Роман Протасевич заявив про запуск нового «авторського проєкту» SPRAVA

Роман Протасевич заявив про запуск нового «авторського проєкту» SPRAVA

18 Серпня 2021
1912
18 Серпня 2021
13:52

Роман Протасевич заявив про запуск нового «авторського проєкту» SPRAVA

1912
На сторінці проєкту Протасевича у Telegram повідомляється, що «це медіа про найголовніші події у Білорусі і навколо неї».
Роман Протасевич заявив про запуск нового «авторського проєкту» SPRAVA
Роман Протасевич заявив про запуск нового «авторського проєкту» SPRAVA

Затриманий білоруськими спецслужбами журналіст Роман Протасевич повідомив про запуск нового «авторського проєкту» у Telegram під назвою SPRAVA.

«Проєкт запускається! SPRAVA – мій новий авторський проєкт. Буде багато чого цікавого, особливих інсайдів, ексклюзиви і авторські погляди...Підписуйтесь!», – написав Протасевич у Twitter.

Частина користувачів Twitter у коментарях до допису висловили сумнів, що канал буде надавати об'єктивну інформацію і його буде вести особисто Протасевич.  

Відзначимо, що до 25 червня Протасевич перебував у СІЗО, за непідтвердженими даними, його могли катувати.

Зараз Протасевич та його дівчина Софія Сапега перебувають під домашнім арештом, ймовірно, вони знаходяться під повним контролем білоруських силовиків. У Слідчому комітеті Білорусі повідомили, що Сапега і Протасевич «уклали досудову угоду про співпрацю зі слідством і дали свідчення».  

На сторінці SPRAVA у Telegram повідомляється, що «це медіа про найголовніші події у Білорусі і навколо неї».

«Тут не буде мови ворожнечі. Тут не буде неперевіреної інформації. Тут не буде місця для відвертої пропаганди. Тільки на SPRAVA ви зможете знайти найточніші інсайди, ексклюзивні подробиці найважливіших подій, зважений підхід до подачі новин і думки людини, яка побувала з усіх боків інформаційних барикад», – стверджується у першому повідомленні каналу Протасевича.

Роман Протасевич та Софія Сапега були затримані силовиками 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. На думку експертів, у салоні літака перебували співробітники спецслужб Білорусі.

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень в Мінську і розпалюванні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента». Сапегу ж підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в розпалюванні соціальної ворожнечі.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі. 

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича було видно сліди від наручників.

14 червня Протасевич під час спеціального брифінгу заявив, що почуває себе «добре» і його «ніхто не бив». Деякі з присутніх представників ЗМІ висловили сумнів у правдивості заяв Протасевича.  Напередодні батьки Протасевича заявили, що проти Романа щодня застосовували у СІЗО насильницькі дії.

21 червня про запровадження персональних санкцій проти Білорусі через посилення репресій та затримання Протасевича та Сапеги оголосили Євросоюз, США, Велика Британія та Канада. 24 червня Євросоюз затвердив секторальні санкції проти Білорусі.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1912
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду