Дмитро Носіков про чутки довкола створення президентського медіахолдингу: «Складно купувати, коли щось не продається»

Дмитро Носіков про чутки довкола створення президентського медіахолдингу: «Складно купувати, коли щось не продається»

26 Вересня 2016
4668
26 Вересня 2016
19:23

Дмитро Носіков про чутки довкола створення президентського медіахолдингу: «Складно купувати, коли щось не продається»

4668
«Я як людина, яка знає того ж Мураєва, знає того ж Зубрицького і того ж Подщипкова, можу сказати: ніхто нічого не продає», – каже піарник, якому приписують нібито ідею створення медіахолдингу в інтересах Петра Порошенка
Дмитро Носіков про чутки довкола створення президентського медіахолдингу: «Складно купувати, коли щось не продається»
Дмитро Носіков про чутки довкола створення президентського медіахолдингу: «Складно купувати, коли щось не продається»

26 вересня у виданні «Страна.ua» вийшов матеріал, з якого випливає, що депутат Олександр Онищенко навесні 2015 року начебто вів переговори щодо купівлі каналу «112 Україна» за дорученням Президента і в його інтересах. Про це заявив сам пан Онищенко, згодом надавши виданню «УП» скани нібито переговорів про можливу угоду.

Інформація про те, що Онищенко нібито має намір купити або вже купив канал «112 Україна» за $25 млн, була відома і опублікована у виданні «Дуся» у травні минулого року. Тоді канал ці чутки не підтвердив і заявив, що власником каналу лишається Андрій Подщипков. Згодом пан Подщипков пішов з каналу, а ім'я нового власника офіційно не називалося.

«Страна.ua» з посиланням на слова Олександра Онищенка також повідомила, що угода в 2015 році не відбулася, однак переговорний процес начебто досі триває. Також у статті стверджується, що участь в акціях протесту проти політики телеканалу «Інтер» радикально-патріотичних організацій Іллі Ківи і Дмитра Корчинського нібито використовується владою для тиску на власників каналів «Інтер», NewsOne і «112 Україна», в покупці яких начебто зацікавлений президент України Петро Порошенко.

В інтерв’ю «Детектору медіа» Ілля Ківа заперечив, що влада ставила якісь завдання йому та очолюваній ним організації Всеукраїнський союз ветеранів АТО, однак зазначив, що сподівається на те, «112 Україна» «найближчим часом змінить своїх керівників або своїх господарів».

Ми запитали також думку щодо цих чуток народного депутата від БПП Григорія Шверка, який у 2014-2015 роках був заступником голови Нацради з питань телебачення та радіомовлення. В інтерв’ю «Детектору медіа» він, зокрема, сказав, що канали «112 Україна» і NewsOne хотіли б знайти покупців, але не знайшли – принаймні поки.

Також ми звернулися по коментар до Дмитра Носікова, якого «Страна.ua» у своєму матеріалі назвала нібито автором ідеї створення медіахолдингу, який би об’єднав під одним дахом три провідних новинних телеканали – 5 канал, «112 Україна» та NewsOne.

– Дмитре, чи правда, що ви автор плану по збиранню кількох телеканалів в один медіахолдинг в інтересах Петра Порошенка?

– Ні, неправда, це вигадка, дурниця. Причина дуже проста: я є штатним радником міністра палива та енергетики пана Насалика, займаюся комунікаціями. Міністерство енергетики – достатньо непросте місце, в якому сходяться інтереси чималої кількості груп. Зокрема, пана Онищенка, який знаходиться під слідством за діяльність, спільну з Укргазвидобуванням. Це конфлікт, тому він зараз хоче показатися таким собі білим та пухнастим, людиною, яка терпить якісь претензії з боку влади. Насправді, це просто піар-кампанія з відмивання пана Онищенка. Тому те, що вони написали, що ми там щось купуємо… Він усе що завгодно може написати. Я пана Онищенка ніколи в житті в очі не бачив, не знайомий, скупкою жодних каналів не займаюся. Мій зв'язок зі «112 Україна» та NewsOne достатньо простий і зрозумілий. І ми з Семеновим (Олексієм Семеновим, генпродюсером NewsOne. – ДМ) і Бенкендорфом (Єгором Бенкендорфом, екс-головою правління телеканалу «Інтер». – ДМ) друзі, багато років товаришуємо.

Точно ніхто нічого не купує. Це заполітизований конфлікт, пов'язаний з певним олігархом (Онищенком. – ДМ).

– Це вперше прозвучало ваше прізвище, але не вперше циркулюють чутки про те, що начебто Петро Порошенко або Ігор Кононенко в його інтересах купує «112 Україна», NewsOne і навіть, можливо, «1+1». Ці чутки теж виникли через конфлікт з Онищенком?

– Ні. Я не готовий коментувати чутки. Я можу сказати інше: я як людина, що знайома як із власником NewsOne, так і «112 Україна», можу сказати, що складно купувати, коли щось не продається. А я не знаю про те, щоб «112 Україна» чи NewsOne продавалися.

– А люди, які вам відомі як власники цих телеканалів – це Подщипков і Мураєв?

– Так.

– Чи правда, що ви близькі до Ігоря Кононенка?

– Як співробітник Міністерства палива та енергетики я з паном Кононенком перетинаюся в рамках його діяльності як народного депутата профільного комітету Верховної Ради.

Якщо вам цікаво, то конфлікт виник через product sharing agreement (угоду про розподіл продукції – тип контракту між державою та ресурсовидобувними компаніями. – ДМ). У цього конфлікту ще буде багато похідних. Історія ще матиме продовження.

Для мене велике запитання, чому в цій кампанії «Українська правда» слово в слово передруковує матеріал «Страни.ua».

– Знову пошлюся на «Страну.ua». Журналіст видання написав, що поруч із Онищенком, у Лондоні, під час їхнього спілкування сидів Подщипков. Виходить, що Подщипков діє разом із Онищенком?

– Як я можу на це відреагувати?..

Я ні з одним, ні з другим комунікацію ніколи не вів і не веду. З паном Подщипковим у мене не найліпші стосунки. А те, що на каналі працює величезна кількість моїх друзів – так, це факт.

Ще раз кажу: є кампанія, в якій хтось відмиває Онищенка. Цей матеріал передрукувала «Українська правда». В матеріалі «Української правди» вказаний Кононенко, вказаний я як людина, яка будує певний медіахолдинг під Кононенка. Це неправда, я не будую. Більше того, я вам кажу, що нічого не продається. Я як людина, яка знає того ж Мураєва, знає того ж Зубрицького і того ж Подщипкова, можу сказати: ніхто нічого не продає.

– А Зубрицький продовжує володіти «112 Україна»?

– Зубрицький є людиною, яка причетна до цього каналу – це не приховуваний факт. Не знаю, яка в нього там позиція. Структуру власності я не знаю і не готовий нічого говорити.

Якби хтось купував канал, напевно, він би зустрічався з цього приводу з Зубрицьким – мені так здається.

– Якщо ви вже кажете, що знаєте багатьох людей на каналі «112 Україна»: є чутка, що Єгор Бенкендорф іде на цей канал гендиректором. Чи чули ви щось про це?

– Як на мене, для Єгора Андрійовича цього малувато. Йому потрібний більший розмах. Все-таки спеціаліст такого рівня. Але краще за Єгора Андрійовича вам ніхто з цього приводу нічого не скаже.

Фото - dusia.detector.media

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4668
Читайте також
10.09.2018 13:17
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
9 237
26.07.2017 13:37
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 084
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей
2740 дн. тому
Сорри. Снимаю шляпу.
DM
2740 дн. тому
Вот эксперт: http://detector.media/rinok/article/119111/2016-09-26-grigorii-shverk-ya-duzhe-sumnivayusya-shcho-vlasnik-11-media-mae-namir-shchos-prodavati/
Андрей
2740 дн. тому
Клоунада. Ваша "журналистская" работа свелась к перепечатке официальных позиций субъектов скандала. А где же инсайд? Мнение экспертов со стороны - возможно/невозможно, есть ли интерес к покупке, если да то у кого? Статья - халтура,если одним словом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду