало 3 червня, коли провладний білоруський телеканал ОНТ опублікував фрагменти «інтерв'ю» Протасевича.

Від інших соцмереж, телеграм-каналів та медіа твітер відрізняється переважно позитивним забарвленнямновин і дописів про Протасевича. Під позитивом мається на увазі підтримка Романа, апелювання до прав людини, заклики не ігнорувати витівку білоруського диктатора і зважати на маніпуляції на цю тему. Серед англомовних твітів у співвідношенні кількості дописів та їх охоплення лідерами є зокрема активіст Денис Казакевіч (@Den_2042), редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Тадеуш Дичан (@TadeuszGiczan) та Єврокомісія (@EU_Commission). Популярною була сторінка європейського проєкту з протидії дезінформації EUvsDisinfo. Це показує, що  пояснення дезінформації та маніпуляції навколо затримання Романа Протасевича були потрібними. Активно брала участь в дискусії, а саме відповідала на твіти група журналістів Bloomberg. 

Очікувано, що англійською позитивних дописів було найбільше, адже підтримку висловлювали дипломати, політики та міжнародні організації. Проте позитив переміг і в російському та українському сегментах. Майже 50% дописів були позитивними, тобто висловлювали підтримку та засуджували дії Лукашенка. Серед авторів таких дописів не лише українські посадовці, активісти та громадські організації. Пересічні користувачі твітера, які дописують на різноманітні теми й мають до тисячі послідовників, теж висловлювали підтримку. Популярним ресурсом для посилань для таких користувачів став білоруський опозиційний портал Tut.by, що також переслідується режимом Лукашенка. Відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, серед них головред Марина Золотова, журналісти, редактори та інші працівники видання. Загалом же користувачі посилались на видання поважних світових медіа, таких як Бі-бі-сі чи Reuters, чи відповідали на твіти відомих діячів.

Важливо, що на полі англомовного твітера у темі Протасевича теж грають проросійські гравці. Там також присутні сторінки пропагандистських медіа англійською, а журналісти цих медіа дописують англійською. Є й користувачі, схожі на ботів, які висловлюються англійською у проросійському дусі. Автори англомовних твітів,  причетні до проросійських медіа, вдають журналістів і маніпулюють фактами стриманіше. До прикладу, проросійський журналіст ввів чи не твітер-трансляцію з фото та відео часів, коли Роман Протасевич їздив на Донбас журналістом. Проросійський твітерянин постійно називав «Азов» українськими неонацистами, вдавав, що розбирається з фактами, хоча ні спростування з боку полку «Азов», ні інші коментарі не публікував. Тільки нагадував, що не все так однозначно: “Protasevich could be not just a journalist”. Поширеним прийомом тут також є «можна не любити Лукашенка та його режим, але визнати факт провини Протасевича повинні всі». 

У 39% твітів про білоруського медіаактивіста українською та російською підтримки нема. Або ж навпаки — є підтримка самопроголошеного президента та його диктаторського режиму. Наративи твітера про те, хто такий Протасевич, перегукуються з тими, що «Детектор медіа» зафіксував протягом серії моніторингів російського телебачення. Зокрема, найпопулярнішим є намагання створити образ «неонациста та медіаекстреміста». Почали дискредитувати Романа зі згадок «складного періоду в дитинстві». Один користувач пише: «От вам сей Протасевич с детствы был таво..этава, угу От наглядна вам чо буваит, када некая идея-мысль поселяется ф тыкафки" "фсё чо далия происходит, сие идея коией нисушчиствует такает этава персонажа фсюды и пихает куды ей захочится».

 

Особливістю твітера є лаконічність, тому дописувачі часто просто іронізували й без аргументів називали Романа «м'ясником Донбасу» чи «головним нацистом». Цікаво, що якщо проросійські медіа та телеграм-канали чітко визначились із неймінгом  «Протасевич — неонацист», то у твітері можна було знайти й «нацист» і «фашист» і просто «терорист». Також маніпулятори намагались провокувати дискусії у відповідь на твіти медіа чи політиків. Користувач на твіт Романа пише до акаунту @GolosAmeriki: «Протасевич потек?». Інші проросійські наративи теж присутні, проте антизахідна риторика знову значно поміркованіша. Тут важко знайти твердження «Америка спонсорувала протестів в Білорусі», хоча таке повідомлення є звичним, до прикладу, в телеграмі. У твіттері це завуальовано, адже твіттер постійно працює над протидією дезінформації й інвестує багато зусиль у покращення роботи мережі. Ймовірно, користувачі, які поширюють неприховану брехню, можуть бути заблоковані.

Якщо подивитися співвідношення кількості публікацій до їх охоплення, картинка в російськомовному твіттері геть відрізняється від англомовного. Тут лідери топу відверто чи завуальовано підтримують дії білоруської влади щодо Романа Протасевича та активно його дискредитують. До прикладу, «Голос Мордора» (@spacelordrock), який описує себе як «Авангард ватничества и рашизма в Европе».  Також лідерами тут є «Империя очень зла» (@verysexydasha) чи «Радио Стыдоба» (@RadioStydoba).

У твітері є багато західних політиків, активістів та фахівців, які щодня ведуть інтелектуальні дискусії. Проте кількісно російської дезінформації та маніпуляцій більше. Звісно, це залежить від теми, але зокрема щодо Протасевичу її більше. Рупорами є акаунти проросійських медіа та сотні акаунтів пересічних людей та ботів. Риторика повторює меседжі центральних пропагандистських каналів Росії, тільки меседжі коротші, щоб помістити всю ненависть у 280 символах.

Фото: Flickr.com/Alan O'Rourke

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8591
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду