Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки. Вона готує позов до суду

Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки. Вона готує позов до суду

16 Листопада 2023
980
16 Листопада 2023
10:58

Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки. Вона готує позов до суду

980
Про звільнення мовознавиці повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий, також про це поінформували на сайті вишу.
Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки. Вона готує позов до суду
Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки. Вона готує позов до суду

15 листопада Національний університет «Львівська політехніка» розірвав трудову угоду з викладачкою кафедри української мови Іриною Фаріон, про що повідомив на своєму сайті.

«Відповідно до пункту 3 статті 41 Кодексу законів про працю Національний університет “Львівська політехніка” з 16 листопада 2023 року розриває трудову угоду з професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон», — ідеться в повідомленні вишу.

Інформацію про звільнення Ірини Фаріон підтвердив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Він висловив підтримку студентам, які 14 листопада у Львові вийшли на мітинг з вимогою звільнити професорку Фаріон, і подякував їм «за небайдужість, вміння відстоювати та захищати свої цінності».

«Позиція міністерства незмінна — людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти. Сподіваюсь, СБУ у межах відкритого кримінального провадження дасть справедливу оцінку висловам та діям вже колишньої викладачки Львівської політехніки», — написав Лісовий.

Учора ж пізно ввечері Ірина Фаріон у своєму телеграм-каналі опублікувала фото наказу про її звільнення та повідомила, що звернеться до суду.

«Звільнення без жодного підпису. Це щось нове у трудовому праві. Які ж дуже маленькі стали враз ті, що працюють у великих стінах Політехніки, яку освятили свого часу життям своїм Степан Бандера і Роман Шухевич, Катерина Зарицька і Остап Мащак, Петро Франко і Степан Чарнецький», — написала Фаріон.

Вона завершила свій допис цитатою з поезії Ліни Костенко і заявила, що звернеться до суду.

«До перемоги, панове! Все тільки розпочинається, бо кожен фініш — це по суті старт. Готую позов до суду», — написала мовознавиця.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», 4 листопада на ютубі вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, у якому мовознавиця сказала, що не може назвати українцями українських військових, якщо ті говорять російською. 

Після цього уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронців та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для перевірки висловлювань Фаріон. Омбудсман побачив у заяві ексдепутатки про російськомовних військовослужбовців «утиск та дискримінацію».

У Львівській політехніці, де працювала Фаріон, відмежувалися від її слів, вказавши, що виш «не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом».

8 листопада Ірина Фаріон опублікувала лист від кримського студента, який підтримав її в питанні важливості української мови. Попри застереження користувачів, вона не приховала його імені.

13 листопада окупанти повідомили, що знайшли і затримали студента. Він начебто перебуває в «Центрі боротьби з екстремізмом» російського МВС. Вони оприлюднили відео з його «розкаянням», яке підписали «Щиро вам дякую, пани Фарион, вы нам очень помогли!». 

Цього ж дня уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації про студента.

Постійна представниця президента в Криму Таміла Ташева також назвала злочином оприлюднення листа студента з окупованого півострова.

14 листопада у Львові студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити Ірину Фаріон із Національного університету «Львівська політехніка». 

15 листопада СБУ повідомила, що відкрила щодо Фаріон кримінальне провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу, а також призначила низку експертиз щодо її висловлювань і публікацій.

Читайте також:

Фото: Ірина Фаріон / телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
980
Читайте також
16.11.2023 11:44
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
10 787
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду