detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
03.06.2021 23:33
Протасевич в «інтерв’ю» державному каналу «зізнався» у приписуваних йому злочинах (ВІДЕО)
Протасевич в «інтерв’ю» державному каналу «зізнався» у приписуваних йому злочинах (ВІДЕО)
В Білорусі на державному телеканалі «ОНТ» вийшло «інтерв’ю» із заарештованим Романом Протасевичем.

Затриманий в Мінську співзасновник телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич в «інтерв’ю» на державному білоруському каналі «ОНТ» «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

На початку розмови Протасевич, який перебуває в СІЗО КДБ Білорусі, сказав, що нібито добровільно погодився на інтерв'ю і почувається «прекрасно». Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників.

Протасевич заявив, що «визнав провину» за 342-ю статтею КК Республіки Білорусь (організація несанкціонованих акцій) відразу після пред'явлення звинувачення і документів, які нібито підтверджують його причетність до події.

«Я відкрито це визнаю. Я був одним з тих людей, хто опублікував заклики вийти на вулицю 9 (серпня)...Заклики, які я опублікував, посприяли тому, що на вулицях почалися заворушення і Мінськ три дні жив в стані хаосу (масові акції протесту, що охопили білоруські міста після закінчення президентських виборів в серпні 2020 року – ред.)», – заявив він.

Протасевич також повідомив, що не мав відношення до визнаного екстремістським Telegram-каналу «Чорна книга», який публікує дані силовиків. І також не заперечив відношення своєї дівчини Софії Сапеги, яка нібито є редакторкою Telegram-каналу «Чорна книга Білорусі».

Нагадаємо, що Сапегу теж визнали політув'язненою.

Також Роман Протасевич говорив про фінансування кампанії опозиційної лідерки Світлани Тихановської, свою поїздку на Донбас, позицію Литви щодо опозиційного руху у Білорусі.

Протасевич буцімто визнає, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка: «Я мав бути сполучною ланкою між змовниками і штабом Тихановської».

Він також повідомив, що передбачає реакцію своїх соратників на це інтерв’ю і розповів про свій стан перед захопленням літака Ryanair

«Як сходження на ешафот», – сказав Протасевич.

Відзначимо, що щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО.

hromadske звернуло увагу на матеріал журналістів «Новой газеты» від 1 червня, де розповідається про затриманого в Мінську росіянина Єгора Дуднікова. Він говорив, що з ним хотіли записати інтерв'ю для ОНТ і для цього заготували відповіді на питання.

За даними ЗМІ, Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі у серпні-вересні 2020 року.

23 травня 2021 року літак Ryanair з Протасевичем та Софією Сапегою здійснив аварійну посадку в Мінську через нібито повідомлення про мінування. Для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29, на думку експертів, саме він змусив пасажирський літак повернути до Мінська. Команду посадити літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко, а про замінування літака екіпаж повідомив білоруський диспетчер. 

Скріншот «ОНТ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY