The Insider: Двох російських журналісток-емігранток, імовірно, отруїли за кордоном

The Insider: Двох російських журналісток-емігранток, імовірно, отруїли за кордоном

16 Серпня 2023
1760
16 Серпня 2023
12:33

The Insider: Двох російських журналісток-емігранток, імовірно, отруїли за кордоном

1760
Виконавців поки не виявили, але редакція вирішила оприлюднити наявні дані, щоб попередити активістів і журналістів, які залишили Росію, про загрозу.
The Insider: Двох російських журналісток-емігранток, імовірно, отруїли за кордоном
The Insider: Двох російських журналісток-емігранток, імовірно, отруїли за кордоном

Розслідувачі видання The Insider встановили, що з осені 2022 року сталася низка отруєнь росіян, які виїхали з Росії. Зокрема, постраждали журналістки Олена Костюченко та Ірина Баблоян, а також голова фонду «Свободная Россия» Наталія Арно. 

Як пише The Insider та передає «УП», журналістку «Новой газеты» і «Медузы» Олену Костюченко отруїли у жовтні в Мюнхені. Тиждень по тому з практично ідентичними симптомами зіткнулася журналістка «Эха Москвы» Ірина Баблоян у Тбілісі. Вже навесні 2023 року нейротоксичною речовиною отруїли главу Фонду «Свободная Россия» Наталію Арно. 

Злочинців поки не ідентифіковано, але редакція порадилася з потерпілими і вирішила оприлюднити наявні дані, «щоб попередити активістів і журналістів, які виїхали з Росії, про наявну загрозу». Видання не виключає, що вже є й інші жертви отруєнь.

Випадки цих трьох отруєнь The Insider вивчив разом із лікарями-експертами з отруйних речовин. Серед них — фахівець із хімічної зброї, який раніше працював в Організації з заборони хімічної зброї; російський учений, що раніше працював у секретній програмі з розробки отруйних речовин, яку курує ФСБ; і приблизно десяток лікарів різних спеціальностей, включно з російським лікарем, який брав активну участь у реанімації Олексія Навального і Дмитра Бикова.

Олена Костюченко, яка робила репортажі з Херсона на початку війни, перед поїздкою до Маріуполя 30 березня 2022 року отримала попередження про підготовку замаху на неї руками «кадирівців». Костюченко виїхала з Запоріжжя, а потім і з України. Головред радив їй не повертатися з Європи до Росії.

Костюченко, ймовірно, отруїли в Мюнхені 18 жовтня 2022 року, під час обіду з подругою. До Мюнхена вона приїхала з Берліна для оформлення української візи. Уже дорогою назад вона відчула себе погано. Відтоді її мучила нудота, болі, безсоння, пізніше набряки. 

Аналіз на токсини Олена спробувала зробити вперше аж через два місяці, але через низку дивних обставин так і не отримала результату. Справу Костюченко закрили, а потім поновили.

За даними The Insider, якась речовина в крові Олени перевищувала норму, але зробити однозначний висновок, що саме вона спричинила отруєння, було неможливо.

Ірину Баблоян, імовірно, отруїли в Тбілісі 25 жовтня 2022 року. Вона жила в готелі King Tamar. Увечері 25 жовтня вона відчула себе недобре, а на ранок прокинулася вже дуже ослабленою і з запамороченнями. Увечері 26 жовтня проявився долонно-підошовний синдром: долоні та стопи стали багряними і «горіли».

У дорозі на Єреван 27 жовтня Ірині стало гірше, з'явилася сильна тривога.

Симптоми Олени та Ірини були схожі (біль вище шлунка, нудота, металевий присмак у роті), але в Баблоян ще й періодично виникали почервоніння на шкірі.

Ірина до токсиколога не зверталася, зробила тільки аналізи на алергію (вони були негативними на всі відомі алергени). Переїхавши через кілька місяців до Берліна, вона все ж здала кров для токсикологічного аналізу. 

Однак результати аналізів їй не прийшли: у клініці «Шаріте» заявили, що її зразки крові загубилися. Ірину, як і Олену, допитували німецькі поліцейські.

Наталію Арно отруїли в Празі, імовірно, в номері готелю Garden Court у ніч із 2 на 3 травня 2023 року. Двері її кімнати були відчинені, у ній витав запах парфумів. Під ранок у Наталії дуже боліли зуби і язик, потім біль став «гуляти» по тілу. 

Наталія не стала звертатися до лікарів у Празі і того ж дня полетіла до Вашингтона (де зараз проживає). Там вона звернулася по медичну допомогу і вже 4 травня здала аналізи крові (єдина з отруєних, хто встиг це зробити швидко). 

Її справу все ще розслідують правоохоронні органи США. Результати токсикологічного аналізу поки що невідомі, але лікарі повідомили Наталії, що вона була отруєна нейротоксичною речовиною (без уточнення, якою).

На думку експерта, який раніше займався розробкою отруйних речовин, симптоми Наталії, зокрема оніміння, вказують на нервово-паралітичну речовину. До класу таких речовин належать і всі види «Новачка», але за одними лише цими симптомами конкретизувати клас речовини неможливо. 

Під час чищення зубів отрута могла потрапити в мікропори в порожнині рота і за кілька годин почати дію — нервово-паралітична отрута в такому випадку може бути дуже болючою.

Ймовірно, це отруєння Арно було вже не першою спробою. Наприкінці липня 2021 року Наталія була на заході у Вільнюсі, де зустрічалася з активістами. Там в один із днів вона також відчула запах парфумів у номері, невдовзі в неї піднялася температура, вона відчула слабкість, а по всьому тілу з'явився висип.

Водночас The Insider не підтверджує заяви активісток Любові Соболь та Ельвіри Вихарєвої про їхні отруєння.

Нагадаємо, у травні німецька поліція заявила, що розслідує можливе отруєння двох російських емігранток, які наприкінці квітня відвідали конференцію в Берліні. Захід організували за підтримки критика Кремля Михайла Ходорковського.

Фото: The Insider

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1760
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду