Олександр Бригинець: Майбутнє «Інтера» світліше, ніж майбутнє ТРК «Київ»

24 Вересня 2009
51054
24 Вересня 2009
09:00

Олександр Бригинець: Майбутнє «Інтера» світліше, ніж майбутнє ТРК «Київ»

51054
Депутат Київради і співвласник О-TV розповів, що не втручається в роботу свого каналу, чому заздрить литовцям і припустив, що «Інтер» купив «MTV-Україна», бо незадоволений Enter-music
Олександр Бригинець: Майбутнє «Інтера» світліше, ніж майбутнє ТРК «Київ»

На ТК відбулася чат-конференція з депутатом Київради (фракція БЮТ), головою комісії з питань культури і туризму, радником прем'єр-міністра Олександром Бригинцем. Тема розмови: «Висвітлення ЗМІ проблем культури, та діяльність комунальних ЗМІ під час президентських виборів».

Друкуємо повний текст чату.

 

 

- Приємно, що незважаючи на хорошу погоду, ви все ж тут! Доброго дня!

 

- У чому полягає реальна потреба жителів Києва та інших міст України в муніципальних ЗМІ? Може, не витрачати коштів киян на їхнє утримання, нехай самі вигрібають - хто захоче, той купить.

- Я не впевнений, що містам потрібні муніципальні ЗМІ. Особливо в тому вигляді, в якому вони є нині. Інформаційний бюлетень, у якому друкуються ради й адміністрації, справді потрібен. А ЗМІ, які дублюють приватні і при цьому є значно гіршими, та ще й за бюджетні кошти, не потрібні. Але це не означає, що ці ЗМІ треба знищити чи комусь подарувати :).

 

- У Нацмузеї України нещодавно відкрилася виставка «Українська нова хвиля. Мистецтво другої половини 1980-х - початку 1990-х. Живопис, фото, відео». Чи плануєте ви її відвідати? Кого з-поміж українських (чи відносно українських:) представників нової хвилі трансавангарду ви б виділили в першу чергу?

- Я мав бути на відкритті, але не зміг. Відвідаю обов'язково. Дуже шкодую, що в Києві немає потужного спеціально побудованого виставкового чи музейного комплексу для візуального мистецтва. Певною мірою заздрю литовцям, які цього року (в кризу!) побудували у Вільнюсі чудовий музей сучасного мистецтва. А естонці відкрили такий музей пару років тому. І приміщення, й експонати - вражаючі. На жаль, Україна пасе задніх :(.

 

- Планируется ли увеличение бюджета киевских коммунальных СМИ на следующий год? Если да, то для каких именно проектов и как, на ваш взгляд, должны быть потрачены эти деньги?

- Я проти збільшення. Навпаки, приватні ЗМІ якось окупають свою діяльність, то чому ж муніципальні хочуть жити лише за рахунок бюджету? Може, хай подумають над своїм рейтингом і тоді значним джерелом їхнього існування стане реклама? Чи над привабливістю для читача - тоді вони існуватимуть за рахунок передплати. Звісно, якусь частину збитків покриватиме бюджет, але лише частину. Приватні й комунальні ЗМІ повинні працювати в рівних умовах.

 

- Довольны ли вы уровнем информационного качества киевских коммунальных СМИ?

- Ні.

 

 

 

- Какие музыкальные телеканалы вы просматриваете? Чего, на ваш взгляд, им не хватает (какого продукта или каких исполнителей)? Как в целом охарактеризовали бы уровень и состояние украинского музыкального телевидения?

- Телевидение однообразно. Оно не заточено под украинского исполнителя. И как результат - новые яркие украинские исполнители практически не появляются. А где нет обновления - нет движения. Там болото. Может, со сменой власти что-то изменится. Не зря же все артисты, несмотря на прошлые заявления, поехали в тур «З Україною в серці». Думаю, они поехали не столько агитировать за Тимошенко, сколько искать спасения для украинской масскультуры.

 

- Чому ви як співвласник телеканалу ОТВ ніяк не опікуєтеся проблемами свого каналу? Наприклад, працівники ОТВ вже декілька місяців не отримують зарплатні - коли це питання вами як співвласником буде вирішено? Чи проблеми каналу - це дуже приземлені матерії, краще ми пофілософствуємо з питань культури?

- У каналу є директор і продюсер. Саме вони займаються каналом. Я не втручаюся в його політику. Саме це раджу й іншим власникам ЗМІ.

 

- Чому в київських муніципальних ЗМІ загальмувалася зміна власності, яка розпочалася 2007-го?

- Нинішня київська влада, яка спочатку була зацікавлена в приватизації муніципальних ЗМІ, відчула задоволення від їх використання бюджетним коштом. Отже, як рухатиметься далі процес демуніципалізації, сказати не можу.

 

- Что-то давно на «Детектор медіа» не писали про Казбека. Потому решили пригласить Бригинца? У меня вопрос: вы вроде против Казбека, а я лично видел, как вы с ним на прессухе целовались. Как вы это объясните?

- Не помню, чтобы я был с ним на прессухе. Главная проблема Киева - Черновецкий, а все остальные есть в киевской власти и делают то, что они делают, именно потому, что есть Черновецкий. Не будет Черновецкого - не будет и Казбека, а если и будет, то работать он будет совсем по-другому. Так что давайте не преуменьшать роль главного киевского зла.

 

 

- Кого обслуговуватиме так званий київський медіахолдинг під час президентських виборів? Невже зможе йти проти Юлі?

- Є всі формальні й неформальні ознаки того, що команда Черновецького під час президентських виборів працюватиме на Януковича. Є небезпека, що крім Черновецького головним героєм комунальних ЗМІ тепер стане ще й Янукович. Але сподіваюся, що все ж таки цього якоюсь мірою вдасться уникнути завдяки виборчому законодавству.

 

- Когда, по-вашему, СМИ перестанут ложиться под кого-то, а будут объективно освещать выборы?

- Когда собственники СМИ не будут ложиться под политиков бесцеремонно и откровенно. А это, боюсь, произойдет нескоро.

 

- А что нужно для того, чтобы собственники СМИ не ложились под политиков? И разве БЮТ не проводит такую же «политику партии»?

- В БЮТ практически нет собственников СМИ. Может, это и неправильно в условиях, когда у других партий таких СМИ много. Бизнес и политика должны быть разделены. А СМИ должны быть объективными. Надеюсь, так и будет.

 

- А киевские муниципальные СМИ вообще на всех выборах постоянно поддерживают действующего мэра. Когда это прекратится? И вообще, такое впечатление, что представительская власть у нас бесправная. Пока десятки депутатов между собой договариваются, мэр ловит свою рыбку: делит бюджет, раздает земли...

- Согласен :(.

 

 

 

- Почему на телеканалах не идет «Территория А»?

- Причин много. Одна из них - Анжелика Рудницкая, которая больше не хочет вести такую программу. У нее другие планы. А другие ведущие, как мне кажется, неуместны в авторском проекте Анжелики.

 

- Какой ваш любимый исполнитель из выступавших в «Территории А»?

- У многих было что-то свое, особенное. Мне, наверное, наиболее близок был Скрябин. Хотя самой крупной звездой Украины за годы независимости считал и считаю Ирину Билык. Очень мне нравятся песни Виктора Павлика и Анжелики Рудницкой. Тем более что многие из них написал я :).

 

- Поддерживаете ли вы отношения с теми, кто был звездами «Территории А»?

- По-разному. Но всегда интересуюсь, когда о них пишут или их показывают. Нравится новый проект Юрченко «Юркеш». Рад таланту ведущего Мирослава Кувалдина и клипмейкерскому таланту Ромы Веркулича.

 

- Чув, що ви пишете казки. Це правда? Чому саме казки?

- Я написав із десяток поетичних книжок. Був лауреатом кількох потужних авангардних поетичних фестивалів. Написав кілька романів. А з 2006 року зі своїм товаришем Анатолієм Птіциним почав робити казковий сиквел. Пишу казки, тому що їх, як на мене, бракує в Україні і певною мірою мені особисто. Можливо, це моя реакція на політичне середовище, в якому я перебуваю досить часто. Можу додати, що друга частина казки вийшла кілька днів тому і була презентована на Львівському книжковому форумі. Наступного місяця має вийти друге доповнене перевидання першої казки. За що щиро дякую «Зеленому псу» і братам Капрановим.

 

- Цікавить, чи могли б київські муніципальні ЗМІ працювати в ринкових умовах у разі роздержавлення? Чи взагалі можуть комунальні ЗМІ бути реальним майданчиком для дискусії, не тільки політичної?

- Без принципових змін не змогли б. Тож хай живуть зміни!

 

- Как коренному киевлянину мне тошно видеть, что Крещатик превратили в огромную парковку. Повсюду - автомобили. Туристы удивляются: почему, гуляя по тротуару, они должны пропускать автомобилистов, сигналящих им в спины со словами: «Быстрее, кретины»... Возможно, пора привести в порядок хотя бы центр столицы?

- В Києві вже все в жахливому стані. Виконавча влада нічого не робить, щоб змінити ситуацію. Це стосується і доріг, і парковок так само.

 

- В вашей книге про Анжелику Рудницкую написано правду или это все выдумка?

- Естественно, правда. А где вы видели сказки, в которых нет правды?

 

- Какие у вас отношения с Анжеликой?

- Чаще хорошие. Иногда разные.

 

- Кого из украинских исполнителей вы считаете талантливыми?

- По-своему талантливы все. Ну, некоторым не хватает большего, некоторым - меньшего. Что легче найти - большее или меньшее? Всегда по-разному. Во всех случаях каждому украинскому артисту я желаю успеха.

 

- Уважаемый Александр! Какие у вас отношения с Казбеком Бектурсуновым? В кулуарах городской администрации вы были замечены вежливо с ним беседующим. Разве это не странно?

- В Киевсовете я несколько раз дрался, если вы помните, а все остальное время так или иначе приходится вежливо беседовать. Или вы предлагаете другой язык общения?

 

- Александр, что вы думаете по поводу политической рекламы Юлии Тимошенко? Во-первых, почему она уже появилась (как и реклама других кандидатов), несмотря на то что избирательной кампании нет? Во-вторых, на кого рассчитано вот это «Вона працює» - на сторонников или колеблющихся, оппонентов? Какова ваша оценка эффективности рекламных слоганов других кандидатов?

- По моему мнению, эта реклама напрасна, потому что Тимошенко станет президентом и так. Но вероятнее всего, она как премьер-министр хотела обратить внимание общественности на то, что сделала бы еще больше, если бы не неконструктивные действия оппонентов. Мне нравится минималистичная и лаконичная реклама «Вона працює», особенно первоначальные лозунги. Мне неинтересна реклама в полосочку. Хотя я очень понимаю Яценюка: все цвета разобраны, пришлось выбирать полосочки. Может, кто-то следующий выберет рекламу в горошек или с рюшиками.

 

 

 

- Нравится ли вам программа Даши Шаповаловой, жены Казбека Бектурсунова? Почему мы, жители Киева, должны платить за создание ее программы, а не, скажем, моей?

- Я не слежу за семейным положением киевских чиновников. ТРК «Киев» давно не смотрю, потому как очень быстро раздражаюсь и устаю. Свое отношение к муниципальным СМИ я уже высказывал. Они должны жить за свой счет, а еще лучше - чтобы их не было.

 

- Александр, прокомментируйте, пожалуйста, события на «Интере». Кто оттуда выгнал Фирташа и Безлюдную? Каково, по-вашему, будущее канала? А каким вам видится будущее ТРК «Киев»?

- Могу сказать точно: будущее «Интера» более светлое, чем будущее ТРК «Киев». А все остальные проблемы ситуативны. К сожалению, вокруг «Интера» много лет ходят всякие сплетни, но узнаем ли мы наверняка все, что было за кулисами, сказать не берусь.

 

- Ви особисто знайомі з Юлією Тимошенко? Якщо так, за яких обставин відбувалось ваше спілкування?

- Я радник Юлії Володимирівни, тож знайомий. Ми знайомі, мабуть, років зо п'ять.

 

- А що радите Юлії Володимирівні як радник? Цікаво, чи вона дослухалася хоч до однієї з ваших порад. До якої саме?

- Не хочу виглядати зухвалим, тому пропущу це питання.

 

- Что вы думаете о Егоре Бенкендорфе?

- Ничего.

 

 

- Почему вы ничего не сделали для того, чтобы туристы не чувствовали себя облитыми помоями.

- Киев - город, который экспортирует туристов. Нам еще работать и работать, для того чтобы стать реальным туристическим центром. По поводу помоев ничего сказать не могу, потому что не верю, что туристы чувствуют себя в Киеве хуже, чем мы, киевляне. Для них хоть что-то делается, правда, за неадекватно высокие деньги, а вот для самих киевлян - ничего. Я нахожусь в оппозиции к Черновецкому, потому не участвую в работе исполнительной власти. Да и в Киевсовете БЮТ в меньшинстве. Так что претензии к нам вряд ли уместны.

 

- Олександре, як ви оцінюєте свого колегу - продюсера Нікітіна в ролі топ-менеджера ТОНІСа? А вам би хотілося очолити телеканал? Який?

- Нікітін - чудовий менеджер. Він завжди знає, що робить. На жаль, я не знаю його планів, тому не можу сказати, наскільки йому вдалося їх реалізувати. Якщо у вас є канал для мене, давайте обговорювати :).

 

-Чому Анжеліка Рудницька зараз не працює телеведучою? Якось так вийшло, що нікому, крім продюсера-чоловіка вона не знадобилася. А шкода...

- Можливо, ви не дуже в курсі, але в Анжеліки були проблеми зі здоров'ям. В цей період вона захопилася візуальним мистецтвом - її виставка зараз працює одночасно в Чорногорії, Естонії, на Харківщині, а завтра ще один її проект стартує в Києві. Крім того, цього року Анжеліка написала роман. Ви читали?

 

- Олександре, поясніть як музичний телепродюсер: нащо групі «Інтер» купувати MTV, якщо медіагрупа вже має «Ентер м'юзік»?

- Можливо, їм хотілося мати два музичні канали? А можливо - вони розчарувалися в «Ентері»?

 

- Ви можете претендувати на частку в київських муніципальних ЗМІ у разі роздержавлення?

- Навряд чи. Йтиметься, певно, про продаж. А це чималі гроші. У мене немає бізнесу, який би приносив такі гроші.

 

- На жаль, годину, відведену на чат, вичерпано. Кому забракло інформації, яка стосується моєї діяльності, шукайте її на сайті www.bryhynets.com. До нових зустрічей!

 

Фото Яни Новосьолової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
51054
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
rem
5333 дн. тому
Как всегда с немытой головой. Интеллигенция, ёптыть!
//
5334 дн. тому
:-)
//
5334 дн. тому
CENSORED Вообще - человечище! И получился материалище! CENSORED
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду