Кабмін створив Національну комісію зі стандартів державної мови

Кабмін створив Національну комісію зі стандартів державної мови

6 Листопада 2019
2566
6 Листопада 2019
18:21

Кабмін створив Національну комісію зі стандартів державної мови

2566
Національна комісія зі стандартів державної мови, зокрема, перевірятиме рівень володіння державною мовою для набуття громадянства України чи отримання визначених законом посад.
Кабмін створив Національну комісію зі стандартів державної мови
Кабмін створив Національну комісію зі стандартів державної мови

Створення комісії відбулось 6 листопада на засіданні Кабінету міністрів України, передає пресслужба уряду.

Також Кабмін розпочав формування стратегії у сфері культури і мистецтва, якому передуватиме соціологічне дослідження для забезпечення доступу громадян до споживання культурних послуг, доступу до мистецтва.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Закон набув чинності 16 липня.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Міфи та правду про «репресивність» українського законодавства, «мовні патрулі», штрафи та «утиски російськомовних» - читайте тут.

4 вересня 2019 року в Секретаріаті Уповноваженого ВРУ з прав людини відбувся відкритий конкурс з добору кандидатури на посаду Уповноваженого із захисту державної мови для подання її на затвердження Кабінетом Міністрів України. За результатами відкритого конкурсу комісія більшістю голосів рекомендувала омбудсвумен Людмилі Денисовій для подання Кабінету Міністрів України кандидатуру Тараса Креміня.

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський  вважає, що функції уповноваженого варто розширити – це повинні бути захист, адвокація та популяризація української мови.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2566
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду