Профспілка: to be or not to be?

24 Квітня 2008
10262

Профспілка: to be or not to be?

10262
Профспілка: to be or not to be?
Обраний на ІІ етапі з’їзду Незалежної медіа-профспілки України головою НМПУ, Роман Скрипін задекларував намір провести низку реформ, що оптимізують діяльність профспілки та зроблять її ефективною. Тим часом уже не перший місяць триває відкрита дискусія між активістами профспілки, частину якої ви можете бачити у рубриці «Медіа-профспілки» сайту «Детектор медіа». Сьогодні свою позицію щодо майбутнього профспілки висловлює її голова.
 
Я не був прихильником публічного обговорення проблем Медіа-профспілки, хоча б через те, що доведеться виносити сміття з хати. Його там вдосталь. І, зазначу, не через мене. Таке вже господарство дісталося мені в лютому місяці.
 
Я щиро вважаю, що профспілці потрібен потужний рестарт.
 
Але сам голова, хоч ким би він був, не спроможний змінити поточний стан справ. Бо голова – не чаклун, не Санта Клаус та не філантроп.
 
У профспілки є кілька очевидних проблем.
 
Найперша – мотиваційна.
 
Що може заохотити людей до вступу, перебування у профспілці та сплаті щомісячних внесків?
 
Абсолютно нічого.
 
Тимчасовий стимул, коли профспілка виконує роль чи то швидкої допомоги, чи пожежної команди у «розрулюванні» різноманітних, в тому числі сумнівних трудових конфліктів, не є надійною основою для ефективної діяльності.
 
Що має ґарантувати профспілка своїм членам? Захист та підтримку, солідарну допомогу та преференції.
 
Чи є цінним на поточний момент членський квиток? Ні.
 
Відсутність мотиваційної частини породжує наступну проблему: вкрай незадовільну сплату членських внесків.
 
Я не буду деталізувати усі проблеми, які це породжує. Але факт лишається фактом – профспілка не здатна себе утримувати. І це - навіть за умов, що і, голова й заступники працюють у профспілці суто на громадських засадах.
 
Але у нас немає достатньої кількості коштів, аби утримувати офіс та оплачувати зв’язок.
 
Чи може за таких умов профспілка бути ефективною? Не треба бути супер-менеджером, щоби дати негативну відповідь.
 
Я ж категорично проти грантової підтримки на інституційну діяльність профспілки. Бо це елементарно розбещує.
 
Профспілка має бути самодостатньою та утримувати себе сама. В іншому випадку вона просто не потрібна.
 
Для ентузіастів «громадського» характеру діяльності профспілки можу лише порадити надати власне помешкання під офіс та на волонтерських, безоплатних засадах займатися організаційною структурою, розсилкою мейлів, підтримкою сайту тощо. І взагалі - очолити процес, замість того, аби писати монологи на «Детектор медіа».
 
Наша профспілка має бути престижним професійним клубом. Плани, як це зробити, є. Необхідна лише дрібничка – дієва виконавча структура. Люди, яких би ми найняли на роботу. В іншому випадку, якщо я персонально буду займатися усіма організаційними питаннями на безоплатній основі, то, боюся, через місяць вдячні профспілчани можуть носити квіти на могилку.
 
Я ще не бачив вдалого прикладу побудови роботи будь-якої, чи то громадської, чи суто комерційної організації без урахування реалій життя. Себто без чіткої організації роботи з персональною відповідальністю, чітким таймінгом та виконанням поставлених задач та досягнення цілей за умов належного фінансування.
 
З менеджерської точки зору взагалі немає різниці у характері організації. В основу все одно лягає усталена бізнес-схема. В іншому випадку організація нежиттєздатна.
 
Тож бути чи не бути профспілці? Її доля, хоч як це банально, у руках її членів.
 
Безглуздого листування відносно обговорення мого бачення діяльності профспілки не вестиму. Натомість, відкритий до пропозицій адекватних людей та охочих долучитися до налагодження ефективної діяльності профспілки.
 
Мейл простий: r@skrypin.info
 
Роман Скрипін, голова Незалежної медіа-профспілки України
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10262
Теги:
Читайте також
24.12.2008 06:57
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
15 862
24.07.2008 09:30
Андрій Лаврик, для «Детектор медіа»
11 756
23.07.2008 11:00
Павло Булгак
, для «Детектор медіа»
12 571
22.07.2008 11:42
Николай Фельдман, для «Детектор медіа»
11 792
24.04.2008 11:28
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
10 306
18.04.2008 09:41
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
9 052
29.02.2008 14:25
Олександр Тертичний
для «Детектор медіа»
9 665
25.02.2008 09:25
Олександр Тертичний
для «Детектор медіа»
10 420
Коментарі
25
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тертичний
5849 дн. тому
Фельдману: Думати, як відомо, корисно. Краще би знати і вміти, про етику не забувати. Не знаєте – спитайте (адреса моя Вам відома). Знаєте – подайте факти, аргументи і подібні «дрібнички». Елементарно, Ватсон… Бо не чоловіча справа спростовані припущення повторювати – та ще й на сайті. Так наражаються на образливі вислови, які на Вашу адресу наведені нижче, і появу яких на сайті я особисто рішуче засуджую.
Фельдман
5849 дн. тому
ingoo -> думаю, что вы абсолютно правы
Фельдман
5849 дн. тому
Таки да -> аккуратнее на поворотах. скажите мне это в глаза. если наберетесь смелости
Тертичний
5850 дн. тому
To ingoo: Мабуть, Ви не знайомі з цікавою максимою: немає нічого практичнішого за добру теорію. Управлінська практика наших активістів, не знайомих з теоретичними і практичними основами функціонування демократичних організацій, яскраво доводить попереднє. То ж, Ви і надалі пропонуєте працювати, як Бог на душу пошле – не зважаючи на катастрофічні результати? У Вас є заперечення по суті, чи Вас просто дратують мої виступи? Не читайте… А щодо мого управлінського досвіду, Ваше припущення виявилося цілком помилковим: саме на основі особистого досвіду я викладаю свої пропозиції, врахування яких може багато що змінити. Чи виявляться ці пропозиції і зміни, що з них випливають, потрібними сьогодні – це дійсно питання. Скоро стане ясно. Можливо, ще 2003-го року я дійсно потрапив не до свого потягу. А може, з того часу потяг змінив маршрут і станцію призначення…
ingoo
5850 дн. тому
to Tертичний. в лютому вперше був на засідання профспілки на Володимирській 55. Здається, яскравість саме пана Тертичного в дискусії стала помітною вже тоді. Теоретичність і наскільки я розумію, відсутність жодного управлінського досвіду - те, що веде до чисельних статей, пропозицій, розкриття проблеми - а в житті нічого не змінює.
Активист
5850 дн. тому
Этот столичный мажор профсоюзу не нужен
Таки Да
5850 дн. тому
.. А хто такой Фельдман?) и шо он таки хорошего может сделвть для украинской профспилки?.. ой.. не делайте мне смешно..
УПЯЧКА
5850 дн. тому
Рома, выйди замуж сам за себя!
Цыгипа
5850 дн. тому
Вместо "аховых" предложений и слезливых всхлипываний приведу простой пример. А вы уж сами решайте: нужен или нет профсоюз и всякие там членские "корочки". В ноябре 2007 года, когда на меня уже стали основательно "давить" местечковые "вожди" за мои журналистские расследования, я поехал в столицу с твёрдым намерением вступить в НМПУ. Встретился в офисе с Сергеем Гузем, заполнил анкету, написал заявление. Мне сказали: жди ответа, потому как грядёт реорганизация. Реорганизация грянула. Бумажки где-то у кого-то на очередном рассмотрении. А тем временем следователь новокаховской прокуратуры отказывает в возбуждении уголовного дела по факту покушения на мою жизнь, мотивируя тем, что я... не предоставил никаких документов, доказывающих что я - журналист. Смешно? А в Н.Каховке только одна газета из шести существующих не написала о нападении на меня, и эта газета, в штате которой состоит городской "начальник" НМПУ. А его коллега - редактор "Каховской Зари" г-ин Менисенко, член НСЖУ, спасая реноме новокаховского мера Коваленко, и вовсе заявил: "Цыгипа - не журналист, ибо он не состоит в НСЖУ!". Грустно? Вот такие у нас в Украине журналистские "профспілки". "Залежні" и "незалежні". Для кого они существуют? Для кабинетных начальников? Вопрос, как говорится, не требующий ответа...
Тертичний
5850 дн. тому
Фельдману: Закликати мене чи кого ще Ви, звичайно, маєте повне право. Як і висловлювати свою думку, особливо, коли вона обгрунтована. А ось далі, як заначав раніше Вася, у Вас повна каша: 1. Обмежувати мою свободу дій (вийти або висунутися) у Вас не маєте жодних підстав: зазирніть в Конституцію і статут спілки. 2. Якщо Ви і ще деякі члени комітетів взяли відповідальність «на свои плечи» і демонструєте інтелектуальну та організаційну неспроможність, кожен член спілки має право повідомити вам свою думку з цього приводу. Щоправда, якщо це критика, то краще це робити «з відкритим забралом», але й за ніком не забороняється. Ви називаєте це «приписывать безответственность другим» - це ще одна ознака нашої з Вами належності до дуже відмінних соціальних характерів. 3. Ця ж відмінність виявляється у незбагненній, на мій погляд, формі Вашого п.2: «Выдвинуться на конференции КНМП и взять на себя ответственность за дальнейшее ее развитие». Тут Ви наче верховний Гуру (чи Генеральний секретар ЦК КПРС) не тільки мене зобов’язуєте, але й всю Київську організацію, яка, нібито, має обрати мене головою, як тільки я висуну свою кандидатуру?. 4. Я ніколи не ухилявся від відповідальності: в межах взятих на себе зобов’язань. Маю одне моральне зобов’язання щодо НМПУ і КНМП: довести правоту моїх гіпотез, думок і пропозицій, задля порятунку і перспективи спілки.
Тертичний
5850 дн. тому
Вибачте, загубилося закінчення вчорашньої задовгої репліки: Адже головним ресурсом профспілки може бути тільки дієва солідарність її членів. Вона може існувати тільки на основі взаємної довіри. Цю довіру зруйнували вчорашні керівники спілки своєю закритістю. А нинішні (частково вчорашні) керівники навіть не здогадуються, що довіру потрібно відновляти. При чому, відновляти не від нуля, а з від’ємного балансу: адже, кредит довіри «рядових» спілчан керівниками профукано приблизно так, як «помаранчовими» лідерами профукано кредит довіри київського Майдану Без вирішення цієї, ключової проблеми неможливо вирішити всі інші, теж важливі, але другого порядку завдання. «Я ще не бачив вдалого прикладу побудови роботи будь-якої, чи то громадської, чи суто комерційної організації без урахування реалій життя» - написав Р.Скрипін. І тим самим визнав, що головної «реалії життя» нашої спілки він просто не помічає. Шановні «реалісти», хіба ви не бачите, в якому стані залишається київська організація? А у неї ж, на відміну від НМПУ, кошти є, і апарат сформовано, як повідомлялося на конференції 9 лютого. Минуло майже три місяці, і що ж – організація запрацювала? Чому ми маємо повірити, що з отриманням коштів запрацює Національна спілка – адже її керівники демонструють такі ж самі, «менеджерські» принципи? Чому ми маємо повірити, якщо більша частина комітету НМПУ складається з людей, які довели її до непритомності? І досі не хочуть визнати цей факт.
Фельдман
5851 дн. тому
Тертычному -> Александр. Я призываю вас публично. С этой позицией вам только два пути: 1. выйти из организации и рассказывать свои эти свои монологи стенам, детям или птицам; 2. Выдвинуться на конференции КНМП и взять на себя ответственность за дальнейшее ее развитие. Если Вы не последуете любому из этих вариантов, я буду иметь полное право называть вас человеком безответственным. Ибо вы приписываете безответственность другим, не взяв на себя никакой ответственности, кроме как отвественность возлагать ее на других людей, уже ее взявшей на свои плечи.
Фельдман
5851 дн. тому
ВасяClasik -> Да што Вы, Вася? Вы пропустили момент со своим язвительным отношением, когда эта организация получила статус Full member of International Federation of Journalists. Такая, к сравнению, организация, как НСЖУ (Вами, видимо, крайне любимая), имеет статус рангом ниже на порядок. Ну да куда уж для Вас, видимо, и Международная Федерация Журналистов - не организация? Для Вас МФЖ не существует? Может, для Вас есть только НСЖУ в этом мире? У меня стойкое ощущение, что для Вас существует только эта организация...
ВасяClasik
5851 дн. тому
Да пока организации никакой нет. Есть только амбиции и туманные намерения. Никого вы защищать не собираетесь, поскольку об этом ничего не пишите. Вам нужен клуб. Ну, а мы другой, более натуральной, ориентации.
Фельдман
5851 дн. тому
Да уж, господа, ваши эти комментарии. А что сделали Вы для развития организации?
Олександр Тертичний
5851 дн. тому
Про ресурси та довіру в медіа-профспілці Голова ілюструє розбіжності двох принципів Виступ Романа Скрипіна (Профспілка: to be or not to be?) доводить, що в НМПУ з певного часу все робиться «як завжди». Оминаючи обгрунтування принципів роботи, обговорення програми і її схвалення громадою, Голова береться одразу здійснити «заходи з реалізації»: «Наша профспілка має бути престижним професійним клубом. Плани, як це зробити, є. Необхідна лише дрібничка – дієва виконавча структура. ...З менеджерської точки зору взагалі немає різниці у характері організації. В основу все одно лягає усталена бізнес-схема». Іншими словами, «дайте нам гроші – і ми зробимо!». Таку ж позицію займають перший заступник голови НМПУ Сергій Гузь, члени комітету НМПУ Тетяна Якубович та Микола Фельдман. Шановні «менеджери», я цілком згоден з переліком проблем спілки, який навів Глова. Не викликає жодних заперечень, що спілці потрібна «дієва виконавча структура». Припустимо, що гроші на неї знайшлися. Але хто ж вам їх дасть, якщо ви: не погодили ваші плани із спілчанами; не оприлюднили навіть ті загадкові плани; не довели вашу компетентність. У мене, наприклад, є суттєві сумніви з останнього питання – тому, що автори не вбачають принципової відмінності між організацією роботи профспілки і бізнесової структури. Бо в переліку проблем спілки, які навів Р.Скрипін, не виявилося головної проблеми – втраченої довіри. Адже головним ресурсом профспілки може бути тільки дієва солідарність її членів. Вона може існувати тільки на основі взаємної довіри. Цю довіру зруйнували вчорашні керівники спілки своєю закритістю. А нинішні (частково вчорашні) керівники навіть не здогадуються, що довіру потрібно відновляти. При чому, відновляти не від нуля, а з від’ємного балансу: адже, кредит довіри «рядових» спілчан керівниками профукано приблизно так, як «помаранчовими» лідерами профукано кредит довіри київського Майдану Без вирішення цієї, ключової проблеми неможливо вирішити всі інші, теж важливі, але другого порядку завдання. «Я ще не бачив вдалого прикладу побудови роботи будь-якої, чи то громадської, чи суто комерційної організації без урахування реалій життя
НеВася
5851 дн. тому
Цілком бо ж погоджуюся з Васею со товаріщі! Та воно ж і вже давно відомо, що, вибачте, мандіти - то не мішкі тягати, навіть, бодай і діряві профспілкові! Я взяти голку з ниткою та й трохи підлатати ті мішкі? Мабуть: не царськоє то дело?! І чого ж ми такі бідні...
ВасяClasik
5851 дн. тому
Рома, как настоящий звездный жлоб просит денег и абсолютного послушания.
смотрящий
5851 дн. тому
Что припекло? Очень похоже, что ты, Рома, широко раскрыл двери чтобы ими громко хлопнуть))) Молодец! ПР-фореве! Давай, сматывай удочки, а то не ровен час и вправду какой-нибудь "сомнительный конфликт" придется разруливать... to be continue))))
Вася
5851 дн. тому
Ромцю, я плакав як читав твій допис. Ти гадаєш, як будеш зявлятись в офісі профспілки частіше, ніж раз на тиждень, то вже перепрацюєшся, і тобі будуть носити квіти на могилку? Моє сонце. Квіти треба заслужити. А ще - риба моя, ну не потрібно винаходити велосипед, який вже давно винайшли американці у керуванні неприбутковими організаціями. Перетри з розумними людьми, не з журналістського середовища. Або нема бажання і лінь щось робити, або просто нема толку. ГГГ, цирк, кличеш когось хто б прийшов і розрулив ситуацію, поки ти будеш виконувати свою "представницьку функцію, скоріше формальну". А де твоя команда, чувак? Ще не сколотив? Да і задовбали вже розмови про рестарт. Прийшло чергове лопуцько і просить когось зробити рестарт замість нього, такого класного, но такого одинокого, нещасного, ото воно риється собі у профспілковому смітті вже третій місяць без толку, ах. Звізда наша, ти там навіщо? Ти якось оприділись чи ти звіздиш чи ти керуєш. Чим ти проявив себе за ці три місяці? Де? Якось і не виникає бажання з тобою працювати. І можливо, не тільки в мене.
ЧЛЕН НМПУ № 007
5851 дн. тому
Дійсно жаль визнавати - що профспілка не потрібна. У нас в Країні немає жодних підстав для її повноцінної роботи - тотальне жлобство та сітуатівщина.. А той кого звільнять, або звільняють - завтра піде і знайде собі іншу роботі, і це не новина; а якщо тебе послали через "непрофесійність" - то тут звичайно, правильно, як каже роман "сумнівні трудові конфлікти" - не є предметом для розгляду.. Щодо ідей - то візьміться за закони, пане Романе. В комітеті наш друг і товариш - Андрій Шевченко, теж голова в минулому - і повносьте хоч якісь "журналістські" правки в редакції законів - бо далі бігати і голосити профспілковою солідарністтю - не варіант.. немає її, і ми всі тому дуже сумуємо. Сядь за стіл переговорів із Лубченко, він хоч і старо-хвора людина, жопализ урядових срак - але може шось з того вийде.. залучай студентів - обери старост по університетах - хай дають нових членів, які 5 рублів не проп’ють - а потратять на розвиток професії.. Зроби прескарту міжнародного формату, а не таку - на яку "срали" всі хто хотів - як то кажуть "цяцька в собі".. Пильнуй за частотою рядів - бо те шо ми мали в 2003 році - вже наполовину як не ПіАрАси (прости господі), так вже давно через міжнародний термінал "пішли від нас".. А щодо грантів та всієї цієї кормушки - ти правий - то брєд, і не варто туди навіть зазіхати; як і сподіватися на вселенську допомогу "братських" профспілок.. сумно, насправді, дуже сумно. І відповідаючи на питання - треба чи ін - скажу ні - треба докінця похєріть цю ідею, шоб років за 10-15 інші люди за неї взялися і понесли.. :)
Д.Джангиров
5851 дн. тому
Ну я же говорил.
andro
5851 дн. тому
vstupim v profsoyuz vse kak odin
Весенний
5851 дн. тому
Шалун, я тебя никогда не забуду!
Святослав Шеремет
5851 дн. тому
Рома, я тебя во всем поддерживаю!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду