Офіс генпрокурора повідомив про підозру трьом учасникам «Українського вибору» Медведчука

Офіс генпрокурора повідомив про підозру трьом учасникам «Українського вибору» Медведчука

26 Березня 2021
1343
26 Березня 2021
11:17

Офіс генпрокурора повідомив про підозру трьом учасникам «Українського вибору» Медведчука

1343
Підозрювані брали активну участь в окупації АРК і були нагороджені Росією медалями «За повернення Криму».
Офіс генпрокурора повідомив про підозру трьом учасникам «Українського вибору» Медведчука
Офіс генпрокурора повідомив про підозру трьом учасникам «Українського вибору» Медведчука

Офіс генпрокурора повідомив про підозру у держзраді трьом керівникам ініціативних груп громадського руху «Український вибір» Віктора Медведчука. Про це повідомляє пресслужба Офісу.

Підозри повідомлені за фактом участі цих осіб в організації та проведенні незаконного «референдуму» на окупованій території Криму у 2014 році.

«Їм інкриміновано державну зраду та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 110 КК України). За даними слідства, представники всеукраїнського громадського руху «Український вибір – Право народу», який до 2016 року мав назву «Український вибір», сприяли окупації Кримського півострова. Двоє підозрюваних, будучи керівниками ініціативних груп громадського руху, входили до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя», – зазначено у повідомленні.

Один з підозрюваних очолював територіальний підрозділ НЗФ, інший був керівником окремого підрозділу «самооборони» – «Слов’янський щит». Вони виконували протиправні накази «ватажків» формування, а також брали активну участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» на території півострову Крим.

У тому числі, в якості спостерігачів на «дільницях» в складі незаконних виборчих комісій, а також підозрювані забезпечували охорону дільниць й безперешкодне проведення «референдуму» у місті Севастополь».

В Офісі генпрокуратури додали, що один із керівників відокремленого підрозділу громадського руху «Український вибір», що також діяв Севастополі, за даними правоохоронців, брав участь у проведенні мітингів на підтримку окупації півострова Росією та проведення незаконного «референдуму».

«Під час публічних виступів на мітингах підозрюваний висловлював заклики до зміни меж території та державного кордону України, а також розширення території РФ за рахунок тимчасово окупованих територій України. Це підтверджується висновком судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз», – вказали в ОГП.

За даними відомства, підозрювані були нагороджені Росією медалями «За повернення Криму».

25 березня СБУ провела обшуки в офісах всеукраїнського громадського руху «Український вибір-Право народу» в Києві та Дніпрі.

СБУ підозрює представників громадської організації «Український Вибір» нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука у сприянні проведенню незаконного референдуму і виборів у тимчасово анексованих АР Крим та Севастополі у 2014 році.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації.

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1343
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду