Горить хата. Медіапідсумки 14–20 жовтня 2019 року

Горить хата. Медіапідсумки 14–20 жовтня 2019 року

21 Жовтня 2019
3355
21 Жовтня 2019
11:04

Горить хата. Медіапідсумки 14–20 жовтня 2019 року

3355
«Друзям – усе, ворогам – закон» – за таким принципом завжди функціонував український медіаринок. Виробляти спільні правила та дотримуватися їх його учасникам було вкрай важко. Шкода, що так триває й дотепер.
Горить хата. Медіапідсумки 14–20 жовтня 2019 року
Горить хата. Медіапідсумки 14–20 жовтня 2019 року

У неділю на «1+1» вийшла чергова програма «Вечірнього кварталу», де Євген Кошовий заспівав пісню про згорілий будинок ексочільниці Нацбанку Валерії Гонтаревої:

«Горіла хата, палала,

В Лондоні жінка плакала…»

Заспівав не сам, а в супроводі цілого хору імені Верьовки.

«Вибачте, Валерія Олексіївна, мені соромно за Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки», – прокоментував міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський.

Але проблема ширша за неперебірливість хору. Проблема в тому, що починає палати вся наша медійна хата: хтось підпалив її, порушивши з надзусиллями встановлене кілька років тому бізнесове перемир'я між медігрупами (як казали в одному старому дитячому мультику, «не будемо казати, хто це зробив, але то було слоненятко»).

У суботу на «1+1» вийшли «Українські сенсації» з темою «Справжня битва екстрасенсів», де журналісти «Плюсів» вибили базу з-під ніг продюсерів одного з найретинговіших продуктів СТБ: «Бояться, немов діти, темної кімнати, проклять, зурочень та страшних хвороб навіть найвпливовіші українці. <…> Покинувши дорогі салони автомобілів, вони сидять у незручних кріслах ворожок, магів та іменитих екстрасенсів. <…> Свічками, картами, магічними кулями вони взивають до потойбіччя, навіть щоби прийняти важливі рішення по бізнесу чи дізнатися курс долара. <…> А магія телебачення дала їм надздібності, хоча в реальності вони звичайні люди. <…> За 11 років в ефірі це магічне телешоу має армію екстрасенсів, магів та цілителів, шарлатанів і в Росії, і в Америці, і в Ізраїлі».

Про те, що колеги готують таку програму, на СТБ мені розповідали ще в липні: приховати, що ви збираєте на зйомки колишніх учасників шоу конкурента, на вузькому українському ринку неможливо.

У світлі того, що програма все-таки вийшла, уже не здаються такими параноїдальними розмови про те, що на «Україні» здригаються щоразу, як про їхні проекти пожартують у «Лізі сміху»:

А інше слоненятко у відповідь на прохання з боку керівництва держави всім найбільшим мовникам зібратися та вшанувати в своїх ефірах День гідності та свободи почало опиратися: от не таке це справжнє свято для його глядачів, як День перемоги, і все тут. Знаєте, так і хочеться побачити, як за всіх цих умов працюватиме хоч само-, хоч співрегулювання, а держава з регулятора перетвориться на медіатора.

«Друзям – усе, ворогам – закон» – за таким принципом завжди функціонував український медіаринок. Виробляти спільні правила та дотримуватися їх його учасникам було вкрай важко. Шкода, що так триває й дотепер, коли до керівництва галуззю прийшли люди, котрі пам'ятають, як складно було працювати без такої спільної та обов'язкової для всіх рамки. Котрі скаржилися на вибіркові рішення можновладців.

«Що будем з горем цим робить?

Люди підняли ґвалт і крик

І почали робить шашлик».

Бажаєте шашличку?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3355
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду