Суд постановив стягнути з Медведчука майже 300 тисяч гривень на користь видавництва Vivat

Суд постановив стягнути з Медведчука майже 300 тисяч гривень на користь видавництва Vivat

9 Червня 2021
3397
9 Червня 2021
17:36

Суд постановив стягнути з Медведчука майже 300 тисяч гривень на користь видавництва Vivat

3397
Суд постановив стягнути з Медведчука на користь видавництва 295,7 тисяч гривень витрат на правничу допомогу та 2,3 тисячі гривень судового збору.
Суд постановив стягнути з Медведчука майже 300 тисяч гривень на користь видавництва Vivat
Суд постановив стягнути з Медведчука майже 300 тисяч гривень на користь видавництва Vivat

Київський Апеляційний суд виніс додаткове рішення у справі за позовом нардепа від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука до ТОВ «Видавництво «Віват», постановивши стягнути з нардепа майже 300 тисяч гривень на користь останнього.

Згідно з судовим реєстром, 15 квітня 2021 року до Київського апеляційного суду надійшла заява видавництва Vivat (яке видало книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса») про стягнення з Віктора Медведчука судових витрат на «професійну правничу допомогу» у розмірі 271,77 тисяч гривень та «витрат, пов'язаних з явкою представників до суду» у розмірі 56,8 тисяч гривень.

Також у заяві просили компенсувати витрати зі сплати судового збору за подачу апеляційної скарги.

19 травня Медведчук направив до суду заяву, в якій просив відмовити видавництву у задоволенні цих вимог.

1 червня Апеляційний суд постановив частково задовольнити заяву видавництва Vivat, оскільки «витрати на професійну правничу допомогу та витрати, пов'язані з явкою представників товариства до районного суду є співрозмірними зі складністю цієї справи».

Суд постановив стягнути з Медведчука на користь видавництва 295,7 тисяч гривень витрат на правничу допомогу та 2,3 тисячі гривень судового збору за подання апеляційної скарги.

19 березня 2021 року Київський апеляційний суд зняв заборону на розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» після того, як таку заборону за позовом Медведчука у жовтні 2020 року ухвалив Дарницький районний суд. 

Медведчук просив суд заборонити поширення книги, оскільки деякі фрази та формулювання в ній «порушують честь та гідність». У жовтні 2020 року суд із цим погодився. Видавництво Vivat тоді назвало позов Медведчука спробою прямого тиску на свободу слова в Україні. Але автор книги Кіпіані подав апеляцію і виграв її.

17 травня Кіпіані повідомив, що Медведчук не подав касаційну скаргу на рішення апеляційного суду щодо книги «Справа Василя Стуса».

7 квітня Апеляційний суд Києва постановив стягнути з Медведчука на користь видавництва Vivat 139,5 тисяч гривень, які видавництво витратило на правову допомогу під час розгляду справи щодо книги Вахтанга Кіпіані.

Довідка «Детектор Медіа». Наприкінці 1970-х років Медведчук був призначений державою адвокатом Василя Стуса. За деякими свідченнями, Стус, якого звинувачували в антирадянській пропаганді, від послуг адвоката Медведчука намагався відмовитись. Радянський суд засудив Стуса до 10 років примусових робіт і 5 років заслання.  

13 квітня Печерський районний суд Києва постановив відправити лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету. Термін домашнього арешту Медведчука триватиме до 9 липня 2021 року. Також суд зобов'язав Медведчука здати закордонні паспорти.

Медведчук і його однопартієць, нардеп Тарас Козак підозрюються у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ.

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3397
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду