Як тобі таке, Дмитре Кисельов? Медіапідсумки 21–27 жовтня 2019 року

Як тобі таке, Дмитре Кисельов? Медіапідсумки 21–27 жовтня 2019 року

28 Жовтня 2019
2958
28 Жовтня 2019
13:30

Як тобі таке, Дмитре Кисельов? Медіапідсумки 21–27 жовтня 2019 року

2958
Формат інформаційних каналів по-українськи все собі дозволяє. Чому йому це досі дозволяють глядачі — ось у чому загадка.
Як тобі таке, Дмитре Кисельов? Медіапідсумки 21–27 жовтня 2019 року
Як тобі таке, Дмитре Кисельов? Медіапідсумки 21–27 жовтня 2019 року

Цього тижня телеканали з пулу Віктора Медведчука розгорнули справжню інформаційну війну проти голови тимчасової слідчої комісії (ТСК) щодо їхньої діяльності Ольги Василевської-Смаглюк. Вони закидали їй колишню роботу на «1+1» та нібито бажання позбавитися конкурентів на медійному полі, а також історію з поліграфом.

«Ольга Василевська-Смаглюк стала фігуранткою корупційного скандалу. Неможливо довіряти будь-яким висновкам ТСК, якщо її очолює депутат, якого власні ж колеги по фракції підозрюють в отриманні хабара за підтримку лобістського законопроекту», — такою, зокрема, була підводка до новини телеканалу «112 Україна» про те, що поліграф не виявив фактів хабарництва з боку народної депутатки. Якщо вам здалося, що ви втратили логічну нитку розповіді, поки читали цей абзац, то вам це не здалося.

Інформаційна атака супроводжувала тиск із боку трьох народних депутатів від «Опозиційної платформи — За життя» («ОПЗЖ») Василя Німченка, Юрія Загороднього та Ріната Кузьміна, які подали проти Василевської-Смаглюк заяву до ДБР. Також «ОПЗЖ» катапультувала до ТСК голову Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестора Шуфрича, який паралельно спробував захистити NewsOne від Нацради в себе в комітеті, але зазнав фіаско частково через більшість у ньому представників «Слуги народу», а частково через меншість повноважень цього комітету в порівнянні з Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Очільнику останнього Олександрові Ткаченку теж дісталося від «112 України»: в неділю тут вийшла присвячена йому програма «Зворотний бік», яка почалася з Одеської кіностудії, продовжилася планами очолити Київ, а закінчилися дачею на Трухановому острові.

«Враховуючи, що, на нашу думку, (в ухваленні закону, що дозволив приватизацію Одеської кіностудії. — Авт.) є і корупційна складова, і кримінальна складова, і конфлікт інтересів, ми звернулися до правоохоронних органів з тим, аби вони дослідили і дали правовий висновок через відповідне порушення справи і далі подання його до суду і притягнення в разі підтвердження фактів і наших побоювань до кримінальної відповідальності», — прокоментував для програми народний депутат від «ОПЗЖ», член Комітету гуманітарної та інформаційної політики Юрій Павленко.

Watch video!

Особливо пікантно у програмі виглядає довге посилання телеканалу «112 Україна» на сюжет Прямого каналу: одразу згадується цитата з пояснювальної записки до проекту постанови про створення тимчасової слідчої комісії: «Необхідність прийняття Постанови продиктована наступними відомостями та фактами: <…> відомості про плани Віктора Медведчука або пов’язаних з ним осіб придбати додатково телеканал “Прямий” та 5 канал».

Прямий канал цього тижня виявив просто дива синхронізації і з ZIK, «випадково» опинившись біля кінотеатру «Жовтень», коли там проходила непублічна зустріч Міністерства культури, молоді та спорту, Ради з кінематографії та продюсерів, що брали участь у 11-му пітчингу Держкіно. Моєю «улюбленицею» стала журналістка Прямого, котра не знала прізвищ ані міністра, ані кінопродюсера, в якого брала коментар, але була переконана, що має зробити цей сюжет.

«Не встиг новопризначений міністр культури, молоді і спорту зайняти своє крісло, як довкола цього міністерства почали лунати скандали. Зокрема, хочу згадати скандальний виступ “95 кварталу” за участі національного хору України Вірьовки. Хоча Володимир Бородян уже встиг вибачитися за цей номер, втім довкола цієї ситуації обговорення і досі не вщухають», — як тобі таке жонглювання фактами, Дмитре Кисельов?

Можливо, до створення сюжетів із «Жовтня» доклалася інша досвідчена рука, ніж до сюжетів про ТСК. Або інший замовник — наприклад, ображений кінопродюсер. Формат інформаційних каналів по-українськи все собі дозволяє. Чому йому це досі дозволяють глядачі — ось у чому загадка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2958
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду