ICAO підготувала звіт про примусову посадку літака Ryanair з Протасевичем

ICAO підготувала звіт про примусову посадку літака Ryanair з Протасевичем

18 Січня 2022
2550
18 Січня 2022
11:53

ICAO підготувала звіт про примусову посадку літака Ryanair з Протасевичем

2550
Рада ICAO обговорить доповідь та подальші кроки щодо Білорусі на засіданні 31 січня.
ICAO підготувала звіт про примусову посадку літака Ryanair з Протасевичем
ICAO підготувала звіт про примусову посадку літака Ryanair з Протасевичем

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) підготувала звіт про примусову посадку в Мінську літака Ryanair із журналістом Романом Протасевичем, розіславши його країнам-учасницям.

Звіт був складений спеціальною групою експертів ICAO в галузі авіаційної безпеки, експлуатації повітряних суден, аеронавігації та міжнародного повітряного права.

Його надіслали всім 193 членам організації, включаючи 36 країн, які зараз входять до Ради ICAO. Рада організації обговорить доповідь та подальші кроки щодо Білорусі на засіданні 31 січня.

Також на цьому засіданні буде розглянуто скаргу Білорусі, яка вважає незаконними санкції, накладені на неї після інциденту.

Російське видання «Новая газета» стверджує, що звіт ICAO є у розпорядженні редакції. Згідно з ним, ICAO виявила невідповідність показань білоруської влади про час отримання анонімного листа про замінування, який став приводом до екстреної посадки літака з Протасевичем. 

«Електронний лист про загрозу вибуху надійшов до аеропорту Мінська о 12:56 за місцевим часом, коли літак уже готувався до екстреної посадки. Проте Мінськ надав організації скріншот листи з іншим часом – 12:25. Перевірити реальні метадані зі скріншоту неможливо, зазначили в ICAO», – пише видання.

Опозиційний журналіст Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега були затримані силовиками 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень в Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента». Сапегу ж підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в розпалюванні соціальної ворожнечі.

З моменту затримання опозиціонер та його дівчина перебували у СІЗО, однак 25 червня Сапегу та Протасевича помістили під домашній арешт.

Фото: ICAO – International Civil Aviation Organization/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2550
Читайте також
24.05.2021 17:20
Дмитро Золотухін
для «Детектора медіа»
8 686
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду