СБУ повідомила про підозру проросійському пропагандисту з «каналів Медведчука»

СБУ повідомила про підозру проросійському пропагандисту з «каналів Медведчука»

19 Березня 2021
2561
19 Березня 2021
15:32

СБУ повідомила про підозру проросійському пропагандисту з «каналів Медведчука»

2561
Підозра оголошена та званому «політичному експерту» Михайлу Шпіру.
СБУ повідомила про підозру проросійському пропагандисту з «каналів Медведчука»
СБУ повідомила про підозру проросійському пропагандисту з «каналів Медведчука»

СБУ оголосила про підозру проросійському пропагандисту і політтехнологу Михайлу Шпіру, який публічно ставив під сумнів суб’єктність України та закликав до «офіційного припинення її існування». Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Оперативники СБУ встановили, що «експерт» цілеспрямовано просуває в інформаційному просторі наративи держави-агресора. У своїх виступах на російських телеканалах, інтерв’ю в проросійських ЗМІ та дописах у соцмережах він тривалий час послідовно висловлював тези, що принижують Україну, її державні символи, мову, історію, героїв та народ.

Проросійський політтехнолог брав участь у спланованих та скоординованих інформаційних операціях проти України. Зокрема, підтримував акцію, організовану однією з парламентських партій під посольством США. Він як «експерт» в ефірі одного з телеканалів, який зараз перебуває під санкціями, неодноразово просував тезу про нібито перебування України «під зовнішнім управлінням».

Шпіра неодноразово був гостем зокрема телеканалів з орбіти Віктора Медведчука: «112 Україна», «NewsOne», також в ефірі російських Youtube-каналів «Украина.ру», «Россия 24», «News Front».

В СБУ наголосили, що фігурант публічно закликав до розправ над учасниками Революції Гідності та АТО/ООС і їхніми родинами.

«Глузував над загибеллю активістки Катерини Гандзюк. Образливо відгукувався про громадян через їхню віру, глумився над релігійними символами і вимагав ввести кримінальну відповідальність за сповідування християнства. Він також висловлював симпатії до нацистів, Адольфа Гітлера, Радянського Союзу, НКВД та політики Володимира Путіна», – говоиться в повідомленні спецслужби.

Наразі у кримінальному провадженні проведено обшуки за місцем фактичного і тимчасового проживання фігуранта в Івано-Франківську та в Києві.

За результатами слідчих дій йому повідомлено про підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110 Кримінального кодексу України), порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ст. 161 ККУ), виготовленні, поширенні комуністичної, нацистської символіки та пропаганді комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (ст. 436-1 ККУ).

У 2009 році Шпір редактором журналів «Сноб» та «Золота каста». З 2017 року він є в списках «Миротворець» як «провокатор і антиукраїнський пропагандист». Був уповноваженою особою партії «Опозиційної платформи – За життя» під час парламентських виборів у 52-му окрузі на Донеччині.

На День Незалежності у 2020 році прогулювався Івано-Франківськом і нецензурно лаяв ветеранів російсько-української війни та місцевих мешканців. У серпні того ж року Шпіра побили у Львові за образливі вислови щодо українців. Після цього він виїхав до Москви, де зараз і проживає.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2561
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду