СБУ прийшла з обшуками в офіс громадського руху Медведчука – ЗМІ

СБУ прийшла з обшуками в офіс громадського руху Медведчука – ЗМІ

25 Березня 2021
1413
25 Березня 2021
11:27

СБУ прийшла з обшуками в офіс громадського руху Медведчука – ЗМІ

1413
За даними Української правди, слідчі дії проходять в Києві та Дніпрі.
СБУ прийшла з обшуками в офіс громадського руху Медведчука – ЗМІ
СБУ прийшла з обшуками в офіс громадського руху Медведчука – ЗМІ

СБУ проводить обшуки в офісах всеукраїнського громадського руху «Український вибір-Право народу», лідером якої є нардеп від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на джнерела в правоохоронних органах 

За даними видання, слідчі дії проходять в Києві та Дніпрі. Джерела УП у правоохоронних органах вказують, що під час окупації Криму центральний офіс  цього руху координував дії кримських осередків, представники яких активно пропагували входження півострову до складу РФ.  

В подальшому представники організації брали участь в проведенні незаконних референдуму та виборів до «законодавчих органів Республіки Крим», Держдуми РФ та президента РФ.

Є також підстави вважати, що керівництво «Українського вибору-Право народу» (до 2016 ця організація була відома, як «Український вибір»), яке знаходиться у Києві, продовжує координувати діяльність її членів в АР Крим, незважаючи на спроби публічно відмежуватися від незаконних дій своїх колег на півострові.

Клопотання погодила генпрокурор Ірина Венедіктова, підписавйого її заступник Гюндуз Мамедов.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації.

25 лютого видання «Цензор.НЕТ» оприлюднило запис нібито розмови колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова та Віктора Медведчука  від 2014 року. Сурков та Медведчук обговорювали постачання електроенергії в окупований Крим й обмін полоненими на Донбасі.

Коментуючи публікацію плівок в СБУ повідомили, що ретельно вивчають записи щодо наявності в діях співрозмовників ознак кримінального правопорушення. «Європейська Солідарність» заявила, що до витоку «плівок Медведчука-Суркова» причетний заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов. 

9 березня СБУ допитала народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука в межах розслідування справи про державну зраду. 

Питання слідчих стосувалися в тому числі і фактів, які фігурують в так званих «плівках Медведчука-Суркова», які раніше були оприлюднені у ЗМІ. За даними джерел видання, до слідчих СБУ викликався і п'ятий президент України Петро Порошенко, однак він на допит не прибув. 

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Медведчук та Марченко оскаржують санкції у Верховному Суді.

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1413
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду