Брязкіт у медійній лавці. Медіапідсумки 4–10 листопада 2019 року

Брязкіт у медійній лавці. Медіапідсумки 4–10 листопада 2019 року

11 Листопада 2019
2482
11 Листопада 2019
12:30

Брязкіт у медійній лавці. Медіапідсумки 4–10 листопада 2019 року

2482
Офіс президента, Комітет гуманітарної та інформаційної політики й Міністерство культури, молоді та спорту, здається, почали змагатися, хто запропонує ефективніший спосіб боротьби з російським впливом на українські медіа. І, відповідно, хто ухвалюватиме найвпливовіші рішення в державній інформаційній політиці. Почали змагатися з усією грацією державної махіни й побили трохи посуду в медійній лавці.
Брязкіт у медійній лавці. Медіапідсумки 4–10 листопада 2019 року
Брязкіт у медійній лавці. Медіапідсумки 4–10 листопада 2019 року

Цього тижня медійна спільнота ледве встигала переводити подих від гучних заяв можновладців. Зокрема, Комітет гумполітики анонсував норми щодо боротьби з дезінформацією в законопроєкті про медіа, до якої пропонують віднести:

  • аудіовізуальні твори, одним із учасників яких є особа з Переліку осіб, що становлять загрозу національній безпеці;
  • матеріали, які містять популяризацію або пропаганду державних органів держави-агресора, її посадових осіб, їх окремих дій, які виправдовують або визнають правомірною збройну агресію, анексію території України, порушення територіальної цілісності та суверенітету України;
  • недостовірні матеріали стосовно збройної агресії й дій держави-агресора, її посадових осіб у випадку, якщо результатом цього стає розпалювання ворожнечі та ненависті або заклики до зміни територіальної цілісності або конституційного ладу України.

Відповідальність за такі порушення пропонують встановити адміністративну. Однією з вад третього формулювання з цього переліку є те, що медіа пропонують карати за наслідки їхніх публікацій, які можуть настати незалежно від волі журналістів. Уявіть, що хтось начитається у «Дзеркалі тижня» дослідження про настрої в ОРДЛО й почне закликати до відмови України від цієї території. Чи буде в цьому провина «Дзеркала тижня», враховуючи, що частина критики на адресу цієї публікації стосується неможливості отримати об’єктивні соціологічні дані на окупованій території, що може бути потрактовано як недостовірність журналістського матеріалу? І як, до речі, буде виписаний у законопроєкті критерій недостовірності? І що пропонується робити з цілком достовірними публікаціями інших ЗМІ, які при цьому подають факти під таким соусом, що розпалюють ворожнечу й ненависть просто на раз?

13 листопада Комітет гумполітики планує представити чернетку законопроєкту на громадське обговорення й «Детектор медіа» уважно стежитиме за процесом.

Очільник Комітету гумполітики Олександр Ткаченко під час парламентських слухань із безпеки журналістів анонсував іще одну ідею: «Якщо, наприклад, упродовж трьох років ЗМІ є постійно збитковими — напевно є шанс застосування певних санкцій». Як на мене, вадою цього підходу є його протиріччя принципам вільного підприємництва: хіба можна заборонити приватній компанії бути збитковою? А навіть якби й так, то така пропозиція ставить у нерівні умови великі та маленькі ЗМІ: телеканали під управлінням фінансово-промислових груп легко покажуть дофінансування до беззбитковості при фактично інших результатах, тоді як незалежні медіакомпанії потраплять під санкції. Для цілей регулювання уважнішого аналізу регулятором діяльності збиткових компаній, до контенту яких є питання, було б цілком достатньо.

Також у парламенті діє Тимчасова слідча комісія з діяльності телеканалів із пулу Віктора Медведчука. З одного боку, інколи точкові ініціативи на українському ґрунті бувають ефективнішими за загальну правову рамку. З іншого боку, деякі члени ТСК висловлюють сумніви в тому, наскільки дієвою вона буде, оскільки представник «ОПЗЖ» в її складі здатен цілком ефективно її блокувати. Не виключаю, що так само ефективно зможуть діяти й менеджери телеканалів Віктора Медведчука в Раді з питань свободи слова та захисту журналістів при президенті України.

Як показали ті самі слухання з безпеки журналістів, міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський не полишає ідею суворішого покарання за дезінформацію — кримінального, що, як на мене, може бути надмірним для такого типу порушень. Саме через доручення йому президентом Володимиром Зеленським розробити до кінця року відповідний законопроєкт стався справжній вибух серед медійників: особливо всіх зачепила фраза про наміри «розробити положення щодо вимог та стандартів новин». Хвиля обурення змусила міністра пояснювати, що це формулювання виникло через непорозуміння: «Шановні журналісти! Вас правильно стурбувала та обурила наявність в Указі президента слів про встановлення “вимог та стандартів новин”. Це термінологічне непорозуміння, яке виникало через помилкове застосування терміну “стандарти новин” в документах МКМС. Ми не збирались і не збираємось регулювати стандарти новин. Це право — виключно професійної спільноти».

За останніми даними, МКМС збирається самостійно підготувати ті статті законопроєкту про медіа, які стосуватимуться дезінформації, без залучення експертів, громадськості й навіть окремо від робочої групи, яка працює над документом. А це точно хороша ідея, враховуючи, що саме в документах МКМС виникло термінологічне непорозуміння?

Всі ініціативи боротьби із кремлівською дезінформацією ми вітаємо. Очевидно, що підозрювані в російському фінансуванні ЗМІ чинитимуть їм опір — вони уже й чинять. Чи захочуть інші опоненти Зеленського скористатися моментом і теж почати звинувачувати його в утисканні свободи медіа? Не знаю. Знаю тільки, що всі перелічені ініціативи вже наштовхуються на недовіру з боку журналістського цеху, раніше розігрітого конфліктом із Офісом президента. І будь-які контраверсійні норми законотворчості, так само як і неточності у формулюваннях президентських указів, цю недовіру тільки поглиблюють.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2482
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду