Журналіста російського видання «Новая газета. Европа», який зізнався у покращенні свого життя через війну, звільнили

Журналіста російського видання «Новая газета. Европа», який зізнався у покращенні свого життя через війну, звільнили

8 Червня 2023
2125
8 Червня 2023
17:02

Журналіста російського видання «Новая газета. Европа», який зізнався у покращенні свого життя через війну, звільнили

2125
Ян Шенкман пошкодував у фейсбуці, що війна не розпочалася раніше.
Журналіста російського видання «Новая газета. Европа», який зізнався у покращенні свого життя через війну, звільнили
Журналіста російського видання «Новая газета. Европа», який зізнався у покращенні свого життя через війну, звільнили

Головний редактор «Новой газеты. Европа» Кирил Мартинов повідомив про те, що звільнив оглядача видання Яна Шенкмана, який кілька днів тому на власній фейсбук-сторінці зізнався у покращенні свого життя після початку війни. Про це Мартинов сказав редактору «Європейської правди» Сергію Сидоренку, відповідаючи на його запитання під час панельної дискусії на міжнародній конференції Riga StratCom Dialogue, що проходить цими днями в столиці Латвії.

Як розповів Сергій Сидоренко «Детектору медіа», він спеціально записався на участь у дискусії, щоб поставити запитання Кирилу Мартинову. Адже був одним із перших, хто звернув увагу на пост Шенкмана, який відразу викликав неабиякий резонанс.    

«Всі, кого я знаю, поїхавши (з Росії. — “ДМ”), покращили своє становище. Я розумію, що це необ’єктивна вибірка, але все-таки це вибірка. Одна дівчина нещодавно так і сказала: “Нам усім стало краще через війну. І це мене лякає”. Ми бенефіціари війни, вигодонабувачі. У тому числі я», — написав журналіст видання, яке позиціонує себе ліберально-демократичним, опозиційним і правозахисним. 

«Щодня відбувається щось хороше, нові проєкти, інтерв'ю, цікаві зустрічі. І загалом мені стало краще. Я став більш спокійним, добрим, упевненим у собі, частіше посміхаюсь. А все тому, що йде війна», — описав Ян Шенкман зміни, що відбулись у його житті.      

«В принципі, нічого нового, звичайно. Тільки західним лібералам, котрі активно зараз просувають всюди “хороших русских” як жертв війни, вже навіть більших, ніж українці, треба весь час нагадувати про такі-от дописи “бенефіціарів війни”. Які стали частіше посміхатися», — прокоментувала пост Шенкмана шеф-редакторка групи видань «Детектор медіа» Наталія Лигачова.

Отримавши безліч негативних відгуків, у першу чергу від української аудиторії, Шенкман видалив цей пост. Але багато хто зберіг його висловлювання у вигляді скриншотів, а головне — запам’ятав.

«Я запитав у головного редактора, чому команда видання після того, як один з її членів фактично підтримав геноцидальну війну, не вийшла з public denial (публічним запереченням. — “ДМ”) цієї позиції? Виходить, видання погоджується з позицією співробітника, який написав, що всім росіянам, тобто вам також, стало краще через війну? І ще я просив Мартинова чесно сказати, чи стало краще через війну особисто йому», — розповів Сергій Сидоренко.   

У відповідь Кирил Мартинов заявив, що Яна Шенкмана звільнили. І додав: «Особисто я можу сказати, що мені краще жити не стало».

Як відомо, «Новая газета. Европа» була створена співробітниками «Новой газеты», що виїхали з Росії до Європи після початку широкомасштабного вторгнення.  

Перед тим, у березні 2022 року, «Новая газета» отримала два попередження від Роскомнагляду за згадку в матеріалах «іноземних агентів» без відповідного маркування. Два попередження за російським законодавством вважається підставою для анулювання свідоцтва про реєстрацію ЗМІ. 

28 березня «Новая газета» повідомила, що призупиняє вихід на сайті, у соцмережах та на папері до закінчення війни в Україні. Рішення було пов’язане з другим попередженням від Роскомнагляду.

За твердженням журналістів «Новой газеты. Европа», їхнє видання — це окремий проєкт, юридично та фактично незалежний від «Новой газеты», яка призупинила роботу через цензуру.

Фото: фейсбук Яна Шенкмана

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2125
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду