Зе бліцкриг. Медіапідсумки 20–26 травня 2019 року

Зе бліцкриг. Медіапідсумки 20–26 травня 2019 року

27 Травня 2019
3006
27 Травня 2019
11:00

Зе бліцкриг. Медіапідсумки 20–26 травня 2019 року

3006
Розпуск Верховної Ради, оголошення дострокових виборів, розстановка лояльних людей на ключові позиції, звільнення нелояльних — мета цих дій полягає не в тому, щоби продемонструвати всьому світові, як неймовірно працює соціальний ліфт в Україні. Метою, радше за все, є концентрація довкола президента якомога більшої влади, в тому числі якомога ширшої представленості в парламенті.
Зе бліцкриг. Медіапідсумки 20–26 травня 2019 року
Зе бліцкриг. Медіапідсумки 20–26 травня 2019 року

«По какой-то странной насмешке судьбы и истории избрание его, состоявшееся в апреле знаменитого года, произошло в цирке. Будущим историкам это, вероятно, даст обильный материал для юмора. Гражданам же, в особенности оседлым в Городе и уже испытавшим первые взрывы междоусобной брани, было не только не до юмора, но и вообще не до каких-либо размышлений. Избрание состоялось с ошеломляющей быстротой — и слава богу. Гетман воцарился — и прекрасно».

(М. Булгаков. «Біла гвардія»)

Наприкінці цього тижня в Києві тривала National Media Talk — велика конференція, присвячена проблемам медіа в Україні. Природно, що однією з тем стало обговорення, як медіа проявили себе під час президентських виборів та як слід надалі працювати в добу інфотейнменту, що переміг. У тому числі обговорювали ідею створювати «білий список» ЗМІ — перелік медіа, які працюють етично, дотримуються стандартів журналістики і яким, зокрема, мають віддавати перевагу рекламодавці, пошукові системи й соціальні мережі.

Ідея, безумовно, прекрасна і вже має своє втілення на Заході. Але мене відвідало відчуття, що учасники цього обговорення, як герої «Білої гвардії», безнадійно програли й сидять за кремовими шторами, тривожно дослухаючись до канонади. І хоча якби я жила в часи Булгакова, то політично ми з ним були б опонентами, все ж мушу визнати: приблизно раз на п’ять років його твори в Україні починають резонувати.

Канонадою, до якої всі дослухалися, був бліцкриг, влаштований Володимиром Зеленським: розпуск Верховної Ради, оголошення дострокових виборів, розстановка лояльних людей на ключові позиції, звільнення нелояльних. Мета цих дій полягає не в тому, щоби продемонструвати всьому світу, як неймовірно працює соціальний ліфт в Україні. Метою, радше за все, є концентрація довкола президента якомога більшої влади, в тому числі якомога ширшої представленості в парламенті. Хоча, звісно, є й плюси: останнім часом щільність подій в інформаційному просторі настільки висока, що якщо з вами станеться якийсь скандал, то максимум за три дні про нього ніхто не згадає. Навіть більше: на ваш скандал узагалі звернуть увагу, тільки якщо ви їстимете немовлят — в такі історичні моменти поріг припустимого знижується.

З огляду на події, що вже відбулися, скажіть, будь ласка, чи вірите ви, що президент найближчим часом не здійснить спробу позбавитися всієї президентської четвірки в Нацраді, хоча повноваження спливають тільки в Юрія Артеменка? Це за відсутності політичної волі карати порушників Нацрада звикла вважати, що в неї немає важелів. Якби в запалі політичної боротьби з’явилася воля, то міг би з’явитися й інструментарій. А спаралізований чи беззубий регулятор — це просто краса: за бажання навіть можна розказати телеглядачам, що політик, чиє ім’я починається на «П» і закінчується на «ко», вбив не тільки свого брата, але й Кеннеді.

Журналісти цього тижня продовжували естафету «як узяти інтерв’ю в Коломойського і не зганьбитися». Причому, як показав досвід Bihus.info, медійникам не варто розслаблятися навіть після інтерв’ю: Ігор Валерійович така людина, що дожене й напіддасть, якщо його слова занадто сміливо відредагувати.

Цього тижня в інтерв’ю «Українській правді» Коломойський переказав і привіт Рінату Ахметову:

«З 1 липня вступає в силу закон, який був ухвалений ще в 2017 році, але весь час відкладали. Зараз його вирішили ввести в дію, тому що типу нова влада, подивимося, як боротиметься з цінами, коли ціна електроенергії може завтра за рішенням Енергоатому”, котрий змовиться з Рінатом Леонідовичем шановним, у якого 40% електроенергії країни, а вЕнергоатому” 50 %... Вони скажуть, що ціна в нас недозволено низька, давайте її вдвічі збільшимо. Все».

Рінат Леонідович у відповідь привітно помахав рукою, демонструючи байдужість до змін у державі. Все — суєта суєт, головне — футбол.

От цікаво: що станеться, якщо Ігор Коломойський в азарті від здобутих перемог перетне невидиму риску і спробує щось відібрати в інших хазяїв України? І які запобіжники проти цього вони встановили? Якби в України не було зовнішнього ворога, то можна було би 300 років стригти цей газон демократії в очікуванні, коли багаті українські лорди нарешті усвідомлять свою відповідальність за місце, де живе й працює їхня кормова база. Але, на жаль, стільки часу в нас немає.

Фото: president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3006
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду