У Чечні жорстоко побили журналістку «Новой газеты»: їй зламали пальці та поголили голову

У Чечні жорстоко побили журналістку «Новой газеты»: їй зламали пальці та поголили голову

4 Липня 2023
3636

У Чечні жорстоко побили журналістку «Новой газеты»: їй зламали пальці та поголили голову

3636
Єлена Мілашина прибула до Чечні на судове засідання у справі викраденої чеченськими силовиками матері громадських активістів.
У Чечні жорстоко побили журналістку «Новой газеты»: їй зламали пальці та поголили голову
У Чечні жорстоко побили журналістку «Новой газеты»: їй зламали пальці та поголили голову

У Чечні невідомі в масках напали і жорстоко побили журналістку російського опозиційного видання «Новая газета» Єлену Мілашину. Журналістці зламали пальці і поголили голову, техніку і документи постраждалих знищили. Про це повідомляють «Новая газета» та «Медуза».

Повідомляється, що журналістка прибула до Чечні у службове відрядження. Вона їхала на судове засідання у справі викраденої чеченськими силовиками Зареми Мусаєвої — матері громадських активістів Янгулбаєвих та дружини федерального судді, якій 4 липня винесуть вирок. 

Разом з нею був адвокат Олександр Нємов, який представляє інтереси Мусаєвої в суді.

Дорогою з аеропорту до Грозного автомобіль журналістки та адвоката заблокували три машини з озброєними людьми в масках. Вони жорстоко побили Мілашину і Нємова кийками та ногами, відібрали телефони, знищили техніку і документи. 

Мілашиній зламали кілька пальців, вимагаючи код від телефону. Крім того, їй зголили волосся і залили голову зеленкою. Нємов отримав, крім інших травм, колоте поранення ноги. 

Постраждалих відвезли до однієї з лікарень у Грозному. За словами голови «Команды против пыток» Сергія Бабинця, який перебуває з ними, Нємов «сидить в інвалідному візку», а Мілашина «не може навіть сидіти». У журналістки діагностували закриту черепно-мозкову травму, вона втрачала свідомість.

Мілашина і Нємов відмовилися надавати свідчення чеченським поліцейським, оскільки «не бачать у цьому користі». При цьому Нємов все ж планує взяти участь у судовому процесі. Також повідомляється, що на прохання редакції в ситуацію втрутилася уповноважена з прав людини Росії Тетяна Москалькова.

Тим часом, за інформацією «Команды против пыток», Зарему Мусаєву засудили до 5,5 років колонії загального режиму. Саме цей термін для неї вимагала прокуратура. Її визнали винною у шахрайстві та насильстві до співробітника поліції. Захист Мусаєвої просив відкласти оголошення вироку через напад на адвоката Олександра Нємова, проте суд відмовив у клопотанні.

Нагадаємо, 28 березня 2022 року російська «Новая газета» повідомила, що зупиняє свою роботу на сайті, у соцмережах та на папері «до закінчення "спеціальної операції на території України"». У липні та серпні видання штрафували за нібито поширення «фейків» про війну в Україні. 5 вересня суд анулював ліцензію друкованій «Новой газете», а 15 вересня — і сайту видання.

У квітні 2022-го колишні журналісти російської «Новой газеты» виїхали за кордон та запустили новий проєкт — «Новая газета. Европа». Головним редактором став Кирил Мартинов. Нещодавно Генпрокуратура Росії визнала видання «Новая газета. Европа» «небажаною організацією».

Фото: «Новая газета», «Команда против пыток» / телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3636
Читайте також
08.01.2024 12:06
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 899
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду