Два роки по смерті черкаського журналіста-розслідувача Вадима Комарова. Справа залишається нерозкритою

Два роки по смерті черкаського журналіста-розслідувача Вадима Комарова. Справа залишається нерозкритою

20 Червня 2021
2631

Два роки по смерті черкаського журналіста-розслідувача Вадима Комарова. Справа залишається нерозкритою

2631
Місія ООН у зв'язку з роковинами закликала ретельніше розслідувати напади на працівників ЗМІ.
Два роки по смерті черкаського журналіста-розслідувача Вадима Комарова. Справа залишається нерозкритою
Два роки по смерті черкаського журналіста-розслідувача Вадима Комарова. Справа залишається нерозкритою

У ніч на 20 червня 2019 року помер черкаський журналіст-розслідувач Вадим Комаров. Ще у травні того ж року невідомі напали на нього серед білого дня, після чого Комарова доставили у лікарню з травмами голови. Справа так і залишилась нерозслідуваною

У зв’язку з цим Моніторингова місія ООН з прав людини закликала ефективніше розслідувати акти насильства та залякування представників засобів масової інформації.

У дописі на Facebook вони зокрема написали, що ця справа – не перший подібний випадок. І що лише відповідна реакція здатна зменшити кількість подібних ситуацій.

«Справа Вадима Комарова — не перше вбивство журналіста-розслідувача в Україні. На жаль, ми продовжуємо документувати випадки насильства, погроз та залякування журналістів/-ок, працівників/-ць засобів масової інформації та блогерів/-ок в Україні», – йдеться у дописі.

17 червня хід справи коментували керівник Черкаської обласної прокуратури Олександр Воронін і заступник начальника ГУНП Черкаської області, начальник слідчого управління ГУНП Євген Рогачов, пише «Укрінформ».

«Ми отримали записи 44 камер спостереження. Предмет, яким було вбито Комарова, не знайшли. За нашим відомостями, це гранчастий металевий предмет. Злочинець ішов за Комаровим від дому до місця нападу. Грошей чи телефон не забрав. Вибрав найбільш безлюдне місце. Шляхи його відходу з місця злочину встановлюються. Над справою постійно працює 8 слідчих. Робота не зупиняється ні на день. Перевіряємо всі повідомлення ЗМІ. Ні про який тиск на членів родини не йдеться. Ми жалкуємо, що вони продали ноутбук Комарова невідомій особі, попередньо знищивши всю інформацію. Також шкодуємо про те, що на той час не було впроваджено програму "Безпечне місто"», – розповів Рогачов.

Він також додав, що версії вчинення злочину на ґрунті несподівано виниклих неприязних стосунків, з метою пограбування не підтвердилися. Розглядається версія помсти за професійну діяльність. 

Нагадаємо, що 4 травня о 9:30 черкаські патрульні отримали повідомлення, що в центрі міста виявлено чоловіка з травмою голови. Ним виявився місцевий журналіст і відеоблогер Вадим Комаров. Його відвезли до лікарні та прооперували, журналіст знаходився в комі.

Голова громадської ради при Черкаській облдержадміністрації Олег Скалько написав у Facebook, що Комарову «нанесли три удари по голові тупим металевим предметом».

Черкаські ЗМІ зазначають, що Вадим Комаров у своїх публікаціях не раз порушував гострі теми. Один із найбільш гучних матеріалів перед нападом – про обставини п'яного бунту в Черкаській колонії №62. Серед інших тем публікацій Комарова – розкрадання бюджетних коштів, незаконне будівництво, корупція у Черкаській міськраді. В 2016 році журналіста намагалися застрелити.

У ніч на 20 червня 2019-го Комаров помер. Поліція перекваліфікувала кримінальне провадження за фактом нападу на черкаського журналіста Вадима Комарова зі статті «Умисне тяжке тілесне ушкодження» на статтю «Замах на умисне вбивство».

Фото: Вадим Комаров / «Громадське Черкаси»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2631
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду