detector.media
Галина Петренко
31.08.2020 15:30
Конкурс на управління УМХ: перегони темних конячок. Медіапідсумки 25–30 серпня 2020 року
Конкурс на управління УМХ: перегони темних конячок. Медіапідсумки 25–30 серпня 2020 року
28 серпня Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних чи інших злочинів (АРМА) завершило прийом заявок на повторний відбір управителя для активів «Українського медіа холдингу» (УМХ).

Нагадаємо, перший конкурс закінчився нічим: на нього подалися семеро претендентів, але на думку тендерного комітету АРМА, їхні документи не містили всієї необхідної інформації або з них неможливо було визначити, чи відповідає учасник вимогам конкурсу. Серед іншого, за його умовами, управитель повинен мати досвід керівництва інтернет-ЗМІ, радіо та пресою, бути готовим вести судові справи проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, спрогнозувати доходи холдингу у трирічній перспективі та гарантувати сплату його податків за рахунок власних коштів, якщо фактичні відрахування до держбюджету будуть меншими за прогнозовані.

Проте у процесі конкурсу у відкритий доступ уже почали потрапляти цікаві документи. Навіть уривчасті дані з них здатні дати сировину для роздумів.

Зокрема, з протоколу засідання тендерного комітету АРМА від 17 липня 2020 року можна дізнатися, що всі активи УМХ (корпоративні права, права на торгові марки, обладнання та нерухоме майно) знаходяться у заставі за кредитним договором на суму 115,9 млн грн. з ТОВ «Ліберті файненс». Строк повернення кредиту настав 29 лютого 2020 року і цю заборгованість майбутньому управителю ще належить урегулювати.

ТОВ «Ліберті файненс» було зареєстровано 3 березня 2016 року – майже за два роки до того, як Печерський районний суд заарештував активи УМХ, дослухавшись до аргументів слідчих Генпрокуратури про ризик їхньої втрати. Статутний фонд такого солідного кредитора УМХ складає 100 грн. У 2016 році ТОВ «Ліберті файненс» спливала у ЗМІ: коли настав час продовження ліцензій, деякі з радіокомпаній УМХ назвали своїм кінцевим бенефіціаром віце-президента радіогрупи УМХ Валентина Мору. Він нібито почав їх контролювати через ТОВ «Ліберті файненс» і компанію з Гонконгу Silver Prime Inc Limited. Нацрада перевіряла ці дані в реєстрах, у тому числі Гонконгу, але не знайшла підтверджень (у реєстрі Гонконгу власником Silver Prime Inc Limited була вказана юридична особа).

З 18 грудня 2019 року кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Ліберті файненс» вказаний Роман Юрійович Соломський. Людина з таким ім’ям у різний час фігурувала серед бенефіціарів ще кількох юросіб, зокрема:

З семи претендентів на управління активами УМХ, які подавалися на перший конкурс і, можливо, подалися повторно, далеко не всі виглядають переконливо з точки зору масштабів свого поточного медіабізнесу чи мотивації. Дехто більше схожий на темну конячку та викликає підозри про участь в інтересах третіх осіб (наприклад, у ЗМІ була інформація, що на холдинг начебто претендує заступник Офісу президента Кирило Тимошенко) або пов’язаність з іншими конкурсантами. У приватних розмовах рядові співробітники деяких конкурсантів відверто дивуються, за які кошти їхні власники готові гарантувати великі суми виплат до держбюджету, якщо в їхніх поточних медіаактивах миша повісилася з голоду. Співробітники ж УМХ обережно кажуть, що з новим впливовим господарем без проблем із законом у них могло би початися краще життя. «Детектор медіа» готовий опублікувати позиції всіх учасників, але, на наш погляд стороннього спостерігача, картина наразі виглядає так:

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY