«Опять латыши и литовцы “на зло маме отморозят себе уши”». Російські, українські та білоруські телеграм-канали про ситуацію в Білорусі

«Опять латыши и литовцы “на зло маме отморозят себе уши”». Російські, українські та білоруські телеграм-канали про ситуацію в Білорусі

29 Червня 2021
4455

«Опять латыши и литовцы “на зло маме отморозят себе уши”». Російські, українські та білоруські телеграм-канали про ситуацію в Білорусі

4455
Прокремлівські телеграм-канали намагаються переконати аудиторію, що Захід і надалі буде розгойдувати ситуацію в Білорусі.
«Опять латыши и литовцы “на зло маме отморозят себе уши”». Російські, українські та білоруські телеграм-канали про ситуацію в Білорусі
«Опять латыши и литовцы “на зло маме отморозят себе уши”». Російські, українські та білоруські телеграм-канали про ситуацію в Білорусі

«Детектор медіа» вже аналізував, як російські політичні токшоу та російський телеграм висвітлювали затримання колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчини, громадянки Росії Софії Сапєги, в перші дні після цієї події (з 23 до 31 травня). А також, які наративи щодо Романа Протасевича поширювались в інформаційному просторі Росії та України з 1 по 13 червня. «Детектор медіа» також відстежував, як кремлівські наративи щодо Протасевича перетікали на українське телебачення та в українські прокремлівські телеграм-канали, а також виявив хто поширює дезінформацію та маніпуляції в білоруському телеграмі. 

Сьогодні простежимо, які спільні наративи не лише щодо Романа Протасевича, але й щодо ситуації у Білорусі загалом поширюються в телеграм-каналах Росії, Білорусі та України з 14-го червня по 23 червня.

Оповіді щодо Протасевича все ще присутні у телеграмі, однак вони дедалі більше зміщуються від атаки на самого журналіста (оповіді про «нациста» та «екстреміста») до маніпуляцій щодо політичної ситуації у Білорусі та білоруської опозиції. Виступ Романа Протасевича на пресконференції Міністерства закордонних справ Білорусі 14 червня часто слугує фундаментом для поширення кремлівських наративів.  

Зокрема, російський пропагандист Ігор Коротченко пише у своєму телеграм-каналі, що «показания Протасевича — серьезный удар по тем, кто планировал обрушить Беларусь» (мається на увазі Захід). Білоруський експерт Олександр Шпаковський, частий гість кремлівських ток-шоу, зазначає: «Конечный результат от заявлений Протасевича просто ошеломительный. Если это не осиновый кол в грудь цветной революции, то нокаут так точно». А от в українських прокремлівських телеграм-каналах Протасевича майже перестали згадувати. Одна з рідкісних згадок є у пості телеграм-каналу «Политика Страны» проросійського видання «Страна.ua». Допис ретранслює заяву «генпрокуратури ЛНР» про те, що вона «получила доказательства причастности Протасевича к убийствам мирных жителей Донбасса».

Водночас дедалі популярнішою стає оповідь, що Захід нібито хотів організувати «білоруський майдан», але Лукашенко відстояв суверенітет Білорусі. Згідно з цим наративом, Захід тепер намагатиметься «задушити» Білорусь санкціями. Водночас у каналах Росії, України та Білорусі є різні акценти, які вказують на те, що наратив адаптують до різних аудиторій.

Наприклад, деякі російські телеграм-канали порівнюють обмежувальні заходи Євросоюзу проти режиму Лукашенка із нападом нацистів на Радянський Союз. «За день до 80-летия нападения Рейха на СССР Европейский Союз принимает четвертый пакет санкций против Белоруссии. Самой пострадавшей от нацистов территории страны. Потрясающий цинизм», — ілюструє цей наратив журналіст російського радіо «Вести FM» Армен Гаспарян. 

Білоруські канали радше намагаються стверджувати, що санкції ЄС — це остання відчайдушна спроба побороти Лукашенка, і водночас лякають білорусів «українським прикладом». Наприклад, у телеграм-каналі «Наши СЛИВЫ» читаємо: «Проигрывать и терять деньги и время НАТО-вцы не умеют. Отсюда столь истеричная реакция на провал беломайдана, разгром пятой колонны, никчемность беглых из Беларуси персонажей, интеграционные усилия с Россией и обескураживающий рост белорусской экономики на фоне пандемии. Игры в сторону – бить решили наотмашь. С уже нескрываемой целью — санкции, развал экономики, голодные бунты, рейдерский захват всего, что останется от Беларуси. Так уже было в Украине».

Водночас українські прокремлівські телеграм-канали просувають меседж, мовляв, Захід використовує Україну для нових спроб скинути Лукашенка. «Экс-офицер антитеррористического центра СБУ Василий Прозоров рассказал, как на Украине собирают граждан с нацистской и националистической идеологией со всего мира, чтобы готовить диверсии против России, Белоруссии, а также Северного потока-2», — пише канал «Украина | Новости | Политик»а з посиланням на російське радіо Sputnik. Такий меседж бачимо і в російських каналах. Скажімо, член Ради Федерації Росії Олексій Пушков пише, що «”дружественная” Украина была по сути не сильно дружественной, и кризис вокруг Белоруссии лишь это подтвердил».

Ще один популярний наратив, який намагаються розповсюдити — що Захід та Україна більше постраждають від санкцій проти Білорусі, аніж режим Лукашенка. «Санкции против Беларуси ударят по странам Балтии зимой. Опять латыши и литовцы «на зло маме отморозят себе уши», — читаємо на білоруському каналі BelVestnik. На російських каналах меседжі дуже схожі. Наприклад, канал «FRONTовые заметки» від пропагандистьского видання News-Front пише: «Сбылась мечта идиота — это сегодня про санкции против Беларуси, последствия которых для Литвы дошли до самой Литвы, которая этих санкций яростно добивалась. Уже называют себя жертвами и требуют от Евросоюза компенсаций за грядущий удар по литовской экономике». Литва справді визнала, що економічні наслідки можуть мати місце, проте держава оцінює ризики і готова допомогти у разі потреби підприємствам, які можуть постраждати від таких санкцій. Проте масшатаби наслідків в реальності зовсім не такі як їх описують в телеграм-каналах. Почитавши телеграм, можеш скластися враження, що Литва загнеться під наслідками санкцій, що зовсім не так. Литовська влада натомість заявляє, що продовжить домагатися жорсткіших санкції проти Лукашенківського режиму. 

А от прокремлівські телеграм-канали з України всіляко намагаються загострити увагу на економічній шкоді для України від санкцій для Білорусі. «Проблемы во взаимоотношениях с Беларусью, экономические санкции и прочий раздрай планировался нашей владой и партнерами «по политическому бизнесу» вероятно еще до посадки в Минске ирландского самолета. […] Может быть потому, что опасались, что Батька рассердится и перекроет нам трубу, а без этого топлива нам ну просто НИКАК», — пише анонімний телеграм-канал «цибуля».

Попри певну еволюцію наративів, методи прокремлівських телеграм-каналів у трьох країнах не змінюються. Вони намагаються залякати аудиторію та білоруську опозицію («Мы напишем список против кого ещё санкции. Никто не сделает во имя восстановления русской евразийской империи столько, сколько наши враги»). Вони хочуть відвернути увагу аудиторії обманом та маніпуляціями («Если Лукашенко действительно посадил самолет, то это вы ему показали пример, посадив борт президента Боливии»). Також не полишають спроб списати з рахунків білоруську опозицію («В очередной раз убеждаемся, что «невероятные» — это недалекие зомби. Все их постановочные фото и видео кадры, создаются исключительно с одной целью — чтобы беглая хунта смогла отчитаться перед хозяевами за харчи и крышу»).

Ситуація у телеграм-каналах Росії, Білорусі та України вкотре нагадує, що кремлівська пропаганда є дуже гнучкою. Наративи та меседжі адаптуються до аудиторій у різних країнах, аби викликати у людей емоційну реакцію, залякувати їх та збивати їх з пантелику. Наративи про та навколо Романа Протасевича ніколи не мали на меті дискредитувати лише його; вони завжди були спрямовані проти Заходу та демократичних сил Білорусі. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4455
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду