Медведчук програв. Суд зняв заборону на продаж книги Кіпіані про Василя Стуса

Медведчук програв. Суд зняв заборону на продаж книги Кіпіані про Василя Стуса

19 Березня 2021
2867
19 Березня 2021
13:34

Медведчук програв. Суд зняв заборону на продаж книги Кіпіані про Василя Стуса

2867
Сам Медведчук не прийшов на засідання суду, де розглядали апеляцію на заборону книги Кіпіані.
Медведчук програв. Суд зняв заборону на продаж книги Кіпіані про Василя Стуса
Медведчук програв. Суд зняв заборону на продаж книги Кіпіані про Василя Стуса

Київський апеляційний суд дозволив поширювати книгу журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», в якій фігурує нардеп від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук. Про це Кіпіані повідомив у Facebook.

«Слава Україні! Ми виграли справу», – написав Кіпіані.

Апеляційний суд зняв заборону на розповсюдження книги про Стуса після того, як таку заборону у жовтні 2020 року ухвалив Дарницький районний суд. Тоді суд за скаргою депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука заборонив розповсюджувати книгу Вахтанга Кіпіані.

Медведчук просив суд заборонити поширення книги, оскільки деякі фрази та формулювання в ній «порушують честь та гідність». У жовтні 2020 року суд із цим погодився. Але автор книги Кіпіані подав апеляцію і виграв її.

Сам Медведчук 19 березня не з’явився на засіданні Київського апеляційного суду. 

Наприкінці 1970-х років Медведчук був призначений державою адвокатом Василя Стуса. За деякими свідченнями, Стус, якого звинувачували в антирадянській пропаганді, від послуг адвоката Медведчука намагався відмовитись. Радянський суд засудив Стуса до 10 років примусових робіт і 5 років заслання.

29 серпня 2019 року Кіпіані повідомив, що голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав проти нього та видавництва Vivat позов про захист честі, гідності та ділової репутації через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР». Перше засідання по цій справі відбулося в Дарницькому суді 2 жовтня 2019 року.

Віктор Медведчук сказав, що подав до суду позов із вимогою заборонити книгу через те, що інформація в ній нібито не відповідає дійсності. Видавництво Vivat вважає позов Медведчука спробою прямого тиску на свободу слова в Україні.

Дарницький районний суд Києва 19 жовтня 2020 року заборонив розповсюджувати книгу журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука. Суд вважає, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність і мають бути видалені з книги.

Видавництво Vivat 24 листопада подало апеляційну скаргу на рішення Дарницького районного суду Києва. Апеляційний суду Києва 26 листопада відкрив апеляційне провадження.

У новому накладі книги журналіста на форзацах надрукували рішення Дарницького районного суду Києва та передмову укладача книги пана Кіпіані. 

Видавництво Vivat та аудіокнигарня АБУК випустять адаптовану аудіоверсію книги «Справа Василя Стуса». Озвучить аудіокнигу актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв, який 12 вересня 2020 року став лауреатом премії імені Василя Стуса.

Фото: Вахтанг Кіпіані/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2867
Читайте також
20.10.2020 10:30
Максим Буткевич
для «Детектора медіа»
3 447
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду