Бужанський і Волошин пропонують дозволити нардепам виступати російською мовою в Раді

Бужанський і Волошин пропонують дозволити нардепам виступати російською мовою в Раді

26 Лютого 2020
3264

Бужанський і Волошин пропонують дозволити нардепам виступати російською мовою в Раді

3264
Депутат від фракції «Слуга народу» Максим Бужанський та депутат від фракції «Опозиційна платформа – За життя» Олег Волошин внесли до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає використання народними депутатами російської та інших мов національних меншин України в парламенті.
Бужанський і Волошин пропонують дозволити нардепам виступати російською мовою в Раді
Бужанський і Волошин пропонують дозволити нардепам виступати російською мовою в Раді

Законопроєкт «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо мови роботи)» №3084 пропонує, щоб нардепи та посадовці Верховної Ради, на яких не поширюється дія закону «Про державу службу», у своїй роботі могли використовувати російську та інші мови нацменшин. Зокрема, на пленарних засіданнях Верховної Ради, парламентських слуханнях, у роботі органів парламенту.

«У такому разі за потреби Апарат Верховної Ради України забезпечує переклад з мов національних меншин України на державну мову і навпаки», – йдеться в документі.

Як писав ДМ, у грудні нардеп Максим Бужанський повідомив, що вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про мову. Олександр Ткаченко тоді прокоментував, що народні депутати ще не бачили тексту цього законопроєкту, але «цензури на подання проєктів немає».

У січні 2020 року народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко розповів, як змусив колегу по фракції Максима Бужанського відмовитись від поданого законопроєкту про скасування мовного закону.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня 2019 ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Закон набув чинності 16 липня.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Наприкінці жовтня делегація Венеціанської комісії прибула в Україну, щоб вивчити аспекти впровадження мовного закону. У грудні стало відомо, які рекомендації щодо змін до закону склала Комісія.

Міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних» - читайте тут.

На фото Максим Бужанський

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3264
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
lera
1492 дн. тому
бужинський и волошин на вихид з ради
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду