detector.media
«Телекритика»
16.09.2009 22:33
Микола Княжицький: Привертаючи увагу до Кисельова, «Інтер» привертатиме її і до ТВі
Микола Княжицький: Привертаючи увагу до Кисельова, «Інтер» привертатиме її і до ТВі

ТК запросила на чат генерального директора телеканалу ТВі Миколу Княжицького з кількох причин. Перша: прокоментувати унікальний випадок, коли головний редактор і обличчя одного каналу, стає ведучим брендового телепродукту іншого мовника. Звісно, ідеться про Євгена Кисельова, який два дні тому оголосив, що крім програми «Наверху» (ТВі) вестиме також «Велику політику з Євгеном Кисельовим», що змінить в ефірі «Свободу на Інтері». Друга: розпитати про  новий сезон на каналі, нову сітку і збільшення обсягів інформаційного мовлення.   І третя: на ринку актуалізувалася інформація про те, що телеканал ТВі прорахував великий пакет аналогових частот, причому цифра називається колосальна - 150. Причому ідеться про частоти маленької потужності, яких на велике місто, треба близько 10 - 15. Начебто цей пакет має бути виставлено на наступний конкурс, і, звісно, ТК зацікавила така модель розширення мережі.

Одразу скажемо, що цікавість щодо перших двох питань пан Княжицький задовольнив, а від відповіді на третє - граційно ухилився.

 

Публікуємо повний текст чату.

 

- Доброго дня! Давайте спілкуватися!

 

- Як ви ставитеся до того, що Євген Кисельов буде одночасно обличчям двох каналів - ТВі та «Інтера»?

- Ми вдячні колегам з «Інтера» за запрошення для нашого ведучого і головного редактора вести одну з найважливіших програм найбільшого каналу України. Для каналу ТВі, який є одним із наймолодших в українському ефірі, це вигідна співпраця. Шанувальники Кисельова, я сподіваюся, будуть із задоволенням дивитися його програми і в п'ятницю на «Інтері», і в неділю на ТВі.

 

- Хто ще з працівників ТВі допомагатиме Кисельову на «Інтері»?

- На «Інтері» над програмою працюватиме власна професійна команда. Але якщо знадобиться допомога когось із наших працівників, ми з радістю підключимося.

 

- Які зміни очікуються ближчим часом у сітці каналу?

- З прайм-тайму зникнуть латиноамериканські серіали, натомість з'явиться якісне документальне кіно. Випусків новин теж побільшає.

 

- Чому ТВі не приєднався до Асоціації нішевих мовників?

- Тому що ТВі не є нішевим каналом. Нішевими є канали, які показують лише новини, або спорт, або погоду, в нас же присутні різні жанри, ми є класичним каналом загального інтересу з ядром у чоловічій аудиторії.

 

- Прошу уточнити: ви не приєдналися до Асоціації нішовиків, бо ви типу універсальний канал. А в ІТК вступатимете? Чи ви просто проти корпоративної солідарності?

- В ІТК вступимо із задоволенням. Але, на жаль, нас туди чомусь не запрошують:(.

 

- З огляду на ефірне наповнення ТВi, зміст програм, громадянство ведучих і журналістів та їхню мову, канал, як на мене, більше заслуговує на визначення «російський», аніж «український». Ваш канал - це суцільний «Мосфільм» із перервою на новини й рекламу. Своїм ефіром ви нагнітаєте ностальгію по Радянському Союзу, ви кличете Україну назад, до минулого. Складається враження, що ваш канал розрахований не на патріотичного українського, проєвропейського глядача, а на звичайного російського совка - канал ніби помилився державою. Вам за це не соромно як українцю? Чи є у вас хоча б краплина національної гордості?

- Соромно. Тому вже з Нового року зі збільшенням ефірного покриття через угоди з нашими регіональними партнерами ми значно змінимо й сітку мовлення. Заради справедливості хочу сказати, що нині в нашому ефірі немає жодного мосфільмівського продукту. Крім того, кількість українських зірок у нас не менша, ніж на великих каналах. І Портнікова, і Скрипіна, і Шевченка складно назвати неукраїнцями за системою поглядів та цінностей. Те ж стосується й наших ведучих новин, і журналістів.

 

- Можливо, те незначне й мале, що заслуговує на увагу на вашому безнадійно совковому каналі, є програми «Правда» - зі Скрипіним та Портніковим. Але віднедавна дніпропетровська аудиторія позбавлена можливості переглядати ці програми - замість них на «Приват ТБ» (9 канал), який ретранслює ТВi, вирішили пускати місцеві регіональні новини, які нині, в передвиборчий період, складаються з нарізки відверто джинсових сюжетів зі значною перевагою сюжетів про Петра Симоненка та очолюваної ним Компартії. В редакції «Приват ТБ» дуже дивуються, коли глядачі звертаються з проханням повернути саме цю інформаційно-аналітичну програму. На каналі з цього приводу просять їх не хвилювати, не «любити» їм, так би мовити мізки, а дивитися те, що показують, а як ні - перемикати на інший канал і не турбувати їх даремно дзвінками. Чи не могли б ви посприяти поверненню «Правди» на ТВi у Дніпропетровську?

- Посприяємо й повернемо. Хоча наші дніпропетровські партнери роблять один із найбільших внесків у нашу популярність.

 

 - Російський журналіст, який озвучує в програмі Кисельова «Наверху» рубрику «Плюси і мінуси», дратує своїм голосом: коли не зрозуміло, хто говорить - чоловік чи жінка, - це завжди створює дискомфорт. Чи не можна його/ її замінити на щось більш зрозуміле, визначене, певне?

- Редактор програми Кисельова - Сакен Аймурзаєв - є надзвичайно професійним журналістом. Але про те, що необхідно змінити начитку його текстів, ми замислювалися давно, й обов'язково це зробимо.

 

 

 

 - Скажите, пожалуйста, как попасть на работу на ТВі? На вашем сайте нет такой информации. Похожая ситуация и на других каналах, на которые журналистам не по блату нет входа....

- Надсилайте резюме на нашу електронну адресу: info@tvi.com.ua і дивіться наш канал. Що більше буде в нас глядачів, то більшу частку ринку ми отримаємо й то більше вакансій у нас з'явиться

 

- Як ви оцінюєте результати трансляції на ТВі прем'єрних серіалів російської компанії «Форвард-фільм»? Чи виправдала себе купівля цих прав? Наскільки вартісною була угода з продакшном, і чи вдалося відбити кошти, вкладені в цей продукт? Чи сприяли у купівлі цього пакету ТВі російські партнери? І яким чином?

- Враження суперечливе. Є надзвичайно вдалі продукти, а є такі, які за ціною часом не відповідають якості. Але це був сміливий експеримент, який безумовно привертає увагу до нашого каналу

 

- Чи вдалося вам розширити мережу регіональних партнерів? На сьогодні в яких містах канал транслюють регіональні телекомпанії?

- Ми в ефірі в Харкові, Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Миколаєві, Сімферополі, Слов'янську, Краматорську, Мелітополі. За місяць, коли Нацрада дозволить це іншим нашим партнерам, з'явимося в цілій низці інших міст. На сьогодні нас дивиться 42% населення України і 60% громадян у містах із населенням понад 50 тисяч.

 

- Микола, чи плануєте ви повертатися в ефір як ведучий? Якщо плануєте, то коли і в якому жанрі буде програма?

- Мені, як журналісту, завжди було цікаво працювати в ефірі. Ось досягну успіхів у менеджерському етапі свого життя, і, можливо, знову повернусь до журналістського.

 

- Чем вы можете объяснить такую динамику роста показателей канала ТВі? Есть мнение, что показатели канала не могут вырасти так быстро, за полгода.

- У нас фахові журналісти, недешевий продукт і власники, які принципово не втручаються в українську політику. Мабуть, у цьому рецепт успіху. Хоча особисто я не задоволений нашими показниками, а в наших власників є думка, що таке повільне зростання є протиприроднім.

 

- Кого буде підтримувати ваш канал на виборах?

- Наш канал нікого не буде підтримувати на виборах, але буде радий розмістити рекламу всіх кандидатів.

 

- Яких показників ТВі планує досягнути і за рахунок чого?

- Ми хочемо визначитися з нашою цільовою аудиторією, збільшити співпрацю з регіональними партнерами і до кінця наступного року отримати 2% частки глядачів.

 

- Пане Миколо, в 2004 році ви підтримували Віктора Януковича. Ви не розчарувались у своєму виборі? Будете голосувати за нього й цього разу?

- Я ніколи не підтримував Януковича. У 2004 році перед виборами на «Українській правді» вийшов мій матеріал «Чому я не буду голосувати ні за Ющенка, ні за Януковича». Він є в архіві і його можна прочитати. Разом із тим я ще не визначився зі своїм вибором, оскільки ще й передвиборна кампанія не розпочалася. Я не виключаю, що, приміром, Янукович може бути точно не найгіршим президентом для України. Хоча, мабуть, і не найкращим:).

 

- А яке ваше особисте ставлення до того, що головний редактор каналу підробляє на іншому? Невже це нормально? Своїм журналістам ви теж дозволяєте «зміцнювати конкурентів», чи це лише привілей Кисельова?

- Ми б дуже хотіли конкурувати з «Інтером», але, на жаль, ще не досягли цього. Тому фактично привертаючи увагу до Кисельова, «Інтер» і до нас буде привертати увагу. Нам це корисно:).

 

- Хто крутіший - Портников чи Скрипін?

- Ви знаєте, вони обоє надзвичайно круті. Деколи аж занадто :).

 

- Пане Миколо, кажуть, ви прорахували 150 частот по Україні. Розповідайте детальніше: що, як, скільки це коштувало, які потужності... Коли ви їх отримаєте і навіщо вам ефірне мовлення? В яких містах ви матимете ефірне мовлення?

- Я вмію вести програми, знімати сюжети, складати бюджети, але прораховувати частоти ще не навчився :). А ефірне мовлення нам потрібне, оскільки ми хочемо дістатися до глядачів. Так само ми зацікавлені і в кабельному покритті й будемо робити все, щоб його збільшувати.

 

 

 

- Чи виживе сьогодні ТВі, якщо Гусинський і Кагаловський раптом припинять фінансування?

- Не виживе. Тому моєю відповідальністю як менеджера є досягнення таких показників, які би стимулювали це фінансування продовжувати, а також збільшення рекламних та інших комерційних надходжень

 

- Чи плануєте ви ще колись повернутися до ідеї громадського телебачення?

- Я завжди був переконаним прихильником того, що в демократичних країнах замість державного телебачення повинно існувати телебачення громадське. Але для цього потрібна політична воля всіх гілок влади та політиків різних поглядів. А вони поки що займаються демагогією :).

 

- Яка частка акцій ТВі належить особисто вам?

- На сьогоднішній день - жодної. Але я маю угоду про опціон у каналі, яку ще не реалізував.

 

- Почему новости на вашем телеканале не выходят на русском языке?

- Наверное, потому что на вашем канале не выходит программа Евгения Киселева «Наверху» на русском языке. А если серьезно, то у нас есть программы как на русском языке, так и на украинском.

 

- Доколе вы будете титровать русские фильмы? Реально мешает смотреть! Делайте как «Интер», им, видимо, по барабану

- А нам - нет. Мы соблюдаем украинское законодательство.

 

- Скільки випусків новин ви додаєте з жовтня? О якій годині це стоятиме в сітці? Чи відрізнятимуться додаткові випуски від основного? І головне - хто їх вестиме?

- Поки що прийнято рішення додати випуск о 18:00. Думаємо над нічним випуском та ранковою програмою. З ведучими ще не визначилися.

 

- Чи є у вас час для дозвілля і чим ви його заповнюєте?

- Читаю, люблю подорожувати, дивлюся якісне кіно.

 

- Сколько, по вашему, сегодня стоит ТВі?

- Ціну скласти непросто. Разом із тим, ми залучили на канал фінансування обсягом більше 10 млн доларів.

 

- Коли, з вашої точки зору, все телебачення піде в інтернет?

- Коли проникнення широкосмугового інтернету досягне 100%

 

- Чи зможете ви поміняти головного редактора (Кисельова) без дозволу власників? Якщо так, кого б ви на це місце рекомендували?

- Кисельов є моїм заступником. Я пропоную кандидатури заступників на затвердження власникам, які з ними погоджуються або ні. Інколи це відбувається у зворотному напрямку - у власників є ідея, яку вони мені пропонують. Так було у випадку з Кисельовим. Його запрошення на «Інтер» свідчить про те, що власники мали рацію, запропонувавши йому роботу. І ніхто його не збирається змінювати. Хоча я переконаний, що серед українців є багато гідних, талановитих журналістів, які могли б не гірше справлятися з роботою головного редактора.

 

 - Чому серед ваших ведучих немає жінок? Ви мізогін?

- І Катерина Нестеренко, і Наталка Пісня - з моєї точки зору, не просто жінки, а жінки достатньо професійні, які продовжують працювати в ефірі.

 

- Планирует ли канал производить собственные художественные и документальные сериалы?

- До кризи в нас була ідея розпочати виробництво довгого серіалу. Тим більше, що в одного з наших власників є в цьому великий досвід. Ми хочемо, щоб цей серіал був українським. З МВС, наприклад, я обговорював ідею початку українських «Ментів».

 

- Канала для мужчин без спорта не бывает!

- Згоден! Новини спорту повинні з'явитися, як і спортивні трансляції.

 

- Коли в Україні до влади прийдуть патріотичні і продуктивні сили?

- Коли патріотизм і продуктивність витіснять у мізках наших співгромадян інфантилізм та безпринципність.

 

 

 

- Ходят слухи, что вы ведете переговоры по поводу покупки «1+1» и ТЕТ для вашей группы. Насколько это правда и до чего доторговались?

- Ми зацікавлені в розширенні мовлення і справді ведемо переговори про купівлю існуючих ефірних каналів України. Як тільки доторгуємось, відразу й купимо :).

 

- Показатели ТВi на существенно меньшем покрытии часто превышают показатели УТ-1. Может, есть смысл отдать УТ-1 в управление вашей группе?

- Конечно, есть! Это просто необходимо сделать! Но, к сожалению, я все еще считаю, что УТ-1 должно стать общественным телевидением :).

 

- Коли закінчиться криза і яким буде курс долара в грудні? :)

- Це питання до Тігіпка. Він казав, що знає на нього відповідьJ

 

- Программа «Наверху» - очевидно лучшая в жанре итоговых программ. Может ли она получить «Телетриумф», если 40% голосов принадлежат группе Пинчуков?

- Самі ж бачите, що ваше запитання риторичне:).

 

- Не планируете ли вы открывать школу или курсы на телеканале для желающих стать тележурналистом? Вам же есть чему научить. Может, и качество журналистики станет лучше...

- Мені особисто хочеться, щоб трошечки підріс ринок і в нас була змога запрошувати на роботу більше талановитих студентів. Найкращою школою для професії є робота у ньюзрумі.

 

- Хто реально керує телеканалом ТВі? Які ваші функції на каналі?

- Багато людей мають право голосу. У нас надзвичайно активні власники. З моєї точки зору, деколи занадто. Але часом їхній досвід та ідеї бувають надзвичайно корисними.

 

- Часто ли телеканалы приглашают не телезвезд вести программы? Не планируете ли вы пригласить Кличко вести программу о боксе или какое-то ток-шоу с применением кулаков?

- Ой... Я б сам із задоволенням став ведучим ток-шоу «с применением кулаков». Але за ідею про Кличка - дякую! Якщо з ним домовлюсь, він точно буде ефективнішим, ніж я :).

 

- Які спогади у вас залишилися про телеканал СТБ, біля витоків якого ви стояли, про людей, із якими вам довелося працювати?

- Я досі вважаю, що створення СТБ з нуля було феноменом не лише в Україні, а й в колишньому Радянському Союзі. Я цією роботою пишаюся, як і нинішніми успіхами своїх тодішніх колег. І мені надзвичайно приємно, що теперішня команда СТБ є надзвичайно ефективною.

 

Дякую за спілкування!

 

Фото Яни Новосьолової

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY