Чотири російські мільярдери і держкорпорація «Роснафта» подали позови на книгу про Путіна і його оточення

3 Травня 2021
2041
3 Травня 2021
10:46

Чотири російські мільярдери і держкорпорація «Роснафта» подали позови на книгу про Путіна і його оточення

2041
Позови проти видавництва подали співвласник «Альфа-груп» Михайло Фрідман, його бізнес-партнер Петро Авен, бізнесмен Шалва Чигиринський, а також власник футбольного клубу Челсі Роман Абрамович і корпорація «Роснафта».
Чотири російські мільярдери і держкорпорація «Роснафта» подали позови на книгу про Путіна і його оточення

У березні та квітні чотири російські бізнесмени та корпорація Роснефть звернулися в лондонські суди з позовами проти видавництва HarperCollins за наклеп. Про це пише nv.ua з посиланням на FT.

Книгу видавництва HarperCollins «Люди Путіна. Як КДБ повернув собі Росію і перейшов у наступ на Захід» написала колишня журналістка Financial Times Кетрін Белтон в 2020 році. Одразу після виходу книга стала бестселером. У ній докладно розповідається про прихід до влади президента Росії Володимира Путіна і його стосунки з олігархами.

Абрамович, який перший подав позов, заявив, що в книзі містяться «помилкові і наклепницькі» заяви щодо нього. В позові Абрамовича заперечується твердження про те, що він купив Челсі у 2003 році за вказівкою Путіна для поліпшення іміджу Росії у Великій Британії.

Бізнесмен Петро Авен подав позов відповідно до закону про захист даних.

«Ми можемо підтвердити, що ні пану Авену, ні пану Фрідману не було заздалегідь відомо про інші позови. Вони не вступали в контакт і не погоджували правову стратегію з іншими позивачами або їх юристами», — повідомив офіційний представник Фрідмана.

Він також зазначив, що позови Авена і Фрідмана були подані тільки після того, як відповідачі (HarperCollins) відмовилися обговорювати заходи з виправлення помилок.

"Роснефть" не відповіла на запит про коментар. Зв’язатися з Чигиринським для отримання коментарів через його адвокатів також не вдалося.

Інтереси позивачів представлятимуть відомі лондонські юридичні фірми.

HarperCollins охарактеризувало книгу як «авторитетну, важливу і ретельно підготовану роботу». «Ми будемо твердо захищати цю визнану новаторську книгу і право повідомляти про питання, які мають значний суспільний інтерес», – заявив видавець.

Нагадаємо, Віктор Медведчук подав до суду позов із вимогою заборонити книгу журналіста Вахтанга Кіпіан через те, що інформація в книзі нібито не відповідає дійсності. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2041
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду