Конкурс на управління УМХ: перегони темних конячок. Медіапідсумки 25–30 серпня 2020 року

Конкурс на управління УМХ: перегони темних конячок. Медіапідсумки 25–30 серпня 2020 року

31 Серпня 2020
2854
31 Серпня 2020
15:30

Конкурс на управління УМХ: перегони темних конячок. Медіапідсумки 25–30 серпня 2020 року

2854
28 серпня Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних чи інших злочинів (АРМА) завершило прийом заявок на повторний відбір управителя для активів «Українського медіа холдингу» (УМХ).
Конкурс на управління УМХ: перегони темних конячок. Медіапідсумки 25–30 серпня 2020 року
Конкурс на управління УМХ: перегони темних конячок. Медіапідсумки 25–30 серпня 2020 року

Нагадаємо, перший конкурс закінчився нічим: на нього подалися семеро претендентів, але на думку тендерного комітету АРМА, їхні документи не містили всієї необхідної інформації або з них неможливо було визначити, чи відповідає учасник вимогам конкурсу. Серед іншого, за його умовами, управитель повинен мати досвід керівництва інтернет-ЗМІ, радіо та пресою, бути готовим вести судові справи проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, спрогнозувати доходи холдингу у трирічній перспективі та гарантувати сплату його податків за рахунок власних коштів, якщо фактичні відрахування до держбюджету будуть меншими за прогнозовані.

Проте у процесі конкурсу у відкритий доступ уже почали потрапляти цікаві документи. Навіть уривчасті дані з них здатні дати сировину для роздумів.

Зокрема, з протоколу засідання тендерного комітету АРМА від 17 липня 2020 року можна дізнатися, що всі активи УМХ (корпоративні права, права на торгові марки, обладнання та нерухоме майно) знаходяться у заставі за кредитним договором на суму 115,9 млн грн. з ТОВ «Ліберті файненс». Строк повернення кредиту настав 29 лютого 2020 року і цю заборгованість майбутньому управителю ще належить урегулювати.

ТОВ «Ліберті файненс» було зареєстровано 3 березня 2016 року – майже за два роки до того, як Печерський районний суд заарештував активи УМХ, дослухавшись до аргументів слідчих Генпрокуратури про ризик їхньої втрати. Статутний фонд такого солідного кредитора УМХ складає 100 грн. У 2016 році ТОВ «Ліберті файненс» спливала у ЗМІ: коли настав час продовження ліцензій, деякі з радіокомпаній УМХ назвали своїм кінцевим бенефіціаром віце-президента радіогрупи УМХ Валентина Мору. Він нібито почав їх контролювати через ТОВ «Ліберті файненс» і компанію з Гонконгу Silver Prime Inc Limited. Нацрада перевіряла ці дані в реєстрах, у тому числі Гонконгу, але не знайшла підтверджень (у реєстрі Гонконгу власником Silver Prime Inc Limited була вказана юридична особа).

З 18 грудня 2019 року кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Ліберті файненс» вказаний Роман Юрійович Соломський. Людина з таким ім’ям у різний час фігурувала серед бенефіціарів ще кількох юросіб, зокрема:

З семи претендентів на управління активами УМХ, які подавалися на перший конкурс і, можливо, подалися повторно, далеко не всі виглядають переконливо з точки зору масштабів свого поточного медіабізнесу чи мотивації. Дехто більше схожий на темну конячку та викликає підозри про участь в інтересах третіх осіб (наприклад, у ЗМІ була інформація, що на холдинг начебто претендує заступник Офісу президента Кирило Тимошенко) або пов’язаність з іншими конкурсантами. У приватних розмовах рядові співробітники деяких конкурсантів відверто дивуються, за які кошти їхні власники готові гарантувати великі суми виплат до держбюджету, якщо в їхніх поточних медіаактивах миша повісилася з голоду. Співробітники ж УМХ обережно кажуть, що з новим впливовим господарем без проблем із законом у них могло би початися краще життя. «Детектор медіа» готовий опублікувати позиції всіх учасників, але, на наш погляд стороннього спостерігача, картина наразі виглядає так:

  • ТОВ «Об’єднана медіа група» має свіжий договір про співпрацю з ДП «Новий обрій» (радіомережа «П’ятниця»), що раніше входила до складу УМХ, потім перейшла у власність керівного партнера юридичної фірми «Варламов і партнери» Максима Варламова, а нещодавно змінила кінцевого бенефіціара на Дениса Козлітіна (Варламов продовжує бути власником ТОВ «Об’єднана медіа група»). Людина, яку звуть Денис Козлітін, також є бенефіціаром ТОВ «Ера продакшн» – провайдера цифрового мультиплексу в Києві з орбіти Андрія Деркача. Офіційно його «Ера-медіа» теж подавалася на конкурс: мабуть, після втрати доступу до ефіру Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Деркачу дуже потрібно повернутися в інфопростір. При цьому ТОВ «Об’єднана медіа група» вказала у тендерній пропозиції на першому конкурсі, що за її керівництва УМХ отримував би 2 млн грн. на місяць і сплачував би до бюджету 1 млн грн. У разі неможливості виконати заплановане ТОВ «Об’єднана медіа група» зобов’язувалася сплачувати до держбюджету з власних коштів увесь 1 млн грн. «Ера-медіа» бачила ситуацію набагато масштабнішою і прогнозувала дохід УМХ на рівні 432 млн грн. за три роки. До держбюджету обіцяли щомісяця перераховувати 1,8 млн грн. За рахунок власних коштів – гарантувати 700 тис. грн.;
  • ТОВ «Видавництво Український медіа дім» видає частину видань УМХ, які за рішенням суду не підлягали передачі АРМА: «Футбол», «Корреспондент», «Архидея», TV.ua, Smak.ua, iSport.ua, Kolobok.ua, Vgorode. Власник – Віктор Покатилов. Google та реєстри нічого цікавого про нього не видають, але прикметно, що при цьому на сайт Korrespondent.net судом накладено арешт як на актив УМХ, а новина про незгоду «Українського медіа холдингу» з умовами конкурсу АРМА вперше з’явилася саме тут. Якщо припустити, що холдинг вирішив не лише оскаржити конкурс АРМА в суді, але й спробувати отримати право управління собою, то ось як цей конкурсант оцінював перспективи: щомісячний дохід мінімум 13,3 млн грн., відрахування до бюджету щомісячно від 54,5 тис. грн. до 272,9 тис. грн., мінгарантія 100 тис. грн. на місяць;
  • ТОВ «Телерадіокомпанія "Шансон"» входить до складу радіохолдингу Business Radio Group (радіостанції «Шансон», «Любимое радио», «Бізнес радіо» та DJFM), власниками якого є Анатолій Євтухов та його дружина Лариса Євтухова. Євтухов – відома на медіаринку особистість, чий досвід не викликає сумнівів. Єдине, що якось у 2016 році «Любимое радио» як свою власність задекларував Віталій Хомутиннік, а цього року Анатолій Євтухов настільки нетипово для українського медіаринку продав журнал «Фокус» Олександру Борщевичу імовірно з орбіти Ігоря Коломойського, що там так і не змінився директор. Конкурсант оцінював перспективи щомісячних доходів УМХ у 17 млн грн. дивідендів, 300 тис. грн. від передачі в користування знаків на товари та послуги та 10 млн грн. від оренди нерухомості. Щомісячні відрахування до бюджету: 9,5 млн грн. Гарантія конкурсанта: 2,1 млн грн. за звітний місяць;
  • ТОВ «Комунікаційний хаб "Економіка"» дніпровського бізнесмена Костянтина Паршина, видає Delo.ua, MMR, WoMo, «Топ-100», лінійки бізнес-івентів та корпоративних видань. Паршин купив «Економіку» на початку 2019 року. До того медіабізнесом не займався. Але якщо вірити злитому у телеграм листуванню заступника голови АРМА Володимира Павленка, топ-менеджер «Економіки» Ілля Чудновський (колишній топ-менеджер «Капіталу» Сергія Арбузова) цікавився активами УМХ уже з жовтня 2019 року. Наразі «Економіка» – єдиний учасник, про якого точно можна сказати, що він подався на повторний конкурс, тому що в п’ятницю компанія активно розповсюджувала складений на її замовлення Deloitte план управління УМХ: 184,9 млн грн. дохід за перший рік із подальшим зростанням, 12,2 млн грн. відрахувань із подальшим зростанням, 12 млн грн. щорічної мінгарантії (остання цифра, до речі, удвічі більша, ніж цей учасник обіцяв на першому конкурсі);
  • ТОВ «Зручно» володіє туристичним порталом «Зручно Тревел». Власники компаніїНаталя Стефанович, Артем Козачок та Тетяна Лієва. Чоловік останньої – Олександр Лієв, колишній виконавчий директор НСТУ. Відповідно до поданих АРМА документів, у ТОВ «Зручно» працювали дев’ятеро людей у штаті та п’ятеро за договором, а оборот за перше півріччя 2020 року склав лише 178 тис. грн. При цьому щомісячний дохід УМХ конкурсант прогнозував мінімум у 10 млн грн., платіж до держбюджету 1,1 млн грн., і її ж конкурсант був готовий гарантувати з власних коштів;
  • «1+1 інтернет» Ігоря Коломойського. Компетенції менеджменту і фінансова спроможність групи «1+1 медіа» не викликають жодних сумнівів. Компанія прогнозувала 24,8 млн грн. щомісячних доходів, 5,4 млн грн. платежів до бюджету і 2 млн грн. мінгарантії. Одна проблема: Ринат Ахметов проти.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2854
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду