Експерти ООН висловили обурення через імовірні тортури над Протасевичем

Експерти ООН висловили обурення через імовірні тортури над Протасевичем

8 Червня 2021
1978
8 Червня 2021
10:37

Експерти ООН висловили обурення через імовірні тортури над Протасевичем

1978
Експерти висловили глибоке занепокоєння через загрозу життю Романа Протасевича й закликали до негайного звільнення його та інших журналістів.
Експерти ООН висловили обурення через імовірні тортури над Протасевичем
Експерти ООН висловили обурення через імовірні тортури над Протасевичем

Експерти ООН з прав людини висловили обурення з приводу затримання, ймовірних тортур і примусового зізнання опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича.

«Обурлива форма затримання Романа Протасевича, повідомлення про те, що він, можливо, відчув на собі тортури з метою отримання хибного зізнання, відмова в доступі до адвоката, а також побоювання, що йому може бути оголошено суворий судовий вирок, свідчать про повне нехтування владою Білорусі міжнародними нормами в галузі прав людини», – говориться в заяві експертів ООН.

Експерти також висловили глибоке занепокоєння стосовно життя Протасевича й закликали до негайного звільнення його та інших журналістів, правозахисників і активістів, затриманих у Білорусі.

«Обурливий спосіб, у який Протасевича було перехоплено й заарештовано, показує, що немає межі, за яку не може переступити цей уряд, аби змусити замовкнути критиків. Це кричущий приклад жорсткого й нещадного придушення всіх незалежних голосів від моменту початку протестів проти оголошення результатів президентських виборів у серпні 2020 року», – говориться в заяві.

Експерти нагадали, що 18 травня влада провела обшук в офісі Tut.by, найбільшого в країні незалежного новинного інтернет-сайту, який висвітлював протести після виборів. Обшуки також пройшли у будинках кількох співробітників, внаслідок чого були конфісковані документи.

«Останні події показують, що свобода ЗМІ в Білорусі потрапила в чорну діру, кінця якої не видно», – заявили експерти.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі. 

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників.

Батько Романа Протасевича вважає інтерв’ю сина державному білоруському телеканалу «ОНТ» є наслідком тортур та знущань у СІЗО.

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що «інтерв'ю» Протасевича було дане під тиском і тортурами.

Скріншот відео: ОНТ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1978
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду