У Криму на 80% скоротилася кількість медіа за 7 років окупації — голова Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ

У Криму на 80% скоротилася кількість медіа за 7 років окупації — голова Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ

20 Квітня 2021
1695

У Криму на 80% скоротилася кількість медіа за 7 років окупації — голова Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ

1695
За даними Юксель, 200 журналістів та 12 ЗМІ були змушені виїхати з Криму.
У Криму на 80% скоротилася кількість медіа за 7 років окупації — голова Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ
У Криму на 80% скоротилася кількість медіа за 7 років окупації — голова Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ

Керівниця Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ, директорка інформаційного агентства QHA Гаяна Юксель повідомив, що за сім років окупації майже на 80% скоротилася кількість медіа в Криму. Про це повідомив телеканал «Дом».  

Юксель зазначила, що в Криму не залишилося незалежної журналістики, незалежних ЗМІ, оскільки інформаційна сфера дуже жорстко регулюється окупаційною владою.

«У Криму в 2014 році відбулася дуже чітка сегрегація за принципом "визнали – не визнали окупацію". Ось ті журналісти (на жаль, їх достатня кількість), які перейшли на бік окупанта, і всі ЗМІ, – вони отримали можливість для продовження діяльності в Криму. Всі ті, хто залишилися на принципових засадах, відкрито говорили про те, що відбувається, називали речі своїми іменами, називали окупацію – окупацією, диверсії – диверсіями, всі ці журналісти були видавлені з Криму», – розповіла керівниця Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ.

За останні сім років правозахисники зафіксували понад 500 порушень прав журналістів у Криму, більшість з яких відбулися в 2014-2015 роках.

«За деякими відомостями, понад 200 журналістів були змушені покинути територію півострова, тому що на них тиснули, погрожували, демонстрували кримінальні справи, які повинні були піти в роботу, створювали умови для невиконання професійної діяльності. 12 ЗМІ виїхали з території Криму і продовжують свою діяльність на материковій частині України», — повідомив Гаяна Юксель.

За її словами, згідно зі статистикою, за сім років кількість ЗМІ в Криму скоротилося майже на 80%. Вона уточнила, що до окупації в Криму було 1800 медіа, а у звіті ООН було зазначено взагалі 3000.

«Зараз цього нічого не залишилося. За останніми відомостями – це близько 400 ЗМІ в АР Крим, і приблизно стільки ж, трохи менше, в місті Севастополі, тому що Севастополь вони вважають окремим суб'єктом, і статистику ведуть щодо нього окремо», – уточнила керівниця Управління з розвитку кримськотатарських ЗМІ.

Нагадаємо, у липні 2020 року правозахисники повідомили, що РФ незаконно утримує щонайменше 101 українського політичного в’язня, 77 — це кримські татари. 21 липня Міністерство закордонних справ анонсувало, що у вересні 2020 року запустить довгострокову інформаційну кампанію щодо захисту громадянських журналістів та активістів на окупованих РФ територіях України. У межах цієї кампанії МЗС ініціює створення Інституту менторства.

2 листопада активістка ініціативи «Кримська солідарність» Лутфіє Зудієва повідомила, що Росія станом незаконно утримує дев’ятьох громадянських журналістів й активістів «Кримської солідарності» – Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхаліева та Амета Сулейманова. Вона нагадала, що в 2014-2016 роках російські силовики застосовували агресивні форми тиску на громадських активістів та журналістів, зокрема – били, викрадали, катували тощо. Натомість з 2016 року, за її словами, силовики змінили підхід і використовують для тиску кримінальне або адміністративне законодавства, а саме: арешти або депортації.

16 листопада перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова повідомила про критичну ситуацію зі свободою ЗМІ на окупованому Донбасі та в окупованому Криму – незалежні журналісти були змушені залишити ці території через репресії та погрози російської влади. 

У квітні 2021 року Міжнародна правозахисна організація Freedom House, що займається підтримкою та дослідженням стану демократії, політичних свобод і дотримання основних прав людини у світі, визнала окупований Крим невільним.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

Кремль заперечує участь РФ у війні на Донбасі, називаючи її «громадянським конфліктом». Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима й озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію з кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистів.

Фото: islam.in.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1695
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
сергей
1102 дн. тому
То есть 200 журналистов работало в закрывшихся 1400 а по даннм ООН 2600 медиа))))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду