Чоловіка, який вдарив по обличчю редакторку «Кола», оштрафували на 850 гривень

Чоловіка, який вдарив по обличчю редакторку «Кола», оштрафували на 850 гривень

14 Вересня 2023
971
14 Вересня 2023
12:30

Чоловіка, який вдарив по обличчю редакторку «Кола», оштрафували на 850 гривень

971
Інцидент трапився 9 травня під час покладання квітів у Полтаві. Чоловік у відповідь на питання журналістки силою виштовхав її з меморіалу, а потім вдарив по обличчю.
Чоловіка, який вдарив по обличчю редакторку «Кола», оштрафували на 850 гривень
Чоловіка, який вдарив по обличчю редакторку «Кола», оштрафували на 850 гривень

Октябрський районний суд міста Полтави призначив 850 гривень штрафу чоловіку, який вдарив по обличчю головну редакторку онлайн-видання «Коло» Тетяну Цирульник.

Як повідомила Тетяна Цирульник представниці ІМІ, таке рішення суд ухвалив 8 вересня, визнавши чоловіка винним в умисному завданні легкого тілесного ушкодження (ч. 1 ст. 125 ККУ).

Тетяна Цирульник заявила, що не задоволена кваліфікацією кримінального порушення за цією статтею, адже хотіла, щоб її кривдника судили за  ч. 1 ст. 345 ККУ — погроза або насильство щодо журналіста.

«Це було дуже важливо і для мене, і для журналістської спільноти, щоб покарали саме за напад на журналіста. Бо я прийшла 9 травня до Вічного вогню не гуляти, а робити репортаж, за що мене й побили», — сказала Тетяна.

Водночас журналістка зауважує й свою провину в цій ситуації.

«Якби я вдягнула кепку з лого Kolo.news, або жилетку PRESS, або той клятий бейджик-посвідчення журналіста, то, мабуть, мене б усе одно вдарили, але це дало б підставу кваліфікувати справу саме як напад на журналіста!

Насправді законодавство не змушує журналістів носити на видному місці бейджик, можна й у сумці носити й показувати на вимогу. Але якщо немає бейджика на видному місці, тоді в суді вам буде дуже важко довести, що ваш кривдник бив вас саме за те, що ви виконували свою роботу журналіста. Буде просто напад на підставі раптової неприязні (хоча іноді можна отримати саме за бейджик, і Революція гідності таких прикладів знає багато)», — сказала журналістка.

Крім того, Тетяна Цирульник розповіла, що нападник намагався в суді виставити її в негативному світлі.

«Начебто він “наводив в операторів справки, і ті сказали, що я провокаторка”. Клявся, що я бігла за ним з криком “пі…с” і назвала таким, “хто не любить Україну, а любить мужчину”. Так, я цитую, бо записувала на диктофон засідання суду, це закон дозволяє.

Це брехня. По-перше, на роботі та ще й у публічному місці журналісти розуміють, що вони — обличчя видання, і поводяться відповідно. По-друге, я ніколи не вживаю образ такого типу.

Його каяття було швидше ниттям: що поганий журналіст зняв побиття на відео, яке побачила донька мого кривдника, яка живе за кордоном, побачили сусіди, друзі й колеги – і його відсторонили від роботи фотографом в одному з поважних закладів Полтави. Втратив халтурку», — сказала Цирульник.

Журналістка сказала, що протягом трьох років після рішення суду вона має право подати ще цивільний позов, і додала, що подасть позов, якщо її кривдник спробує з нею контактувати.

Також Тетяна додала, що розчарована реакцією деяких своїх колег на інцидент: «Я, мабуть, уже не зможу себе почувати в безпеці поруч з колегами. Один журналіст знімав відео, але інший просто повернувся спиною».

Нагадаємо, 9 травня в Полтаві невідомий чоловік штовхав та вдарив по обличчю журналістку, головну редакторку видання «Коло» Тетяну Цирульник. Інцидент стався біля Меморіалу солдатської слави під час покладання квітів. 

Один з учасників акції покладання квітів прийшов з портретом свого батька. Присутня там журналістка назвала це російськими наративами, порівнявши з проросійською акцією «Безсмертний полк». На суперечку агресивно відреагував інший чоловік, який спочатку з нецензурною лайкою запропонував Цирульник «іти звідси». Журналістка заперечила, що це публічне місце, яке вільне для всіх. Після того чоловік спершу силою виштовхав її з простору перед меморіалом, потім вдарив по обличчю.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу України. Правозахисна організація «Комітет захисту журналістів» закликала поліцію негайно розслідувати напад на Тетяну Цирульник.

Фото: чоловік штовхає Тетяну Цирульник, 9 травня 2023 року / кадри з відео Віталія Скобельського

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
971
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду