ICAO щодо примусової посадки літака з Протасевичем: Брехня про бомбу була навмисною

ICAO щодо примусової посадки літака з Протасевичем: Брехня про бомбу була навмисною

20 Січня 2022
2084
20 Січня 2022
13:53

ICAO щодо примусової посадки літака з Протасевичем: Брехня про бомбу була навмисною

2084
ICAO не вказує, хто саме відповідальний за брехливе повідомлення про замінування літака Ryanair.
ICAO щодо примусової посадки літака з Протасевичем: Брехня про бомбу була навмисною
ICAO щодо примусової посадки літака з Протасевичем: Брехня про бомбу була навмисною

Міжнародна агенція цивільної авіації (ICAO) вважає, що неправдиве повідомлення про замінування літака Ryanair з білоруським опозиціонером Романом Протасевичем було зроблене навмисно.

Про це говориться у звіті ICAO, примірник якого є в розпорядженні «Русской службы Би-би-си».

«Оскільки під час передпольотної перевірки багажу в Афінах та після оглядів у Білорусі та Литві не було виявлено ні самої бомби, ні слідів її наявності, вважається, що загроза вибуху була свідомо неправдивою», – йдеться у доповіді.

У доповіді також вказується, що повідомлення свідомо неправдивих відомостей створило загрозу безпеці повітряного судна в польоті, що є порушенням статей Монреальської конвенції (міжнародна конвенція, спрямована на запобігання діям, які можуть становити загрозу безпеці польотів цивільної авіації).

Однак ICAO не вказує, хто саме відповідальний за брехливе повідомлення про замінування літака Ryanair.

Звіт був складений спеціальною групою експертів ICAO в галузі авіаційної безпеки, експлуатації повітряних суден, аеронавігації та міжнародного повітряного права.

Його надіслали всім 193 членам організації, включаючи 36 країн, які зараз входять до Ради ICAO. Рада організації обговорить доповідь та подальші кроки щодо Білорусі на засіданні 31 січня.

Також на цьому засіданні буде розглянуто скаргу Білорусі, яка вважає незаконними санкції, накладені на неї після інциденту.

Опозиційний журналіст Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега були затримані силовиками 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень в Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента». Сапегу ж підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в розпалюванні соціальної ворожнечі.

З моменту затримання опозиціонер та його дівчина перебували у СІЗО, однак 25 червня Сапегу та Протасевича помістили під домашній арешт.

Фото: Victor/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2084
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду