«Слуга народу» пропонує змінити програмну політику і територію поширення каналу іномовлення

«Слуга народу» пропонує змінити програмну політику і територію поширення каналу іномовлення

5 Грудня 2019
3121
5 Грудня 2019
18:07

«Слуга народу» пропонує змінити програмну політику і територію поширення каналу іномовлення

3121
Законопроект передбачає зміни до закону «Про систему іномовлення України», які дадуть змогу запустити ефірне мовлення державного каналу на окуповані території та прикордонні райони.
«Слуга народу» пропонує змінити програмну політику і територію поширення каналу іномовлення
«Слуга народу» пропонує змінити програмну політику і територію поширення каналу іномовлення

3 грудня народні депутати від фракції «Слуга народу» зареєстрували законопроект № 2521 про внесення змін до Закону України «Про систему іномовлення України» (щодо програмної політики та території розповсюдження). Автори законопроекту – Олександр Ткаченко, Євгенія Кравчук, Микита Потураєв та інші.

Тексту проекту на сайті Верховної Ради поки що немає. «Детектор медіа» отримав документ від Євгенії Кравчук.

Законопроект передбачає, що Мультимедійна платформа іномовлення України зможе мовити в цифровому ефірі, аналоговому ефірі та в кабельних мережах на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Криму і Севастополя, у районах, що межують із цими тимчасово окупованими територіями, та в прикордонних районах України, що межують з Росією чи іншими країнами, з яких мовлять в ефірі російські телеканали і радіостанції (такими територіями, наприклад, є Білорусь і Молдова).

Також законопроект передбачає, що програмна політика Мультимедійна платформа іномовлення України погоджується з Уповноваженим органом, а контент виробляється не англійською та іншими мовами, а українською та іншими мовами.

Євгенія Кравчук у коментарі «Детектору медіа» сказала:
«Знаєте, скільки вкладає Російська Федерація в те, щоб доносити світові свою позицію? $40,6 млрд, починаючи з 2011 року, виділено лише на одну програму, кінцевою метою якої є стовідсоткове забезпечення російськомовного населення планети безкоштовними ЗМІ Росії. 30 безкоштовних російських каналів мовлять на окуповані Крим і Донбас.

Чим відповідає Україна? Наприклад, в законі «Про систему іномовлення» прописано, що інформаційний продукт виробляється англійською мовою. Також закон не передбачає ефірного наземного аналогового і цифрового мовлень. Не буду вдаватися до технічних подробиць, але скажу, що таким чином ми фактично позбавляємо українців, які живуть на окупованих територіях, можливості отримати інформацію про події в Україні, не викривлену російською пропагандою.

Ми хочемо виправити це. Тому разом і зареєстрували законопроект 2521, який змінює закон про іномовлення. Він потрібен Україні тому, що маємо адекватно реагувати на інформаційну війну, яку веде держава-агресор.

Для нас важливо, щоб українці, які живуть за кордоном або зараз знаходяться в умовах окупації чи у «сірій зоні», мали рівну можливість дізнаватися про важливі події в Україні, офіційну внутрішню і зовнішню політику та позицію держави, що мають мешканці столиці та інших населених пунктів».

Нагадаємо, у лютому 2020 року на базі каналу іномовлення UATV влада планує запустити канал, який мовитиме на окуповану територію українською та російською мовами. Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський говорив, що це буде державний розважально-інформаційний канал, який буде мовити на окуповані території Донбасу. За його даними, телесигнал до 80% жителів окупованих територій можна доставити за три місяці.

Президент України Володимир Зеленський ще напередодні президентських виборів говорив про необхідність «зробити потужний російськомовний канал та розпочати серйозну інформаційну війну». Про створення українського каналу, «який би мовив для всього російськомовного світу», згодом говорив заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко. Володимир Бородянський сказав, що доцільність запуску російськомовного каналу треба зважити.

Ідея запуску державного російськомовного каналу викликала бурхливу реакцію представників медіаспільноти. Детальніше читайте туттут і тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3121
Читайте також
06.03.2020 13:55
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 522
13.01.2020 16:15
Олександр Глущенко
для «Детектора медіа»
14 187
04.01.2020 18:09
Людмила Березовська
для «Детектора медіа»
11 826
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду