Микола Княжицький: Привертаючи увагу до Кисельова, «Інтер» привертатиме її і до ТВі

16 Вересня 2009
35487
16 Вересня 2009
22:33

Микола Княжицький: Привертаючи увагу до Кисельова, «Інтер» привертатиме її і до ТВі

35487
Микола Княжицький: Привертаючи увагу до Кисельова, «Інтер» привертатиме її і до ТВі

ТК запросила на чат генерального директора телеканалу ТВі Миколу Княжицького з кількох причин. Перша: прокоментувати унікальний випадок, коли головний редактор і обличчя одного каналу, стає ведучим брендового телепродукту іншого мовника. Звісно, ідеться про Євгена Кисельова, який два дні тому оголосив, що крім програми «Наверху» (ТВі) вестиме також «Велику політику з Євгеном Кисельовим», що змінить в ефірі «Свободу на Інтері». Друга: розпитати про  новий сезон на каналі, нову сітку і збільшення обсягів інформаційного мовлення.   І третя: на ринку актуалізувалася інформація про те, що телеканал ТВі прорахував великий пакет аналогових частот, причому цифра називається колосальна - 150. Причому ідеться про частоти маленької потужності, яких на велике місто, треба близько 10 - 15. Начебто цей пакет має бути виставлено на наступний конкурс, і, звісно, ТК зацікавила така модель розширення мережі.

Одразу скажемо, що цікавість щодо перших двох питань пан Княжицький задовольнив, а від відповіді на третє - граційно ухилився.

 

Публікуємо повний текст чату.

 

- Доброго дня! Давайте спілкуватися!

 

- Як ви ставитеся до того, що Євген Кисельов буде одночасно обличчям двох каналів - ТВі та «Інтера»?

- Ми вдячні колегам з «Інтера» за запрошення для нашого ведучого і головного редактора вести одну з найважливіших програм найбільшого каналу України. Для каналу ТВі, який є одним із наймолодших в українському ефірі, це вигідна співпраця. Шанувальники Кисельова, я сподіваюся, будуть із задоволенням дивитися його програми і в п'ятницю на «Інтері», і в неділю на ТВі.

 

- Хто ще з працівників ТВі допомагатиме Кисельову на «Інтері»?

- На «Інтері» над програмою працюватиме власна професійна команда. Але якщо знадобиться допомога когось із наших працівників, ми з радістю підключимося.

 

- Які зміни очікуються ближчим часом у сітці каналу?

- З прайм-тайму зникнуть латиноамериканські серіали, натомість з'явиться якісне документальне кіно. Випусків новин теж побільшає.

 

- Чому ТВі не приєднався до Асоціації нішевих мовників?

- Тому що ТВі не є нішевим каналом. Нішевими є канали, які показують лише новини, або спорт, або погоду, в нас же присутні різні жанри, ми є класичним каналом загального інтересу з ядром у чоловічій аудиторії.

 

- Прошу уточнити: ви не приєдналися до Асоціації нішовиків, бо ви типу універсальний канал. А в ІТК вступатимете? Чи ви просто проти корпоративної солідарності?

- В ІТК вступимо із задоволенням. Але, на жаль, нас туди чомусь не запрошують:(.

 

- З огляду на ефірне наповнення ТВi, зміст програм, громадянство ведучих і журналістів та їхню мову, канал, як на мене, більше заслуговує на визначення «російський», аніж «український». Ваш канал - це суцільний «Мосфільм» із перервою на новини й рекламу. Своїм ефіром ви нагнітаєте ностальгію по Радянському Союзу, ви кличете Україну назад, до минулого. Складається враження, що ваш канал розрахований не на патріотичного українського, проєвропейського глядача, а на звичайного російського совка - канал ніби помилився державою. Вам за це не соромно як українцю? Чи є у вас хоча б краплина національної гордості?

- Соромно. Тому вже з Нового року зі збільшенням ефірного покриття через угоди з нашими регіональними партнерами ми значно змінимо й сітку мовлення. Заради справедливості хочу сказати, що нині в нашому ефірі немає жодного мосфільмівського продукту. Крім того, кількість українських зірок у нас не менша, ніж на великих каналах. І Портнікова, і Скрипіна, і Шевченка складно назвати неукраїнцями за системою поглядів та цінностей. Те ж стосується й наших ведучих новин, і журналістів.

 

- Можливо, те незначне й мале, що заслуговує на увагу на вашому безнадійно совковому каналі, є програми «Правда» - зі Скрипіним та Портніковим. Але віднедавна дніпропетровська аудиторія позбавлена можливості переглядати ці програми - замість них на «Приват ТБ» (9 канал), який ретранслює ТВi, вирішили пускати місцеві регіональні новини, які нині, в передвиборчий період, складаються з нарізки відверто джинсових сюжетів зі значною перевагою сюжетів про Петра Симоненка та очолюваної ним Компартії. В редакції «Приват ТБ» дуже дивуються, коли глядачі звертаються з проханням повернути саме цю інформаційно-аналітичну програму. На каналі з цього приводу просять їх не хвилювати, не «любити» їм, так би мовити мізки, а дивитися те, що показують, а як ні - перемикати на інший канал і не турбувати їх даремно дзвінками. Чи не могли б ви посприяти поверненню «Правди» на ТВi у Дніпропетровську?

- Посприяємо й повернемо. Хоча наші дніпропетровські партнери роблять один із найбільших внесків у нашу популярність.

 

 - Російський журналіст, який озвучує в програмі Кисельова «Наверху» рубрику «Плюси і мінуси», дратує своїм голосом: коли не зрозуміло, хто говорить - чоловік чи жінка, - це завжди створює дискомфорт. Чи не можна його/ її замінити на щось більш зрозуміле, визначене, певне?

- Редактор програми Кисельова - Сакен Аймурзаєв - є надзвичайно професійним журналістом. Але про те, що необхідно змінити начитку його текстів, ми замислювалися давно, й обов'язково це зробимо.

 

 

 

 - Скажите, пожалуйста, как попасть на работу на ТВі? На вашем сайте нет такой информации. Похожая ситуация и на других каналах, на которые журналистам не по блату нет входа....

- Надсилайте резюме на нашу електронну адресу: info@tvi.com.ua і дивіться наш канал. Що більше буде в нас глядачів, то більшу частку ринку ми отримаємо й то більше вакансій у нас з'явиться

 

- Як ви оцінюєте результати трансляції на ТВі прем'єрних серіалів російської компанії «Форвард-фільм»? Чи виправдала себе купівля цих прав? Наскільки вартісною була угода з продакшном, і чи вдалося відбити кошти, вкладені в цей продукт? Чи сприяли у купівлі цього пакету ТВі російські партнери? І яким чином?

- Враження суперечливе. Є надзвичайно вдалі продукти, а є такі, які за ціною часом не відповідають якості. Але це був сміливий експеримент, який безумовно привертає увагу до нашого каналу

 

- Чи вдалося вам розширити мережу регіональних партнерів? На сьогодні в яких містах канал транслюють регіональні телекомпанії?

- Ми в ефірі в Харкові, Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Миколаєві, Сімферополі, Слов'янську, Краматорську, Мелітополі. За місяць, коли Нацрада дозволить це іншим нашим партнерам, з'явимося в цілій низці інших міст. На сьогодні нас дивиться 42% населення України і 60% громадян у містах із населенням понад 50 тисяч.

 

- Микола, чи плануєте ви повертатися в ефір як ведучий? Якщо плануєте, то коли і в якому жанрі буде програма?

- Мені, як журналісту, завжди було цікаво працювати в ефірі. Ось досягну успіхів у менеджерському етапі свого життя, і, можливо, знову повернусь до журналістського.

 

- Чем вы можете объяснить такую динамику роста показателей канала ТВі? Есть мнение, что показатели канала не могут вырасти так быстро, за полгода.

- У нас фахові журналісти, недешевий продукт і власники, які принципово не втручаються в українську політику. Мабуть, у цьому рецепт успіху. Хоча особисто я не задоволений нашими показниками, а в наших власників є думка, що таке повільне зростання є протиприроднім.

 

- Кого буде підтримувати ваш канал на виборах?

- Наш канал нікого не буде підтримувати на виборах, але буде радий розмістити рекламу всіх кандидатів.

 

- Яких показників ТВі планує досягнути і за рахунок чого?

- Ми хочемо визначитися з нашою цільовою аудиторією, збільшити співпрацю з регіональними партнерами і до кінця наступного року отримати 2% частки глядачів.

 

- Пане Миколо, в 2004 році ви підтримували Віктора Януковича. Ви не розчарувались у своєму виборі? Будете голосувати за нього й цього разу?

- Я ніколи не підтримував Януковича. У 2004 році перед виборами на «Українській правді» вийшов мій матеріал «Чому я не буду голосувати ні за Ющенка, ні за Януковича». Він є в архіві і його можна прочитати. Разом із тим я ще не визначився зі своїм вибором, оскільки ще й передвиборна кампанія не розпочалася. Я не виключаю, що, приміром, Янукович може бути точно не найгіршим президентом для України. Хоча, мабуть, і не найкращим:).

 

- А яке ваше особисте ставлення до того, що головний редактор каналу підробляє на іншому? Невже це нормально? Своїм журналістам ви теж дозволяєте «зміцнювати конкурентів», чи це лише привілей Кисельова?

- Ми б дуже хотіли конкурувати з «Інтером», але, на жаль, ще не досягли цього. Тому фактично привертаючи увагу до Кисельова, «Інтер» і до нас буде привертати увагу. Нам це корисно:).

 

- Хто крутіший - Портников чи Скрипін?

- Ви знаєте, вони обоє надзвичайно круті. Деколи аж занадто :).

 

- Пане Миколо, кажуть, ви прорахували 150 частот по Україні. Розповідайте детальніше: що, як, скільки це коштувало, які потужності... Коли ви їх отримаєте і навіщо вам ефірне мовлення? В яких містах ви матимете ефірне мовлення?

- Я вмію вести програми, знімати сюжети, складати бюджети, але прораховувати частоти ще не навчився :). А ефірне мовлення нам потрібне, оскільки ми хочемо дістатися до глядачів. Так само ми зацікавлені і в кабельному покритті й будемо робити все, щоб його збільшувати.

 

 

 

- Чи виживе сьогодні ТВі, якщо Гусинський і Кагаловський раптом припинять фінансування?

- Не виживе. Тому моєю відповідальністю як менеджера є досягнення таких показників, які би стимулювали це фінансування продовжувати, а також збільшення рекламних та інших комерційних надходжень

 

- Чи плануєте ви ще колись повернутися до ідеї громадського телебачення?

- Я завжди був переконаним прихильником того, що в демократичних країнах замість державного телебачення повинно існувати телебачення громадське. Але для цього потрібна політична воля всіх гілок влади та політиків різних поглядів. А вони поки що займаються демагогією :).

 

- Яка частка акцій ТВі належить особисто вам?

- На сьогоднішній день - жодної. Але я маю угоду про опціон у каналі, яку ще не реалізував.

 

- Почему новости на вашем телеканале не выходят на русском языке?

- Наверное, потому что на вашем канале не выходит программа Евгения Киселева «Наверху» на русском языке. А если серьезно, то у нас есть программы как на русском языке, так и на украинском.

 

- Доколе вы будете титровать русские фильмы? Реально мешает смотреть! Делайте как «Интер», им, видимо, по барабану

- А нам - нет. Мы соблюдаем украинское законодательство.

 

- Скільки випусків новин ви додаєте з жовтня? О якій годині це стоятиме в сітці? Чи відрізнятимуться додаткові випуски від основного? І головне - хто їх вестиме?

- Поки що прийнято рішення додати випуск о 18:00. Думаємо над нічним випуском та ранковою програмою. З ведучими ще не визначилися.

 

- Чи є у вас час для дозвілля і чим ви його заповнюєте?

- Читаю, люблю подорожувати, дивлюся якісне кіно.

 

- Сколько, по вашему, сегодня стоит ТВі?

- Ціну скласти непросто. Разом із тим, ми залучили на канал фінансування обсягом більше 10 млн доларів.

 

- Коли, з вашої точки зору, все телебачення піде в інтернет?

- Коли проникнення широкосмугового інтернету досягне 100%

 

- Чи зможете ви поміняти головного редактора (Кисельова) без дозволу власників? Якщо так, кого б ви на це місце рекомендували?

- Кисельов є моїм заступником. Я пропоную кандидатури заступників на затвердження власникам, які з ними погоджуються або ні. Інколи це відбувається у зворотному напрямку - у власників є ідея, яку вони мені пропонують. Так було у випадку з Кисельовим. Його запрошення на «Інтер» свідчить про те, що власники мали рацію, запропонувавши йому роботу. І ніхто його не збирається змінювати. Хоча я переконаний, що серед українців є багато гідних, талановитих журналістів, які могли б не гірше справлятися з роботою головного редактора.

 

 - Чому серед ваших ведучих немає жінок? Ви мізогін?

- І Катерина Нестеренко, і Наталка Пісня - з моєї точки зору, не просто жінки, а жінки достатньо професійні, які продовжують працювати в ефірі.

 

- Планирует ли канал производить собственные художественные и документальные сериалы?

- До кризи в нас була ідея розпочати виробництво довгого серіалу. Тим більше, що в одного з наших власників є в цьому великий досвід. Ми хочемо, щоб цей серіал був українським. З МВС, наприклад, я обговорював ідею початку українських «Ментів».

 

- Канала для мужчин без спорта не бывает!

- Згоден! Новини спорту повинні з'явитися, як і спортивні трансляції.

 

- Коли в Україні до влади прийдуть патріотичні і продуктивні сили?

- Коли патріотизм і продуктивність витіснять у мізках наших співгромадян інфантилізм та безпринципність.

 

 

 

- Ходят слухи, что вы ведете переговоры по поводу покупки «1+1» и ТЕТ для вашей группы. Насколько это правда и до чего доторговались?

- Ми зацікавлені в розширенні мовлення і справді ведемо переговори про купівлю існуючих ефірних каналів України. Як тільки доторгуємось, відразу й купимо :).

 

- Показатели ТВi на существенно меньшем покрытии часто превышают показатели УТ-1. Может, есть смысл отдать УТ-1 в управление вашей группе?

- Конечно, есть! Это просто необходимо сделать! Но, к сожалению, я все еще считаю, что УТ-1 должно стать общественным телевидением :).

 

- Коли закінчиться криза і яким буде курс долара в грудні? :)

- Це питання до Тігіпка. Він казав, що знає на нього відповідьJ

 

- Программа «Наверху» - очевидно лучшая в жанре итоговых программ. Может ли она получить «Телетриумф», если 40% голосов принадлежат группе Пинчуков?

- Самі ж бачите, що ваше запитання риторичне:).

 

- Не планируете ли вы открывать школу или курсы на телеканале для желающих стать тележурналистом? Вам же есть чему научить. Может, и качество журналистики станет лучше...

- Мені особисто хочеться, щоб трошечки підріс ринок і в нас була змога запрошувати на роботу більше талановитих студентів. Найкращою школою для професії є робота у ньюзрумі.

 

- Хто реально керує телеканалом ТВі? Які ваші функції на каналі?

- Багато людей мають право голосу. У нас надзвичайно активні власники. З моєї точки зору, деколи занадто. Але часом їхній досвід та ідеї бувають надзвичайно корисними.

 

- Часто ли телеканалы приглашают не телезвезд вести программы? Не планируете ли вы пригласить Кличко вести программу о боксе или какое-то ток-шоу с применением кулаков?

- Ой... Я б сам із задоволенням став ведучим ток-шоу «с применением кулаков». Але за ідею про Кличка - дякую! Якщо з ним домовлюсь, він точно буде ефективнішим, ніж я :).

 

- Які спогади у вас залишилися про телеканал СТБ, біля витоків якого ви стояли, про людей, із якими вам довелося працювати?

- Я досі вважаю, що створення СТБ з нуля було феноменом не лише в Україні, а й в колишньому Радянському Союзі. Я цією роботою пишаюся, як і нинішніми успіхами своїх тодішніх колег. І мені надзвичайно приємно, що теперішня команда СТБ є надзвичайно ефективною.

 

Дякую за спілкування!

 

Фото Яни Новосьолової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35487
Читайте також
15.10.2009 20:03
Ігор Лосєв, «День»
34 351
08.10.2009 12:49
Валентин Маков, Lenta.ru
26 922
06.10.2009 10:53
Юлия Рябчун, «Коммерсантъ-Украина»
16 652
29.09.2009 11:25
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
34 461
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
&
5336 дн. тому
куда убрали фотку с Катей???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду