Портніков: При Ющенкові державний контроль над ЗМІ змінився на клановий

22 Січня 2010
18560
22 Січня 2010
10:58

Портніков: При Ющенкові державний контроль над ЗМІ змінився на клановий

18560
Портніков: При Ющенкові державний контроль над ЗМІ змінився на клановий

Державний контроль над ЗМІ змінився на клановий, тому говорити про свободу слова за президентства Ющенка недоречно. Таку думку у коментарі ЗІКу висловив український журналіст Віталій Портніков.

 

«Я взагалі не згоден з думкою, яка активно нав'язувалася Президентом Ющенком і його соратниками про те, що результатами перемоги Ющенка у 2004 році стало формування свободи ЗМІ», - зазначив Віталій Портніков і додав, що в Україні так і не з'явилося громадського телебачення, журналістські колективи не мають контролю над ЗМІ, в яких вони працюють, а більшість якісних ЗМІ існують на дотації своїх власників, які зацікавлені не стільки в бізнесі, скільки в політичному кольорі.

 

«Мені здається, що українське суспільство має дати чесну і відверту оцінку стану свободи ЗМІ в Україні за період від 2004 по 2010 рік і сказати, що це була саме кланова свобода, пов'язана з різними інтересами олігархів», - зазначив Портніков.

 

На його думку, щоб в Україні дійсно з'явилася свобода слова, потрібні дві речі: «По-перше, критична і жорстка оцінка періоду 2004-2010 років, в якому не було справжньої свободи слова. Це була лише безпринципна демагогія керівництва держави на цю тему. І по-друге, суспільна відповідальність за те, що звучить в ефірі, за те, що друкується в ЗМІ. Тобто люди мають реагувати на те, що з'являється у ЗМІ. Коли суспільство залишається абсолютно байдужим як до критичних думок, так і до оприлюднення якоїсь компрометуючої інформації, свобода слова стає знаряддям боротьби між різними кланами, які намагаються поділити між собою країну».

 

За словами Віталія Портніков, його не здивувала відмова фактично всіх головних претендентів на посаду Президента від дебатів, тому що провідні українські політики насамперед виражають кланові інтереси і громадянам їм сказати просто нічого. «І їхнє небажання брати участь у дебатах просто віддзеркалює ту повну порожнечу, яка існує на місці їхніх виборчих програм», - зазначив Портніков.

 

«Це проблема якості української політики. Вона перебуває зараз на такому рівні, що не обіцяє українцям ніяких серйозних перспектив впродовж найближчої президентської каденції, хто б не переміг на президентських виборах. Мені здається, що українське населення має готуватись до серйозних випробувань, з якими воно зустрінеться, починаючи вже з закінчення другого туру виборів», - додав він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18560
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
123
5213 дн. тому
Единственная радость от победы любого из кандидатов, что победитель сотрет в порошок эти продажные СМИ, сначала чужие, потом свои. Бог даст, до нас не доберется в этой мутной каденции.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду