Розслідування злочинів проти журналістів: в Офісі генпрокурора готові до діалогу зі ЗМІ

Розслідування злочинів проти журналістів: в Офісі генпрокурора готові до діалогу зі ЗМІ

25 Травня 2021
1194
25 Травня 2021
18:25

Розслідування злочинів проти журналістів: в Офісі генпрокурора готові до діалогу зі ЗМІ

1194
Більш відкритими для суспільства вирішили стати в Офісі генпрокурора України. Там мають створити платформу співпраці для розслідування злочинів проти журналістів.
Розслідування злочинів проти журналістів: в Офісі генпрокурора готові до діалогу зі ЗМІ
Розслідування злочинів проти журналістів: в Офісі генпрокурора готові до діалогу зі ЗМІ

Сьогодні, 25 травня, відбулася зустріч генеральної прокурорки Ірини Венедиктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ.

Як повідомили в Офісі генпрокурора, зутріч присвятили боротьбі з кримінальними злочинами проти журналістів, а також розслідуванню фактів перешкоджання професійній журналістській діяльності в Україні.

В Офісі говорили про важливість діалогу з представниками ЗМІ, а також заявили про готовність стати більш відкритими для суспільства.

"Відкритий діалог у кожній галузі для нас вкрай важливий, оскільки прокуратура стає все більш відкритою для громадськості та суспільства, а відновлення довіри до відомства - наша головна мета. Журналісти-хранителі свободи слова, часто навіть ризикуючи життям", - зазначила Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

За її словами, безкарність за злочини проти журналістів неприйнятна, і офіс генпрокурора прагне змінити ситуацію.

Вона додала, що згідно з рекомендаціями парламентських слухань Про безпеку журналістської діяльності в Україні, офіс генпрокурора створює робочі та міжвідомчі робочі групи, на яких будуть регулярно проходити слухання щодо стану досудового розслідування у таких справах.

В 2020 році прокурори направили в суди в шість разів більше обвинувальних висновків у кримінальних проваджень про злочини проти журналістів, ніж в 2019-м.

За перший квартал поточного року до судів направлено шість обвинувальних висновків, з яких по чотирьох вже вироки.

Також було підкреслено важливість активізації розслідування найгучніших справ про вбивство журналістів Георгія Ґонґадзе, Павла Шеремета, Вадима Комарова та інших.

"Ми розуміємо, що правоохоронна система повинна працювати краще. Однак я впевнена, що є шляхи вирішення і їх потрібно шукати. Саме тому я ініціюю окрему платформу - галузеву робочу групу з профільними НКО, ЗМІ та журналістами, які стали жертвами, щоб детально розібрати всі проблеми, Поділитися інформацією і просунутися до результатів",- зазначила Венедиктова.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар закликав ООН та ОБСЄ відреагувати на ситуацію у Білорусі.

У свою чергу, директор програм Європи та Євразії Freedom House Марк Берендт назвав атаку білоруської влади на Tut.by свідченням бажання режиму Олександра Лукашенка знищити залишки незалежної журналістики у Білорусі.

Фото: Офіс Генпрокурора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1194
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду