Суд продовжує розгляд справи проти загиблого воїна про напад на журналіста підсанкційного каналу «Наш»

Суд продовжує розгляд справи проти загиблого воїна про напад на журналіста підсанкційного каналу «Наш»

27 Липня 2023
4455
27 Липня 2023
15:55

Суд продовжує розгляд справи проти загиблого воїна про напад на журналіста підсанкційного каналу «Наш»

4455
У 2021 році Юрій Горовець вирвав у журналіста проросійського каналу мікрофон та двічі вдарив його кулаком по обличчю, а в грудні загинув у лавах ССО. Адвокат каже, що прокуратура сама має відмовитись від обвинувачення. Прокуратура відповідає: відмовиться, якщо в процесі розгляду переконається, що обвинувачення не підтверджується.
Суд продовжує розгляд справи проти загиблого воїна про напад на журналіста підсанкційного каналу «Наш»
Суд продовжує розгляд справи проти загиблого воїна про напад на журналіста підсанкційного каналу «Наш»

Шевченківський районний суд Києва продовжує розглядати справу про напад на працівника проросійського телеканалу «Наш», який стався ще в 2021 році, попри те, що обвинувачений у справі Юрій Горовець загинув у лавах ССО на російсько-українській війні. Про це повідомила громадська діячка і волонтерка Оксана Корчинська.

Як розповідають «Ґрати», інцидент стався 4 лютого 2021 року. Тоді біля Шевченківського управління поліції Києва відбулася сутичка між протестувальниками від партії «Братство», які вимагали звільнення побратимів, заарештованих під час акції біля офісу проросійського  телеканалу «Наш», і працівниками цього каналу, що приїхали висвітлити подію.

У результаті сутички працівник каналу «Наш» Олексій Пальчунов заявив, що постраждав фізично. За версією прокуратури, саме Юрій Горовець вирвав у Пальчунова мікрофон та двічі вдарив його кулаком по обличчю.

У червні 2021 року слідство оголосило Горовцю підозру в перешкоджанні журналістській діяльності (ч. 2 ст. 171 Кримінального кодексу України) та побитті журналіста (ч. 2 ст. 345-1 ККУ). У липні 2021 року суд  призначив йому запобіжний захід на два місяці — з'являтися за вимогою до слідчого та прокурора. Вирок суд не ухвалив досі.

25 грудня 2022 року Юрій Горовець (позивний «Святоша») загинув під час диверсійного виходу у складі Сил спеціальних операцій на територію Брянської області Росії. Однак розгляд його справи триває.

Як повідомила Оксана Корчинська, останнє засідання відбулось 14 липня, а наступне суд призначив на 12 вересня. За її словами, адвокати двічі подавали клопотання про відмову прокуратури від обвинувачення і двічі в прокуратурі відмовляли.

Адвокат Горовця Ігор Волошин у коментарі «Детектору медіа» розповів, що суд може закрити справу, адже кримінально-процесуальний кодекс дозволяє це у зв’язку зі смертю обвинуваченого, хіба що родичі померлого вимагають його реабілітації. Тож захист виступає за те, щоб продовжувати розгляд справи.

«Ми за те, щоб продовжувати розгляд справи і щоб сама прокуратура звернулась до суду з клопотанням про відмову від підтримання державного обвинувачення в суді. Однак прокуратура відмовляється. На наші клопотання щодо закриття провадження реагує, що не вважають це за доцільне», — сказав адвокат.

У відповідь на запит «Детектора медіа» у Шевченківській окружній прокуратурі Києва, яка веде цю справу, повідомили, що прокурор відмовиться від обвинувачення, якщо переконається, що висунуте обвинувачення не підтверджується, у процесі судового розгляду.

«Відповідно до ч. 1 ст. 30 КПК України, якщо в результаті судового розгляду прокурор дійде переконання, що пред’явлене особі обвинувачення не підтверджується, він після виконання статті 341 цього Кодексу повинен відмовитись від підтримання державного обвинувачення і викласти мотиви відмови у своїй постанові», — йдеться у відповіді на запит.

Нагадаємо, канал «Наш» опосередковано належить Євгенію Мураєву, проросійському політику, народному депутату України VII і VIII скликань. Наприкінці 2021 року щодо нього та низки інших проросійських каналів запровадили санкції.

8 червня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії телеканалів «Наш», «Максі ТВ», «112», NewsOne, ZIK, UkrLive та Перший незалежний. Усі ці канали та їх юридичні особи перебувають у санкційних списках. Крім того, Нацрада намагається через суд стягнути штрафи з каналів Медведчука та Мураєва на суму 460 тисяч гривень.

Перевірки та моніторинг Нацради підтвердили порушення з боку каналу «Наш», в ефірі якого колишня народна депутатка Олена Бондаренко називала українських військових злочинцями та порушниками присяги. «Детектор медіа» докладно обґрунтовував причетність деяких ведучих до поширення російської пропаганди.

Фото Юрія Горовця / соцмережі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4455
Читайте також
24.05.2022 11:05
«Детектор медіа»
4 913
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду