Двоє президентів та Джокер. Медіапідсумки 2–8 грудня 2019 року

Двоє президентів та Джокер. Медіапідсумки 2–8 грудня 2019 року

9 Грудня 2019
3439
9 Грудня 2019
12:00

Двоє президентів та Джокер. Медіапідсумки 2–8 грудня 2019 року

3439
Напередодні нормандської зустрічі українські політики окупували ефір українських телеканалів, доносячи позиції кожен своєму електорату. Показовим у цьому плані став вечір п’ятниці 6 грудня, у День збройних сил, коли їхні голоси звучали особливо гучно в намаганні перекричати один одного.
Двоє президентів та Джокер. Медіапідсумки 2–8 грудня 2019 року
Двоє президентів та Джокер. Медіапідсумки 2–8 грудня 2019 року

Зокрема, президент Володимир Зеленський прийшов в ефір «Свободи слова Савіка Шустера» на телеканалі «Україна», де обережно окреслив свою переговорну позицію на саміті, а редактори програми забезпечили їй цілковиту підтримку глядачами в студії.

Ви хочете провести вибори на всій території Донбасу одночасно з загальнонаціональними виборами восени 2020 року. Це так? – процитував відповідальний за соцмережі токшоу Роман Шрайк запитання журналіста Liga.net Юрія Смірнова.

Це правда. Тому що власне відчуття того, що ми одна країна і там наші люди, має починатися навіть із цього моменту. Здавалося б, це дрібниця, а я вважаю, що ні: місцеві вибори проводяться одночасно, за законами України, на всій території України. Така наша ідея, – відповів президент.

При цьому ви кажете, що це має відбуватися при повному контролі України над своїм кордоном. А в мінських домовленостях чітко прописано, що спочатку вибори, а потім – контроль над кордоном. Як ви збираєтеся вирішувати цю дилему? Ви готові змінити мінські домовленості? – уточнив Шрайк.

Я точно буду говорити про кордон. Чесно вам скажу: у нас інший план із приводу кордону: яким чином це передається і яким чином і коли Україна контролює свій кордон із Росією, – відповів Зеленський, додавши про недоцільність розкривати всі карти напередодні складних перемовин.

«Так, ми підтримуємо політику Володимира Зеленського щодо встановлення миру на Донбасі», – повірили на слово президенту 96% глядачів у студії.

П’ятий президент Петро Порошенко приблизно в цей самий час прийшов на спільний марафон Прямого каналу, 5 каналу та «Еспресо», де, зокрема, виступив по темі «червоних ліній», окреслених перед цим у спільній заяві «Європейської солідарності», «Батьківщини» та «Голосу».

«Від “Європейської солідарності” було ще два коротких побажання (на додачу до спільних “червоних ліній”. – Авт.):

1) на неконтрольованій ділянці україно-російського кордону до того, як вона піде під контроль українських військ, мають бути миротворці за мандатом Ради безпеки ООН, миротворці з Канади, Франції, Швеції, Фінляндії – я переговорив з усіма лідерами цих держав, вони готові надати миротворців, так само як і постійні члени Ради безпеки ООН. Яких миротворців там не буде: з Російської Федерації, бо це не є миротворці, це агресори;

2) жодних переговорів із маріонетками з окупованих територій, бо вони нічого не вирішують, всі питання вирішує їхній ляльковод у Москві», – сказав Петро Порошенко, будучи, мабуть, у курсі, що політичні опоненти саме йому й закидають підписання поточної редакції мінських домовленостей.

А чим тимчасом переконував своїх прихильників вичавлений Зе-командою із перемовин із Путіним Віктор Медведчук? В ефір NewsOne дистанційно завітав нібито пранкер Джокер.

«Я присутній в усіх чатах, включаючи Офіс президента. Немає такої програми, яка могла б мені протистояти. Це мій стартап. <…> Вороги України – це мої особисті вороги. Вони присутні серед усіх політичних сил, чиновників, олігархів. Сьогодні в Україні настала епоха фарсу. І вона скоро закінчиться», – зачитав нібито його слова співведучий Василь Голованов.

З усього побаченого й почутого маю два спостереження: індустріальне та політичне. Перше полягає в тому, що ексклюзивний візит президента зібрав довкола шоу Савіка Шустера абсолютну більшість любителів багатогодинних політичних марафонів (частка 17,12% за аудиторією 18+, вся Україна), залишивши позаду всі інформаційні канали разом узяті.

Попри це, користуючись об’єктивним послабленням телеканалів із орбіти Медведчука, Рінат Ахметов – єдиний із власників «великої четвірки» медіагруп, у кого зараз точно є гроші – запускає новий інформаційний телеканал. А Ігор Коломойський нарешті зміг забезпечити свій давно запущений, але залишений без розвитку інформаційний телеканал цифровою ліцензією в працюючому мультиплексі «Зеонбуду» – і хто знає, можливо, теж почне його розвивати: довгий час у нього було складніше з грошима, але зараз вони теж мають потроху з’являтися. Додайте до цього, що саме ці двоє власників отримують додатковий зиск від скорого кодування національних розважальних телеканалів на супутнику в сенсі володіння DTH-операторами. І сумно зітхніть через те, що в інформаційному напрямку інтенсивніше не розвивається Суспільний мовник, затиснутий вимогою влади спрямовувати 50% бюджету на виробництво контенту, в тому числі, приватними продакшенами як однією з умов отримання рекордного для мовника фінансування.

Друге моє спостереження полягає в тому, що найімовірнішим політичним сценарієм я наразі дійсно вважаю реінтеграцію окупованого Донбасу: українська влада розповсюджує багато різних меседжів, але кроки робить саме в цьому напрямку. І питання в тому, щоби суспільство всі ці кроки знало й розуміло. А для цього дуже потрібні хороші журналісти та сильні, незалежні медіа. Нам потрібні розслідувачі, які відстежать, що і в кого закуповує держава; потрібні міжнародні оглядачі, які розтлумачать слова дипломатів; потрібні політичні аналітики, які допитають керманичів держави щодо їхніх планів; потрібні економічні аналітики, які зрозуміють зміст законопроектів.

Профільний парламентський комітет та міністерство наразі працюють над важливими медійними законодавчими ініціативами, причому підходять до цього питання з позицій вигоди для індустрії. От тільки виглядає все так, ніби під індустрією вони розуміють тільки чотири медіагрупи. А що, наприклад, до інтернет-видань, які настільки потерпають від відтоку коштів на користь міжнародних інтернет-гравців, що змушені закривати свої фінансові дірки доходами від непрофільної або неетичної діяльності? І це не унікальна, не суто українська проблема. А регіональні, локальні медіа?

Одне із завдань людей, відповідальних за формування інформаційної стратегії держави, якраз і полягає у створенні умов для розвитку та фінансової сталості різноманітних медіа, а також їхньої редакційної незалежності. Бо, як укотре засвідчила ця п’ятниця, поки що зірки на медійному небосхилі сходять і гаснуть залежно від впливу власників, тоді як принцип їхнього функціонування залишається незмінним: бути комфортними майданчиками для своїх бенефіціарів та їхніх інтересів.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3439
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду