Медіапрофспілки помирилися

29 Квітня 2011
8056
29 Квітня 2011
14:14

Медіапрофспілки помирилися

8056
І знайшли компроміс у питанні членських внесків
Медіапрофспілки помирилися

Учасники конференції медіапрофспілок у складі Незалежної медіа-профспілки України, Київської незалежної медіа-профспілки, Запорізької незалежної медіа-профспілки, Волинської незалежної медіа-профспілки закликали солідаризуватися і провести реформу НМПУ. Також вони домовилися, що наступний з'їзд профспілки має бути скликаний на основі прозорої та демократичної процедури за рішенням Ради НМПУ, яка має зібратися не пізніше 30 червня 2011 року за участі усіх медіапрофспілкових організацій. Про це йдеться в заяві медіапрофспілок.

 

На думку учасників конференції, одним з найефективніших інструментів захисту прав журналістів є дієва всеукраїнська медіапрофспілка. Вони вважають, що таким інструментом має стати Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ). «Ми висловлюємо волю провести реформи НМПУ і відродити її колишній авторитет. Ми закликаємо всіх журналістів виявити солідарність і взяти активну участь у розбудові НМПУ», - йдеться в заяві учасників конференції.

 

Профспілчани самокритично констатували, що в недавньому минулому вони припускалися серйозних помилок, що призвели до кризи в профспілковому русі журналістів. «Ми усвідомили наші хибні кроки і в майбутньому будемо їх уникати. Ми будемо пильнувати за тим, щоб діяльність профспілки здійснювалася в суворій відповідності до Статуту і законів України. Ми констатуємо, що розходження в поглядах всередині профспілки є підставою для дискусій і пошуку компромісу, а не для взаємного поборювання», - заявили вони.

 

Учасники конференції погодилися, що регіональні організації мають право на власну політику у рамках статуту і програмних завдань профспілки.

 

Окрім цього, профспілки знайшли компроміс у питанні розподілу членських внесків. Рада НМПУ, збори якої відбулись 16 квітня в Києві, погодила основні принципи нової системи збору членських внесків до НМПУ, та скасувала рішення Комітету НМПУ про централізацію всіх внесків. Про це повідомляє прес-служба медіапрофспілки.

 

За новою системою члени профспілки сплачуватимуть внески у розмірі 1% від зарплати, як і у традиційних профспілках. Для тих, хто не має легальних або постійних джерел доходу, мінімальний розмір внеску встановлений у розмірі не нижче 1% від мінімальної зарплати, визначеної урядом України.

 

Члени профспілки, які не об'єднані у структурні підрозділи НМПУ (первинні осередки, місцеві, обласні або регіональні організації) сплачуватимуть усю суму членського внеску на центральний рахунок профспілки (НМПУ) де і відбуватиметься їх адміністрування.

 

Первинні, місцеві, обласні та регіональні організації НМПУ, що мають власний офіс та банківський рахунок, перераховуватимуть до центрального офісу НМПУ лише 50% внесків. Інша половина коштів залишатиметься у їх розпорядженні.

 

Первинні осередки, місцеві, обласні та регіональні організації профспілки, що не мають власних банківських рахунків, мають усі внески перераховувати на центральний рахунок НМПУ. Також ці організації отримують право на повернення 50% внесків для фінансування власних витрат, що відповідають цілям діяльності НМПУ.

 

Запропоновані зміни щодо членських внесків мають бути узгоджені на рівні первинних осередків, місцевих, обласних та регіональних організацій профспілки і повторно розглянуті на позачерговій Раді НМПУ, що збереться не пізніше 30 червня 2011 року. Усі остаточні зміни та новий порядок збору членських внесків пропонується зафіксувати у вигляді змін до статуту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8056
Теги:
Читайте також
07.07.2010 15:27
Остап Кривдик
, для «Детектор медіа»
13 538
23.07.2008 11:00
Павло Булгак
, для «Детектор медіа»
12 569
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду