Напади на журналістів у Криму стають системними

Напади на журналістів у Криму стають системними

10 Березня 2014
8522
10 Березня 2014
12:23

Напади на журналістів у Криму стають системними

8522
Напади на журналістів у Криму стають системними
Напади на журналістів у Криму стають системними

Станом на 10 березня, починаючи із середини лютого, в Криму стався щонайменше 61 випадок порушення права на свободу слова, перешкоджання журналістській діяльності та нападів на представників ЗМІ. Такі дані вдалося зібрати «Детектор медіа» з відкритих джерел, зокрема зі ЗМІ, з даних Інституту масової інформації та власної інформації «Детектор медіа».

 

Ситуація з правами медіа та журналістів у Криму загострилася з початком введення російських військ до Криму. Системними напади на журналістів стали з 1 березня.

 

1. 13 лютого у будівлю Верховної Ради Криму не пустили представників ЗМІ, незважаючи на те, що вони мали з собою картку постійної акредитації при парламенті. Від журналістів вимагали додаткових перепусток.

 

2. 21 лютого у Сімферополі було скоєно напад на оператора кримськотатарського телеканалу ATR Асана Емінова, коли він знімав сюжет у Кримській республіканській клінічній лікарні імені М. Семашка, куди з Києва привезли поранених антимайданівців. Двоє невідомих вимагали вимкнути камеру та припинити зйомку, коли журналіст відмовився - кілька разів ударили його кулаком в обличчя, збили з ніг і почали бити ногами, пошкодили відеокамеру.

 

3. 21 лютого в Сімферополі біля Ради міністрів Криму співробітникам інтернет-видання «Аргументы недели - Крым» - оператору Аліму Велієву та журналісту Станіславу Юрченку - двічі погрожували розправою і знищенням техніки так звані «тітушки».

 

4. У ніч з 24 на 25 лютого в Сімферополі невідомі кинули у вікно одного з приміщень ТРК «Чорноморська» пляшку, ймовірно, із запальною сумішшю.

 

5. У ніч з 25 на 26 лютого невідомі намагалися спалити автомобіль директора ТРК «Бриз» (Керч, АР Крим) Олени Батракової, наливши бензин в гараж, де стояла машина.

 

6. 26 лютого агресивно налаштовані молоді люди перешкоджали кореспонденту ТСН Григорію Жигалову й оператору Павлу М'яснову знімати мітинг під Севастопольською міською адміністрацією, мотивуючи це тим, що команда «1+1» - це український телеканал.

 

7. 27 лютого у будівлі парламенту Криму, яку вранці було захоплено невідомими зі зброєю, було підірвано шумову гранату, коли туди намагалися увійти за коментарями журналісти українських, російських, турецьких та інших світових ЗМІ.

 

8. 28 лютого Верховна Рада Криму зібралася на своє засідання без журналістів. На засідання планувалося затвердити членів Ради міністрів автономії. Співробітники ЗМІ просили членів президії, які давали їм коментарі біля будівлі, пустити їх до ВР Криму, але їх не пустили.

 

9. 28 лютого будівля державної телерадіокомпанії «Крим» (ДТРК «Крим») у Сімферополі опинилася під контролем озброєних людей без розпізнавальних знаків, які представилися військовими Чорноморського флоту Російської Федерації.

 

10. 28 лютого будівля кримськотатарського телеканалу ATR, який висвітлює в прямому ефірі події в Криму, опинилася під загрозою силового захоплення вночі.

 

11. 28 лютого відбулося перше захоплення приміщень ДП РТПЦ АР Крим, РПЦ «Севастополь» АР Крим, РПЦ «Красноперекопськ» особами у військовій польовій формі одягу, без опізнавальних знаків, у повному спорядженні з бойовою зброєю (бронежилети, пістолети, автомати). В результаті захоплення було виведено з ладу частину приймально-передавального обладнання. Внаслідок цього Концерн РРТ практично втратив контроль над інформаційними простором Криму.

 

12. На переїзді Чангар при проходженні захопленого КПП журналіста ТСН Олексія Бобровникова й оператора силою поклали обличчям на капот авто і били по спині кийком.

 

13. Невідомі напали на знімальну групу кореспондента ТСН Руслана Ярмолюка. Напад стався у Феодосії під час зйомок в української частини морської піхоти. Агресивно налаштована група людей почала штовхати журналістів «1+1», оточивши кільцем.

 

14. 1 березня у Сімферополі озброєні люди в масках захопили Будинок профспілок, де знаходиться редакція інтернет-видання «Центр журналістських розслідувань» та Інформаційний прес-центр. Люди у військовому одязі, які захопили будівлю, представилися «Кримським фронтом», зазначивши, що будуть давати прес-конференцію, яка згодом пройшла під прапором Росії. Після чого загарбники заявили, що тепер в прес-центрі розмістяться представники «Кримського фронту» з огляду на те, що з цієї будівлі «виходить неправдива інформація». Згодом співробітників «Центру журналістських розслідувань» звільнили.

 

15. 1 березня пересувну телестанцію програми «События» телеканалу «Україна» не пустили до Криму. Біля Красноперекопська ПТС зупининили невідомі в масках та наказали повертатися. Силовики відібрали в представників ЗМІ бронежилети й каски.

 

16. 1 березня на прес-конференцію у захопленій Раді Криму не пустили знімальну групу кримськотатарського телеканалу ATR, в той час як російські ЗМІ потрапили до Ради без перешкод.

 

17. 1 березня на знімальну групу кримськотатарського телеканалу ATR напали невідомі. Два оператори каналу фіксували сутички у центрі міста. Невідомі, схожі на бойовиків, які охороняли Раду міністрів, почали стріляти - можливо, аби відлякати людей, що хотіли проникнути до приміщення. Четверо молодиків з гумовими палицями погналися за операторами ATR та почали їх бити. Присутні поряд представники ДАІ на прохання допомогти не реагували. Один з операторів - Рустем Муртазаєв - отримав сильні удари в шию. Одна з камер, можливо, пошкоджена. Флешкарта виведена з ладу.

 

18. 1 березня в Криму невідомі захопили студію, орендовану Савіком Шустером.

 

19. 1 березня цивільні особи у камуфляжній формі з георгїївськими стрічками, які блокують в'їзд до Криму в районі міста Армянськ, не пустили до Криму журналістів інтернет-видання «Херсонські вісті» Ігоря Трубаєва та «Твоєї правди» Олега Зайченка. Їхню машину обшукали, повернули назад, а також заборонили фотографувати.

 

20. 1 березня невідомі люди зі зброєю, які перекривають під'їзди до Криму, не пропустили журналіста Hromadske.TV Богдана Кутєпова, який намагався потрапити на територію півострова. Озброєні військовики не називали себе і погрожували журналістам, які намагалися проїхати на півострів, що закидають їхні авто гранатами.

 

21. 1 березня невідомі люди зі зброєю, які перекривають під'їзди до Криму, розвернули на блокпосту авто головного редактора Kyiv Post Катерини Горчинської. За її словами, невідомі й військовому звинувачували її та інших журналістів в однобокому висвітленні подій.

 

22. 1 березня невідомі люди зі зброєю, які перекривають під'їзди до Криму в районі м.Армянська, відібрали в журналіста телеканалу «Інтер» Кирила Ющишена відеокамеру, з якої вийняли флешки та акумулятор. Також йому погрожували автоматом Калашникова.

 

23. 1 березня два мікроавтобуси з журналістами німецького телеканалу ZDF обшукали на блок-посту на в'їзді в Крим і наказали чекати на можливий дозвіл проїхати до Криму.

 

24. 2 березня невідомі закидали бруківкою автомобіль знімальної групи ТСН у той момент, коли всередині авто перебували Григорій Жигалов і Павло М'яснов.

 

25. 2 березня під час прямого включення з набережної Балаклави невідомі оточили знімальну групу ТСН (Григорія Жигалова і Павла М'яснова), а відразу після прямого включення накинулися з погрозами.

 

26. 2 березня під час прямого включення в Перевальному людина з арматурою накинулася на знімальну группу ТСН («1+1»), почувши, що Руслан Ярмолюк говорить по-українськи.

 

27. Із 2 березня велася потужна DDoS-атака на низку українських інтернет-видань, що висвітлюють суспільно-політичні події, зокрема вторгнення російських військ у Крим. Про атаки на свої сайти заявили УНІАН, «Тиждень.ua», «Українська правда», «События Крыма», Чорноморська ТРК. Страждають від DDoS-атаки й інші кримські інтернет-ресурси, зокрема, «Кафа» і «Свіжа газета».

 

28. 3 березня захоплене держпідприємство «Радіотелевізійний передавальний центр АР Крим» припинило трансляцію Чорноморської телерадіокомпанії на всьому півострові.

 

29. 3 березня в Севастополі під штабом Чорноморського флоту РФ невідомий вдарив по голові місцеву журналістку, керівника IPC-Севастополь Тетяну Ріхтун та відібрав відеокамеру. Напад стався, коли вона фіксувала на відеокамеру російських військових зі зброєю в руках.

 

30. 3 березня Рада міністрів Криму пригрозила відключити ряд українських телеканалів через їх «однобоке» висвітлення ситуації в республіці.

 

31. 3 березня депутати Верховної Ради АРК пригрозили заблокувати роботу місцевих ЗМІ, які, нібито спотворюють реальну ситуацію в автономії.

 

32. 4 березня на в'їзді в Крим журналістів «1+1» затримали озброєні люди в камуфляжній формі без опізнавальних знаків, які назвали себе «беркутівцями» та «кубанськими козаками». Знайшовши в знімальної групи «1+1» камери та посвідчення журналістів, озброєні чоловіки почали погрожувати розправою та відібрали камери. Вони взяли знімальну групу «1+1» у заручники та сказали, що будуть використовувати журналістів «1+1» як живий щит, якщо на їхній блок-пост будуть наступати. Після тривалих переговорів журналістів відпустили, але на Кримський півострів так і не дали проїхати.

 

33. При спробі штурму військової частини в Євпаторії було скоєно напад на спецкореспондента ТСН Олексія Бобровникова.

 

34. 4 березня, в центрі Сімферополя, на площі перед Радою міністрів Криму так звані дружинники (члени сформованих у Криму загонів самооборони) напали на відомого місцевого фотожурналіста Андрія Каніщева, коли він фотографував бійку.

 

35. 4 березня «Чорноморській телерадіокомпанії» відключили світло.

 

36. 4 березня знімальну групу міжнародного арабського інформаційного телеканалу Al Jazeera English заблокували у військовій частині у Євпаторії. Натовп оточив автомобіль і вимагав показати відзнятий матеріал. Коли відео продемонстрували, людей це не задовольнило, і вони продовжили блокувати журналістів. За кілька годин журналістів відпустили.

 

37. 4 березня кореспонденту програми «Подробности» каналу «Інтер» Михайлу Колеснику і оператору Андрію Костюку невідомі перешкоджали вести зйомку біля будівлі командування берегової оборони в Сімферополі. Мітингувальники спробували відібрати в журналістів «Інтера» відеоапаратуру та всіляко заважали їм вести зйомку.

 

38. 5 березня в Сімферополі бійці так званої «самооборони Аксьонова» заблокували представника ОБСЄ з питань свободи слова Дуню Міятович, яка проводила зустріч із редакторами кримських ЗМІ та громадськими діячами в готелі «Україна». Зрештою, пані Міятович вдалося виїхати до аеропорту.

 

39. 5 березня в Сімферополі біля Штабу військ берегової оборони Воєнно-морських сил України (ВМСУ) представники кримської самооборони напали на журналіста видання «Аргументы недели-Крым» Станіслава Юрченка. Активісти намагалися відібрати і розбити камеру, викручували журналісту руки і погрожували вбивством.

 

40. 5 березня в Криму в районі Євпаторії кореспонденту «Газети по-українськи» Антону Голобородьку порізали колеса авто. Це сталося після того, як він із колегами вирішив наздоганяти російських військових, які рушили від попередньо заблокованої української частини в Новокозирівці на заході Криму.

 

41. З початку березня новий уряд Криму, очолюваний нелегітимним прем'єр-міністром Сергієм Аксьоновим, обмежив професійні права журналістів низки українських ЗМІ. Так, нова Рада міністрів автономії запрошує на свої заходи тільки журналістів російських ЗМІ і кримських видань, підконтрольних уряду Сергія Аксьонова, таких, наприклад, як: Кримське інформаційне агентство (КІА) і держтелерадікомпанія «Крим». Водночас журналісти агентств УНІАН, «Укрінформ», «Українські новини», сайтів «Центр журналістських розслідувань», «Аргументы недели - Крым», корпункти телеканалів «Інтер», «1+1», ICTV, 5 канал, каналу «24» і тощо не одержують ні офіційних прес-релізів Радміну, ні анонсів на брифінги його членів, ні запрошень на заходи в будь-якій іншій формі.

 

42. 5 березня в Криму на ефірних частотах найбільшої кримської приватної «Чорноморської телерадіокомпанії» розпочав мовлення російський державний інформаційний телеканал «Россия 24».

 

43. 6 березня в Севастополі біля командування військо-морських сил України представники так званої кримської самооборони побили знімальну групу 5-го каналу. Постраждав оператор 5-го каналу.

 

44. 6 березня в Сімферополі група молодиків атакувала двох журналістів німецької газети Bild з криками: «Окупанти, геть з Криму!». Нападник схопив комп'ютер журналіста і почав дзвонити по мобільному телефону, щоб бійці самооборони Криму прийшли і затримали «окупантів». Журналістам вдалося вирвати комп'ютер з рук нападника і втекти на автомобілі, хоча ті переслідували журналістів. Один з нападників пошкодив задній бампер автомобіля перед тим, як він від'їхав.

 

45. 6 березня на радіотелевізійну передавальну станцію «Сімферополь» радіотелевізійного передавального центру АР Крим Концерну РРТ зайшли озброєні люди разом з представниками російської телерадіокомпанії. Вони припинили трансляцію 5-го каналу, «1+1», включили телевізійний сигнал каналу «Россия 24» на мережу передавачів «Чорноморської ТРК» і здійснюють незаконні спроби включення інших російських каналів.

 

46. 6 березня відбулося відключення «1+1» і 5-го каналу на всій території Автономної Республіки Крим. На ефірних частотах «1+1» розпочав мовлення російський державний телеканал «Россия».

 

47. 6 березня державну телерадіокомпанію «Крим» в Сімферополі оточили кілька десятків людей у камуфляжній формі без зброї. До ТРК «Крим» впускали тільки працівників компанії.

 

48. Журналіст «Громадського ТБ» Богдан Кутєпов зазнав агресивного ставлення мітингувальників у Феодосії. Жителі Феодосії негативно й агресивно відгукувалися про всіх українських журналістів та українські телеканали.

 

49. 6 березня вертоліт із журналістами 5-го каналу, «1+1», НТН і Нового каналу екстрено приземлився в Херсонській області - пілотам повідомили про замінування борту.

 

50. 6 березня головний редактор інтернет-видання «Аргументы недели-Крым» Заїр Акадиров повідомив про своє звільнення через цензуру, яка запроваджується у виданні.

 

51. 6 березня українських та іноземних (окрім російських) журналістів не допустили в будівлю Верховної Ради АРК на позачергове засідання, де приймалося рішення про входження АРК до складу РФ і референдум.

 

52. 6 березня у Сімферополі так звані «козаки» напали біля клубу «Камелот» дві іноземні знімальні групи. Зокрема, у знімальної групи з Британії відібрали супутникове обладнання. А болгарських журналістів Боряна Катсарова і Дімітрія Кенарова, які стали знімати бійку, побили і забрали камери.

 

53. 7 березня в Криму вимкнули з ефіру телеканал «Інтер» і замість нього увімкнули російський телеканал НТВ.

 

54. 7 березня в Криму вимкнули з ефіру державний Перший національний каналі і замість нього увімкнули російський розважальний телеканал ТНТ.

 

55. 7 березня в Криму відключили від інтернету перший кримськотатарський телеканал АТR.

 

56. 7 березня увечері в Сімферополі двоє «дружинників» напали на знімальну групу телеканалу СТБ під час прямого включення у вечірніх «Вікнах-новинах» о 22:00. До складу знімальної групи входили журналіст Олексій Сімаков і оператор Олександр Альбінський, включатися допомагали оператор В'ячеслав Скворчевський і журналіст Ігор Левенок. Операторів штовхали, нападники пошкодили знімальне обладнання.

 

57. 7 березня під час «зачисток» у Козачій бухті Севастополя постраждали щонайменше сім журналістів. Кореспондент «Інтера» Андрій Цаплієнко та двоє операторів каналу зазнали побоїв легкої й середньої тяжкості. Його колега Олена Механік перебувала під сильним психологічним тиском та зазнала стресу. Режисеру 5-го каналу Антону Локтіонову нападники також завдали тяжких побоїв і зламали пальці. Грецькому журналісту Костасу Онісенку під час нападу зламали ніс і завдали побоїв. Кореспондента інтернет-видання «Русская планета» Павла Нікуліна (РФ) силовики побили до крові. Очевидці подій переконані: жорстоку зачистку представників ЗМІ проводив «Беркут».

 

58. 8 березня в Сімферополі біля приміщення республіканського військомату на журналістів-розслідувачів Анну Бабінець і Дмитра Гнапа («Громадське телебачення»), Влада Лаврова (Kyiv Post), Костянтина Реуцького (стрімер із Луганська) та чотирьох їхніх російських колег напали військові в зеленій уніформі. Чоловіків лише штурхали, ніхто не постраждав.

 

59. 9 березня в Криму вимкнули з ефіру практично всі українські телеканали, замінивши їх російськими.

 

60. 9 березня на блок-пості біля виїзду з Криму невідомі у формі «Беркуту» брутально обшукали позаштатного фотокореспондента Insider Сергія Гуменюка, погрожували йому фізичною розправою і двічі намагались привласнити його камери.

 

61. 9 березня поблизу Армянська, що на Перекопському перешийку, невідомі у військовій формі затримали дві групи українських журналістів та активістів, серед яких - Катерина Бутко, Олександра Рязанцева, Євген Рахно, Олесь Кромпляс («Главком») та Олена Максименко («Український тиждень»). Їх вивезли в невідомому напрямку. Журналіста «Главкому» Олексія Бика пропустили до Криму, оскільки його зустрічав родич з кримською пропискою.

 

Як відомо, 22 лютого 2014 року Верховна Рада України відсторонила від посади президента Віктора Януковича. Генеральна прокуратура України повідомила про оголошення його у розшук за підозрою у масових убивствах.

 

Наприкінці лютого Росія почала нарощувати військову присутність у Криму, озброєні люди вторгалися в аеропорти Севастополя й Сімферополя, Керченська переправа була заблокована.

 

У ніч на 27 лютого озброєні групи невідомих осіб захопили будівлі парламенту і уряду Криму. На будівлях було піднято прапори Росії.

 

1 березня російська Рада Федерації підтримала звернення свого президента Володимира Путіна й дала згоду на введення Збройних Сил РФ на територію Криму.

 

Формальною підставою для цього стало прохання про допомогу Януковича й невизнання легітимності нової влади в Україні російським керівництвом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8522
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду